Поради

Чи потрібно їсти суп? Міфи і реальність

Чи потрібно їсти суп? Міфи і реальність

Існує безліч міфів про бульйони і супи. Ми зібрали їх всі та  звернулися до лікарів з проханням пояснити, правда це чи ні.

Міф 1

Гастроентерологи і педіатри говорять, що перші страви розбавляють шлунковий сік і знижують концентрацію травних ферментів, тобто погіршують засвоєння їжі.

Реальність:

Робота шлунку влаштована так, що рідина покидає його відразу, а тверда їжа залишається часом на кілька годин, «перемелюючись» в рідку кашку (хімус) з частинками розміром 1 – 1,2 мм. І весь цей час виділяється шлунковий сік з кислотою і тільки одним типом ферментів – протеаз, що частково розщеплюють тільки білки. Ні жири, ні вуглеводи в шлунку не перетравлюються.

Основне травлення відбувається вже після шлунку – в 12-палій кишці, куди надходять ферменти підшлункової залози, і далі – в тонкій кишці. Концентрація ферментів через суп тут не знижується. Травлення відбувається тільки в рідкому середовищі, і, якщо води не вистачає, тонкий кишечник «всмоктує» її, а якщо її багато – відкачує. Тож рідка перша страва тільки полегшує травлення.

Міф 2

М'ясний бульйон швидко засвоюється кишечником, і печінка не встигає осилити таку кількість «рідкого» – в результаті екстракти з м'яса минають печінку і починають «подорож» по всьому організму, заподіюючи шкоду внутрішнім органам.

Реальність:

У повній порції першої страви приблизно 300 мл води – це не є навантаженням на печінку. Екстракти теж. По-перше, вони природно присутні в м'ясі, птиці, рибі, грибах та інших продуктах, на основі яких ви робите першу страву. І, значить, якщо зробити з них другу страву, ви так само будете їх вживати.

По-друге, екстракти – це натуральні біологічні сполуки, які не становлять великого навантаження для печінки. Серед них багато корисних речовин, деякі навіть випускаються у вигляді біологічно активних добавок. Є не дуже корисні речовини, які утворюються в організмі і виводяться нирками. І, якщо нирки серйозно вражені, токсини можуть накопичуватися.

Міф 3

Теплова обробка, якій піддаються інгредієнти супу, скорочує кількість корисних речовин.

Реальність:

Процес варіння – один з найкорисніших і найбезпечніших методів готування. Температура при ньому набагато менша, ніж при запіканні, і тим більше при готуванні на грилі або вугіллі.

При варінні в бульйон надходить багато мінеральних речовин, які не втрачаються, а споживаються. А ось при варінні картоплі, пасти або овочів багато корисного виливається з водою.

Лікар-ендокринолог-дієтолог, творець авторської програми харчування Вадим Крилов:

- Мене часто запитують: чи зараховувати до випитих напоїв рідину, що міститься в перших стравах? Чи прирівнювати її до чаю, кави, звичайної води і чи включати в ті 2 – 3 літри води, які рекомендують випивати більшості здорових людей? Відповідь однозначна – включати. Це рідкі страви, їх основу становить вода. У ці обсяги не входить тільки так звана прихована вода, яка є практично у всіх продуктах. Десь її дуже багато, як, наприклад, в овочах і фруктах, десь менше – як в м'ясі чи птиці. Але вона є практично скрізь.

Лікар-гастроентеролог, фахівець із хвороб печінки, доктор медичних наук Олексій Буєверов:

- Перші страви володіють так званим сокогінним ефектом. Це означає,що вони сприяють виробленню травних соків – шлункового і панкреатичного, соку 12-палої кишки, а також жовчі. По-перше, це хороша підготовка до перетравлювання білків і жирів, які будуть надходити з їжею потім. Сказати, що перші страви шкідливі взагалі і для печінки зокрема, не можу. Звичайно, якщо, наприклад, супи дуже жирні або пересолені, або до них додали багато сметани – це не корисно. Але як такі перші страви не шкідливі. Наприклад, часто говорять, що в овочах, які додані в них, мало корисних речовин. Природно, частина вітамінів при готуванні руйнується, але не всі, крім них є інші корисні речовини, які залишаються, – це клітковина, антиоксиданти. І тому овочі, зелень, спеції і прянощі, що використовуються при готуванні, корисні.

По-друге, корисні повноцінні білки м'яса, птиці та риби – в залежності від того, що ви додаєте в першу страву.

По-третє,перші страви – джерело рідини. Для здорових людей це добре. Протипоказаний надлишок рідини тільки при гіпертонії, серцевій або нирковій недостатності, при печінковій недостатності з асцитом (скупчення рідини в черевній порожнині) і набряках.

Суп для схуднення

Чи сумісні супи і дієта? Часто стверджують, що ні. Насправді супи прекрасно підходять для дієтичного харчування. І ось чому:

1. Ви можете покласти в них нежирне м'ясо.

2. Є секрет, як зробити суп знежиреним: поставте блюдо в холодильник і потім просто зніміть застиглий жир з поверхні.

3. Можна робити овочеві супи або суп без м'яса чи птиці, без додавання каш, муки, локшини або вермішелі. Вийде низькокалорійне ситне блюдо. На подібному супі заснована знаменита дієта мадам Жестан.

Суп мадам Жестан

Візьміть 6 середніх цибулин, декілька помідорів, качан капусти, 2 болгарських перці, пучок селери і кубик овочевого бульйону (можна використовувати будь-який нежирний бульйон, приготований самостійно). Все поріжте на дрібні і середні шматочки, залийте водою, приправте трохи сіллю і перцем (можна каррі), прокип'ятіть 10 хвилин на великому вогні і потім варіть на маленькому, поки овочі не стануть м'якими. Їсти такий суп можна, коли хочеш і скільки хочеш: відчули голод – їжте суп і худніть.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти
В тему