Поради

Що зробити, щоб максимально довго зберегти зуби

Що зробити, щоб максимально довго зберегти зуби

Про здоров'я зубів варто думати ще до того, як виявляться серйозні проблеми. У наших силах якомога довше зберегти свої зуби в оптимальному стані, якщо дотримуватися порад фахівців.

Як це зробити, розповімо в матеріалі.

Фахівці рекомендують правильно чистити зуби. Основні рекомендації: регулярно чистити їх мінімум два рази на день, а ввечері особливо ретельно (це захищає від карієсу), рухи повинні бути короткими і м'якими від основи зуба до його ріжучого краю.

При цьому стоматологи рекомендують користуватися зубною ниткою— тоді залишки їжі і зубний наліт не стануть причиною карієсу та інших захворювань порожнини рота.

Не варто забувати і про ополіскувачі. Вибирайте такі, щоб у складі були натуральні компоненти і пробіотики. Вони ефективно впливають на мікроорганізми, використання ополіскувача не тільки освіжає дихання, але і запобігає запаленню ясен і захищає зуби від карієсу.

Фахівці радять контролювати свій раціон. Щоб зберегти зуби здоровими, рекомендують включати в раціон продукти, багаті вітамінами і мінералами (фосфор, фтор, залізо, кальцій, вітаміни D, B і С). Корисними для зубів будуть капуста, помідори, цитрусові, печінка, яйця, квасоля, гриби, горіхи, риба. А ось від цукру, лимонної кислоти, кави і чаю краще відмовитися.

Звісно, потрібно обов'язково відвідувати стоматолога, щоб лікувати зуби вчасно, уникаючи ускладнень.

За зовнішнім виглядом зубів, які темніють з роками, теж можна вдало стежити. Для цього є процедури відбілювання. Про них розповіла Ольга Ямщикова, лікарка-стоматологиня.

«Всі сучасні методи відбілювання можна розділити на 2 групи: клінічні, тобто які проводяться в стоматологічному кріслі безпосередньо лікарем-стоматологом, і домашні, тобто проводяться самостійно за допомогою заздалегідь виготовлених кап. Відбілювання відбувається за рахунок впливу на пігмент усередині зуба відбілюючого гелю, як правило, що містить перекис водню або перекис карбаміду.

Зовсім по-іншому протікає процес освітлення зубів, основна відмінність у тому, що воно не передбачає надання зубам світлішого відтінку, ніж природний.

При освітленні видаляється пігментований наліт, який утворюється через фарбування емалі при вживанні фарбуючих продуктів - кави, чаю, фруктів і овочів, що мають яскравий колір, очищається поверхня зубів і проміжки між ними. У процесі проведення процедури можливо відновити початковий колір зубів, зумовлений вродженим пігментом, а ось отримати відтінок, світліший вихідного, при освітленні неможливо. Обидва способи, при професійному проведенні процедури абсолютно безпечні».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Стоматологія, Поради, Здоров'я
В тему