Поради

Від тромбів не застрахований ніхто! Як уникнути їх утворення?

Від тромбів не застрахований ніхто! Як уникнути їх утворення?

Від тромбоемболічних ускладнень у світі щорічно вмирають мільйони людей. В Європі – удвічі більше, ніж від ДТП, раку молочної залози, раку передміхурової залози і СНІДу разом узятих.

Тромби – це згустки крові, які можуть накопичуватися в судинах та порожнинах серця. Частина тромбу в якийсь момент може відірватися. Якщо тромб разом із потоком крові попаде в аорту – загрожує інфаркт міокарда. Якщо тромб потрапить в артерію голови – розвинеться ішемічний інсульт. Тромб, який розвивається у венах ніг, може викликати закупорку легеневих артерій і смерть.

Досить часто тромбоз проходить "мовчки", дає знати про себе лише при розвитку серйозних ускладнень, типу емболії легеневої артерії. Насторожити повинні біль в ногах та набряки.

Чи утворився у людини тромб, може показати доплерографія судин ніг. До появи тромбів схильний будь-хто. Лікарі виділяють такі групи людей: пацієнти після тривалого постільного режиму; після операцій (включаючи аборти) і травм; ті, хто часто і довго літає на літаках; ті, хто веде малорухливий спосіб життя, хто перехворів на грип, хто п'є мало води, у кого ожиріння, а також жінки, які приймають гормональну контрацепцію.

Медики рекомендують вести рухливий спосіб життя і виконувати корисні вправи – велосипед, ножиці, махи ногами. Якщо вам доводиться подовгу сидіти, бажано при першій-ліпшій можливості намагатися піднімати ноги вгору, щоб проходив відтік крові.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему

Останні матеріали