Поради

Обшивка і облицювання фасаду будинку - який матеріал вибрати

Обшивка і облицювання фасаду будинку - який матеріал вибрати

Саме облицювання фасаду будинку відіграє вирішальну роль у формуванні першого враження про смаки і рівень життя господарів, їх переваги і любов до порядку.

Однак це не тільки стильний «одяг» для Вашої оселі, а й прекрасна гідро-, тепло- і звукоізоляція. Тому необхідно прагнути до того, щоб нове покриття стало не тільки прикрасою Вашого будинку, але і його надійним захисником.

Облицювання фасаду будинку:

  • натуральний камінь або штучний камінь;
  • цегла або плитка;
  • вагонка або натуральне дерево;
  • різні види сайдингу;
  • декоративна штукатурка.

Кожен з цих видів має свої плюси, а вибирати їх потрібно, виходячи зі своїх запитів. Ні для кого не секрет, що у кожного виду є свої переваги і недоліки, а також - рекомендації до застосування.

Облицювання фасаду будинку - як підібрати?

На сьогоднішній день ринок будівельних матеріалів пропонує багатющий перелік різноманітних покриттів. Вибираючи той чи той вид, як правило, керуються стандартними чинниками:

  • вартість;
  • наявність бажаних характеристик (теплопровідність, легкість, міцність, простота монтажу, фактура, колір тощо);
  • сполучуваність з іншими видами обробки будинку і прибудинкової території.

Облицювання фасаду каменем

  • Натуральний камінь

Натуральний камінь - прекрасний і елітний варіант облицювання фасаду. З його допомогою Ви не тільки подаруєте своєму житлу надійний захист від погодних сюрпризів, але й зарекомендуєте себе респектабельним господарем з витонченим смаком.

Кам'яне облицювання перетворить будь-який, навіть найскромніший будинок, в маленький середньовічний замок, а термін служби такого покриття і його захисні властивості мають найкращі показники серед усього спектру будівельно-облицювальних матеріалів. Особливою прихильністю споживачів користується граніт, мармур, доломіт, вапняк і піщаник.

До недоліків цього виду облицювання фасаду відносять високу вартість каменю, а також його неабияку вагу, яка дає додаткове навантаження на фундамент і фасад будівлі.

У подібній ситуації існує два рішення: провести часткове облицювання фасаду будівлі натуральним каменем (наприклад, тільки нижній або цокольний поверх), або вдатися до використання штучного каменю.

  • Штучний камінь

Штучний камінь - це прекрасна альтернатива дорогому природному каменю, за зовнішнім виглядом максимально наближена до оригіналу. Багато власників приватних будинків схиляються саме до цього виду облицювання фасаду з кількох причин.

 

По-перше, штучний камінь має набагато меншу вагу, так як створюється з «легкого» бетону, що дозволяє застосовувати його до основ будь-якого типу.

По-друге, жоден природний камінь не може зрівнятися зі штучним за різноманітністю фактур і колірних рішень.

Ви можете обкласти будинок не тільки високоякісною імітацією під традиційні види натурального каменю, але також і під ті, застосування яких, в силу властивостей натурального каменю, допустимо не на кожному фасаді (черепашник, бутовий камінь тощо).

Ще однією перевагою штучного каменю є простота його монтажу. Особливо це помітно на кутових частинах будівлі, коли для ідеальних зовнішніх кутів досить скористатися спеціальними елементами, за кольором і фактурою ідентичними з основним матеріалом.

Облицювання фасаду заміського будинку штучним каменем допоможе забути Вам про щілини та нерівні стики, про проблеми з різкою матеріалу. І, звичайно ж, облицювання фасаду штучним каменем обійдеться його господареві в кілька разів дешевше в порівнянні з інсталяцією натуральних матеріалів.

Облицювання фасаду плиткою і цеглою

Лицьова (декоративна) цегла традиційно входить у п'ятірку найбільш поширених будматеріалів для облицювання фасаду будівлі.

Завдяки своїй декоративності, міцності, високим протекційним властивостями, екологічності та порівняно доступній вартості, цеглу використовують як в найбільших мегаполісах, так і у віддаленій глибинці.

Виділяють 4 основних види цегли для облицювання фасаду будівлі:

  • силікатна;
  • сухопресована;
  • клінкерна;
  • керамічна.

З кожним роком все більшої популярності набуває клінкерна і керамічна цегла.

На відміну від білої силікатної, червона керамічна цегла складається з глини і функціональних домішок та проходить спеціальний випал. Керамічна цегла варіюється в залежності від розмірів, наявності пустот, а також теплоізоляційних властивостей.

Клінкерна цегла створюється на основі особливих видів пластичної глини і піддається випалу при підвищених температурах. В результаті вона має ряд переваг перед звичайною цеглою (менше водопоглинання, підвищена міцність і морозостійкість).

