Поради

Запотівають пластикові вікна в квартирі

Запотівають пластикові вікна в квартирі

З початку ери пластикових вікон споживачі стали стикатися з так званим ефектом запотівання. Чому на нових вікнах раптом починає утворюватися конденсат? І що робити, якщо ви зіткнулися з цим не дуже приємним явищем у себе вдома? Давайте розберемося.

Чому пластикові вікна потіють зсередини

Отже, чому потіють пластикові вікна? Спочатку причиною утворення конденсату є висока вологість в приміщенні. І якщо не вжити заходів для нормалізації мікроклімату в квартирі, конденсат на вікнах буде неминуче утворюватися.

Висока вологість може бути пов'язана з тим, що приміщення рідко провітрюється. Або недостатньо оптимально працює опалювальна система. Можливо, варто перевірити витяжну вентиляцію у квартирі - чи немає там засмічень і несправностей.

Ситуації, для яких характерне запотівання вікон

Порушення, пов'язані з утворенням конденсату, частіше зустрічаються в новобудовах: там, де багато «мокрих» процесів: оштукатурювання, фарбування, обклеювання шпалер - тобто там, де вологість піднімається і якийсь час тримається на певному рівні. Природно, такі приміщення потрібно інтенсивно провітрювати.

У приміщеннях, в яких мікроклімат устоявся, теж може підвищуватися вологість повітря. Наприклад, в спальні. Якщо вікна вночі закриті, протягом 4-5 годин вологість може перевищити норму.

Є таке поняття - «точка роси». Це температура, при якій відбувається максимальне насичення повітря парою, і він починає конденсуватися. Розрахункові параметри, при яких в будинку утворюється конденсат: вологість повітря - 55%, температура повітря - +20 ?, температура поверхні в «точці роси» - +10,7 ?. Умовно кажучи, будь-яка поверхня, яка буде мати таку температуру, буде покриватися крапельками вологи.

Кращий спосіб боротьби з таким конденсатом - ударне провітрювання. Досить ввечері перед сном відкрити вікно на 10-15 хвилин, щоб уникнути проблем з високою вологістю. Або встановити вікно на режим «мікропровітрювання».

Якщо вікна потіють всередині склопакета

Це вже дефект. Значить, сталася розгерметизація склопакета: тріснуло скло, зруйнувався герметик, порушена адгезія герметика зі склом, герметичність пошкоджена під час монтажу. В цьому випадку склопакет доведеться замінити. В іншому випадку з віконним конденсатом буде впоратися дуже важко.

Правда, випадки таких дефектів вкрай рідкісні. В основному, в 80% випадків, причина в самому звичайному віконному конденсаті, який утворюється на внутрішній стороні скла. Як з цим боротися, вже було сказано вище.

 Конденсат на вікні через неякісний монтаж

Якщо 80% випадків появи конденсату сміливо можна пов'язувати з порушеннями мікроклімату в приміщеннях (високою вологістю повітря), то решта 20% все-таки можуть припадати на дефекти проектування.

Справа в тому, що віконна конструкція при монтажі умовно повинна потрапляти в зону нульової температури. У стінній конструкції, в залежності від її складу, нульова температура може розташовуватися в різних шарах. Якщо ми будемо брати одношарову конструкцію з цегли або бетону, то там область нульових температур знаходиться посередині. Тому позиціонування віконної конструкції при монтажі - приблизно середня третина.

Відповідно, якщо у вас досить велика товщина стіни (наприклад, в старих будинках), то виходить наступне: якщо просто поставити віконну конструкцію до зовнішньої четвертини, то ця конструкція буде виходити за середню третину - вона виявиться як би в охолодженій, зовнішній зоні. При цьому вся охолоджена частина стіни, її масив, буде впливати і на вікно, і на укіс. І там може постійно утворюватися конденсат, а, може бути, навіть лід. В даному випадку це помилка проектування. Замірщик це не врахував.

Але, як не дивно, утворення конденсату і криги може відбуватися далеко не завжди - навіть якщо ми беремо один і той же будинок і абсолютно однакові вікна. Чому? Та тому що в якихось із квартир вентиляція працює досить добре, вологість повітря менше, відповідно «точка роси» нижче. А десь з якоїсь причини вентиляція не працює, і вологість зростає постійно.

Просто так, замінивши конструкцію, цю проблему не вирішити. Можна демонтувати вікно, але конденсат все одно буде утворюватися. В даному випадку запотівання можна запобігти, лише відрегулювати подачу свіжого повітря в приміщення.

Чому старі вікна - не пітніли, тепер поставили нові - пітніють

Суть явища залишається незмінною. Старі вікна нещільно закриваються, і, очевидно, відбувалося продування (неконтрольоване провітрювання). Правда, назвати це мікропровітрюванням навряд чи можливо, скоріше, це «макропровітрювання». Як тільки поставили герметичні енергоефективні вікна, таке «макропровітрювання» припинилося, і став утворюватися конденсат.

