Поради

Чи може алергія перерости в астму

Чи може алергія перерости в астму

Іноді з часом алергія перетворюється на алергічну бронхіальну астму через постійний або частий контакт з алергеном.

Про це пише 24 канал.

Вона виникає, коли організм сприймає певну речовину – алерген як загрозу. Він може міститися в харчах (наприклад, арахісі, полуниці, креветках), ліках, пилу, пилку та багатьох інших предметах.

Як алергія стає астмою

Тип алергії залежать від виду алергену, виникає при контакті з ним і може впливати на різні частини тіла – шкіру, органи травлення та органи дихання. Симптоми варіюються від досить нешкідливого чхання і нежиті до небезпечного стану – анафілактичного шоку.

Астма, на відміну від алергії, порушує роботу органів дихальної системи – бронхів і легенів. При алергічній астмі вдихання алергену призводить до звуження просвіту бронхів і, як наслідок, до епізодів утрудненого дихання. Під час астматичного нападу люди зазвичай скаржаться на труднощі з видихом. Крім того, симптоми астми: кашель, особливо нічний або ранковий, хрипи та задишка.

Попри те, що алергія та астма є різними захворюваннями, вони базуються на подібному механізмі роботи імунітету, найчастіше пов'язаному з виробництвом певних антитіл – імуноглобулінів класу Е (IgE). Поширений серед лікарів термін "атопічний марш" означає поступову зміну одного IgE-асоційованого захворювання на інше.

Простіше кажучи, дитина з атопічним дерматитом може перетворитися на школяра з атопічним дерматитом та алергією, а він – на студента з дерматитом, алергією та астмою. Постійний або повторюваний контакт з алергенами лише прискорює такий перехід.

Як зупинити перетворення алергії в астму

Отже, найкращим захистом від розвитку алергічної астми є боротьба з алергією. Що можна зробити?

  • Обмежити або повністю виключити контакт з алергенами. Можливо, відмовитися від їжі легше, ніж перестати виходити на вулицю під час цвітіння. Але і в такому випадку можна зменшити алергенне "навантаження" – промивати ніс, прати одяг і приймати душ після прогулянки.
  • Не ігноруйте симптоми алергії та використовуйте ліки, які призначив ваш лікар. Це можуть бути антигістамінні, стероїди або антилейкотрієни. Останні, до речі, також використовуються для лікування астми.
  • Спробуйте алерген-специфічну імунотерапію (АСІТ) після консультації з лікарем. АСІТ є ефективним способом зниження надмірної чутливості імунітету. Він полягає в тому, щоб поступово збільшувати дозу введеного алергену і змусити організм звикнути до нього.

На жаль, не завжди легко відрізнити симптоми алергії від перших ознак астми, і навіть дотримання всіх профілактичних заходів не може гарантувати успіху. Тому важливо звернутися до лікаря-пульмонолога та алерголога, які можуть правильно діагностувати астму та розробити план лікування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Поради, Здоров'я
В тему

Останні матеріали