Поради

Двошаровий покрівельний килим - гарантія довговічності даху

Двошаровий покрівельний килим - гарантія довговічності даху

У процесі зведення будівлі будівельники прагнуть вибирати найбільш надійні матеріали і сучасні технології, наскільки дозволяє бюджет. Замовник в сучасних умовах має бути стратегом, розбиратися як в будівництві, так і розуміти принципи подальшої експлуатації.

Економити не варто

Найбільш яскравий приклад - будівництво даху. Економія на покрівельних будматеріалах із застосуванням низькоякісних - спосіб, що себе не виправдовує: спорудження зажадає позапланових ремонтів, а це значно збільшить фінансові витрати.

Вибираючи технології влаштування даху, слід брати до уваги ряд параметрів: кліматичні умови регіону будівництва, висоту будівлі, тип будівлі і його внутрішні параметри мікроклімату, умови експлуатації даху. Крім того, важливо функціональне призначення будівлі: житловий комплекс, освітній заклад, промислове підприємство або склад.  Якщо будова являє собою складське приміщення, то які умови зберігання продукції? Чи буде дах експлуатуватися? У будь-якому випадку, слід вибирати покрівельну систему, яка передбачає багаторічну безаварійну експлуатацію.

Ключове значення має матеріал, що забезпечує гідроізоляцію даху. Саме до нього, самому верхньому шару покрівельного «пирога», ставлять високі вимоги.

Покрівлі будівель повинні володіти волого- і морозостійкістю, опором до біологічних впливів (цвілі, поширенню моху), стійкістю до механічних навантажень, тобто зберігати свої фізико-механічні параметри протягом багатьох років. Якщо розглядати бітумно-полімерні матеріали, то вони повинні служити без втрати гідроізоляційних властивостей не менше 20 років.

Захист в два шари

Сьогодні виробники будівельних матеріалів пропонують різноманітні рішення для покрівель - як традиційні двошарові, так і одношарові. Незаперечна перевага останніх - економія витрат часу і менший обсяг матеріалів. Однак, аргументи на користь двошарових покрівель більш вагомі.

Гідроізоляційні мембрани, укладені в два шари, створюють міцний і довговічний водонепроникний покрівельний килим товщиною до 8 мм. Чим товщі покрівельний килим, тим краще він чинить опір механічним впливам, демонструє стійкість до пошкоджень, тим менше ризик виникнення дефектів, і як наслідок, немає необхідності проводити позапланові ремонти.

Крім того, бітумно-полімерні мембрани мають властивість «самолікування», що дає додатковий захист від випадкових пошкоджень покриття. Фінансові витрати на влаштування двошарової покрівлі впевнено окупаються продовженням її безремонтного терміну служби, а навантаження на несучі конструкції зростає незначно (вага двошарового покрівельного килима з бітумно-полімерних матеріалів не перевищує 10 кг на 1 кв. м, що в 10 разів менше сезонного снігового навантаження) .

Широко використовуваним матеріалом, який відповідає перерахованим вимогам, є бітумно-полімерна мембрана преміум-класу. Термін служби складає більше 25 років.

Надійна якість продукту обумовлюється нормованою товщиною, міцністю в поперечному і поздовжньому напрямках, теплостійкість (до +140 ° С), гнучкістю при негативних температурах, стійкістю до УФ-випромінювання за рахунок посипання, в якості якої використовується гідрофобізований сланець. Це дозволяє зберігати захисний шар на покрівлі в період експлуатації.

Найшвидший спосіб монтажу

Існують різні способи укладання бітумно-полімерних матеріалів. Наплавлення - найпоширеніший спосіб монтажу. Найнадійнішим способом кріплення водоізоляційного килима є суцільна приклейка його по всій поверхні щільної (малопористої) основи під покрівлю.

Працювати з бітумно-полімерними матеріалами досить просто: монтаж не вимагає дорогого устаткування, а багаторічна практика застосування рулонних матеріалів добре знайома як поколінню досвідчених покрівельників, так і початківцям-фахівцям. Крім того, спосіб суцільного наплавлення в два шари «прощає» дрібні помилки монтажу, що неминуче трапляються на будівництвах.

Роботи з влаштування покрівлі з бітумно-полімерних матеріалів можна проводити в будь-який час року. Температура повітря може бути мінусовою, проте варто враховувати людський фактор: будівельникам некомфортно працювати при сильному морозі.

Також покрівельний килим можна закріпити механічним способом - це обґрунтовано при монтажі на основу високої вологості. При механічному кріпленні обов'язково робити розрахунок вітрового навантаження. Особливість експлуатації покрівлі, закріпленої механічно, - утруднений пошук місця ушкодження, яке спричинило протікання.

Експерти відзначають, що суцільне наплавлення по всій поверхні дозволяє створити покрівельний килим, не пошкоджуючи несучу конструкцію кріпленням, тому цей спосіб, безумовно, кращий.

В останні роки надійна гідроізоляція покрівлі з бітумно-полімерних мембран стала доступнішою і для швидкомонтованих об'єктів: торговельних центрів, логістичних комплексів, спортивних споруд.

Важливий критерій покрівельного матеріалу, про який необов'язково замислюватися на етапі будівництва, - зручність експлуатації покрівлі. Однак це дуже важливо. У разі пошкоджень на бітумно-полімерній покрівлі ділянку легко локалізувати і відремонтувати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Дах
В тему