Так що ж тепер, відмовитися від сучасних енергоефективних теплих шумопоглинаючих вікон? Та ні, звичайно. Безумовно, рівень комфорту, який досягається сучасними вікнами, зовсім інший. Він непорівнянний з життям в квартирі з нещільно прилеглими віконними конструкціями.

Проблема тут в тому, щоб поєднати в нових вікнах все віконні досягнення і переваги. Мікропровітрювання можна зробити і на стандартному сучасному пластиковому вікні, але ви цим процесом будете керувати.

Чому пластикові вікна потіють взимку

Багато споживачів цікавляться, чи залежить інтенсивність утворення конденсату від пори року?

У літню пору волога на вікнах утворюється вкрай рідко - влітку немає різниці температур. Виняток, якщо вікна занадто герметичні, і часом рано-вранці з зовнішньої сторони вікна може утворюватися роса (частіше це спостерігають власники котеджів).

Усередині ж конденсат утворюється тільки в холодну пору року (пізня осінь, зима, рання весна). Відповідно, в цей час потрібно приділити більше уваги своїм вікнам.

Чи існують склопакети «з обдувом»

Створити обдув склопакетів (від системи опалення, за аналогією з автомобілем) цілком можливо. Для цього доведеться підвести підлогові конвертори або виконати фрезерування підвіконня для підведення теплого повітря від радіаторів опалення.

А ось склопакети з підігрівом існують вже сьогодні. Сконструювати такий склопакет можна, це великої роботи не складе. На скло наноситься спеціальне напилення. Підводиться електричний струм. Закладається система регулювання температури ... Ось тільки такий склопакет навряд чи буде рентабельним, його вартість буде дуже висока. Застосовуються вони в особливих випадках. Наприклад, коли утворюється конденсат на світлопрозорих конструкціях покрівлі (мансардні вікна, світлопрозорі ліхтарі, системи мають особливі вимоги).

Чи є особливості, в плані утворення конденсату, в приватному будинку?

Прямої залежності між ступенем запотівання в міській квартирі і в приватному будинку не існує. Прекрасний мікроклімат можна отримати і в панельних будинках з найпростішими вікнами: і ви не будете мати проблем з утворенням конденсату. А можна в приватному будинку наробити проектних помилок, і потім мучитися, борючись з конденсатом.

Словом, для приватного будинку правила все ті ж: тут повинна нормально працювати система вентиляції і система опалення. Взагалі, краще якщо світлопрозорі конструкції, система кондиціонування і система опалення проектуються разом.

При грамотному підході опалення проектують з урахуванням властивостей стін і вікон. Чому так робиться? Якщо у вас вікно просте, через нього втрачається, наприклад, 10 кВт • год на рік, а якщо у вас вікно складне і дороге (енергоефективне), через нього буде просочуватися не 10, а скажімо, 2 кВт • год. Відповідно, навантаження на систему опалення нижче, вона безпосередньо пов'язана з якістю вікон.

Що краще: замінити вікно цілком або тільки склопакет

Часом люди помічають якісь недоліки в своїх вікнах. Припустимо, вважають, що в квартирі холоднувато - пластикові вікна перших поколінь були не такі досконалі. В цьому випадку є два варіанти вирішення ситуації: поміняти вікно повністю або обмежитися склопакетом.

За ідеєю, можна обмежитися заміною склопакета. Береться нове скло, з сучасним покриттям, енергозберігаючим, сонцезахисним. Ще й отримуєте значну економію: і влітку (на солнцезахисті), і взимку (на енергозбереженні).

Склопакети міняти легше. Заміна склопакета обійдеться дешевше десь на 50%.

Але тут потрібно враховувати: профіль визначає потенціал вікна. Тобто не кожен склопакет підійде під наявний у вас профіль, особливо якщо це пластикові вікна, поставлені на зорі ери пластикових вікон. В цьому випадку потрібно порадитися з майстром. Можливо, для вас оптимальною буде заміна вікна цілком.

Чи залежить ефект конденсату від матеріалу будинку: цегла, бетон, газобетон?

Від матеріалу наявність конденсату не залежить. Є зв'язок тільки зі стадією життя вдома. У групі ризику, як уже говорилося вище, - в першу чергу, новобудови. До двох років новобудови можуть сохнути.

Якщо взяти панельний будинок, там мікроклімат нарікань не викликає (панелі заводської готовності, і до моменту здачі вологість будівельних конструкцій вже нормальна). Якщо це буде моноліт, то там спочатку вноситься більше вологи в сам матеріал стін, і вони сохнуть довше.

Треба ще враховувати, в який час відбувається заселення. У будь-якому випадку, перед установкою пластикових вікон квартира повинна бути ґрунтовно просушена.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт, Вікна, двері
В тему