З огляду на той факт, що облицювання фасаду будівлі цеглою несе додаткове навантаження на фундамент, вимагає великих зусиль при усуненні різного роду тріщин і відколів, на будівельному ринку з'явилися її гідні аналоги.

Йдеться про керамічну і клінкерну плитку, що служить якісною імітацією натуральної цегляної кладки. Фасадна керамічна плитка буває глазурована і неглазурована, з тильною стороною по типу «хвоста ластівки» (поздовжнє рифлення і незначні виступи). Така будова плитки допомагає домогтися максимального з'єднання з основою.

 

Слід пам'ятати, що керамічні плитки - не найкращі варіанти облицювання фасаду будівель з тонкими стінами і слабкою теплоізоляцією.

Наприклад, в будинках з шлакоблоку водяна пара проходить з кімнат назовні, в результаті чого осідає на внутрішній стороні плиткового покриття. Це може призвести до відставання (якщо конденсат замерзне при впливі низьких температур) або іншого виду псування плитки.

Тому Вам будуть потрібні додаткові кошти для покупки гідроізоляційного шару. Цього недоліку позбавлена ??клінкерна плитка одинарного випалу, що має малу здатність до поглинання вологи. Дещо гірші ці показники у клінкерної плитки подвійного випалення, що має більш пористу будову.

Чудово зарекомендувала себе при облицюванні фасаду будинків і глазурована плитка, вузькі смужки якої укладають при обробці цоколів - найпроблемнішої ділянки фасаду, яка має контакт з талою та стічною дощовою водою.

 

Обшивка вагонкою та деревом

Дерев'яна вагонка - це традиційний обшивочний матеріал для будинків каркасного типу. Облицювання фасаду заміського будинку вагонкою рекомендується проводити горизонтально - в такому випадку волога буде відходити набагато краще. Зовнішня обшивка будинку вимагає застосування вагонки товщиною від 20 до 22 мм, з показником вологості від 15 до 18 %.

Матеріал з меншою товщиною може жолобитися і деформуватися від поглиненої вологи, а невисушена вагонка ризикує всохнути, що викличе необхідність повторної перетяжки.

Крім традиційної обшивки вагонкою, високою популярністю користується її різновид під назвою блок-хаус (опукла лицьова сторона якого імітує оциліндровану колоду або профільований брус).

Облицювання фасаду заміського будинку блок-хаусом додасть Вашій оселі вигляду справжнього дерев'яного зрубу, і розгадати Ваш «секрет» буде здатний лише досвідчений фахівець.

Вразливою стороною натуральної деревини є її схильність до атмосферних впливів, а також різного роду шкідників. Для вирішення проблеми необхідно нанести шар лаку (тонуючого або безбарвного), провести фарбування поверхні й обробити її імпрегнатами (спеціальними розчинами, які захищають деревину від дії грибка і комах).

Не забудьте також перед облицюванням фасаду будинку деревиною про її просочення антипіренами, що мають протипожежні властивості, або нанесення протипожежної фарби.

При дотриманні всіх правил фасад з деревини прослужить Вам не один десяток років і подарує багато приємних вражень, адже в питанні вибору виду облицювання фасадів, натуральна деревина знаходиться поза конкуренцією. Це вдале поєднання екологічності та домашнього затишку, вишуканості і вірності традиціям.

Обшивка фасаду будинку сайдингом

Сайдинг, який давно став фаворитом з облицювання фасаду заміського будинку в Америці і Канаді, впевнено підкорює і вітчизняний ринок. Прекрасна механічна стійкість, збереження кольору і форми під палючим сонцем і лютими морозами, доступна ціна і простота монтажу - ці та інші переваги сайдинга припали до душі вітчизняним споживачам.

З огляду на те, що термін служби сайдингових панелей - від 50 років і вище, його по праву можна назвати одним з найпрактичніших і найдовговічніших матеріалів.

На відміну від деяких інших видів облицювання фасаду, сайдинг не вимагає фарбування і просочення спеціальними сумішами. Отвори в панелях сайдингу забезпечують природну вентиляцію, а зовнішня його сторона захищає будинок від вологи та інших атмосферних впливів.

 

Сучасний ринок будівельних матеріалів пропонує 4 різновиди сайдингу:

  • металевий;
  • вініловий;
  • алюмінієвий;
  • цокольний.

Як правило, сайдинг з металу і алюмінію застосовують в умовах міста. Що стосується вінілового і цокольного, такий сайдинг прекрасно підійде для заміського будинку, дачі або невеликого котеджу.

Вибір виду облицювання фасаду - це відповідальний і непростий крок, від якого буде залежати не тільки зовнішня привабливість Вашої оселі, а й його теплота і безпека.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему