Поради

Як навчити дитину чистити зуби: 9 корисних лайфхаків для батьків

Як навчити дитину чистити зуби: 9 корисних лайфхаків для батьків

Гігієна порожнини рота – корисна звичка, яку батьки прищеплюють малюкам з раннього дитинства. Та як навчити дитину чистити зуби, якщо вона вередує? Ми зібрали для вас поради дитячих психологів, стоматологів та батьків, які вже впоралися з цією проблемою.

Нині, мами і тати не обмежені у доступі до знань і про гігієну дитячих зубчиків можна дізнатися з різних журналів, книг, статей, форумів та відеороликів. Та часто запропонована інформація суперечлива. Одні джерела вчать, як привчити дитину чистити зуби з однорічного віку, інші ж говорять, що брати до рук щітку до трьох років не варто. Кому ж вірити?

Розсудити суперечку допомагають стоматологи, які запевняють, що молочні зубки чистити потрібно, оскільки їм також загрожує карієс. А карієс тимчасових зубчиків негативно позначається на здорові постійних зубів.

Навіщо чистити молочні зубки

Як забезпечити своїй дитині здорову та красиву посмішку? Вам не доведеться платити за лікування молочних зубів, якщо чадо не забуватиме про щоденну гігієну порожнини рота.

Навіщо дитині чистити зуби? Перші різці не можуть похвалитися сформованою емаллю. Процес мінералізації цієї твердої тканини триває до 1,5-2 років. У цей період маленькі зубки особливо беззахисні перед карієсом.

А боятися зубкам є чого! Кожний прийом їжі, чи то грудне молоко, чи звичайні харчі, порушує кислотно-лужний баланс в порожнині рота. В результаті формується кисле середовище, яке сприятливе для розвитку бактеріального нальоту, що оселяється на зубах, в міжзубних проміжках і під лінією ясен. При цьому наліт виділяє руйнівні кислоти, які руйнують емаль та викликають карієс. А це пряма дорога до псування молочних зубів.

Читайте також: Молочні зуби: як не проґавити численні проблеми та забезпечити дитині красиву посмішку

Коли починати чистити зубки малюкові

Зайнятися гігієною порожнини рота можна ще за 1-2 місяці до появи першого зубка. Як не проґавити цей час? Якщо дитина погано спить, плаче, тягне ручки та іграшки в рот, у неї підвищується температура і виділяється слина, то дуже скоро проріжеться перший зубчик. Найчастіше цей період припадає на 3-6 місяць від моменту народження.

Як чистити зуби дітям у такому віці? Маніпуляцію проводьте через 30-40 хвилин після годування. Ретельно вимийте руки. Палець оберніть чистою марлею, яку попередньо потрібно змочити в теплій прокип’яченій воді і акуратно, круговими рухами масажуйте ясна.

Звичайного чищення, у нормальному розумінні цього слова, ще немає. Це більше масаж ясен, який готує дитину до майбутніх процедур. До того, підчас прорізування зубів, така маніпуляція частково зніматиме больові відчуття в яснах.

Коли з’являться зубки варто використовувати спеціальну дитячу зубну пасту і зубну щітку для малюків віком від 0 років. Очищувати слід не лише маленькі зубчики, а і ясна та щоки, на яких також накопичується наліт.

Альтернатива марлі – зубна щітка для дитини. Вони мають диск безпеки і малюк самостійно може тримати таку щітку у руках.

До такої щіточки можна привчати дитину з моменту появи перших різців, тобто починаючи з 8 місяці. Щетина гумова, м’яка, не пошкоджує слизову оболонку ротової порожнини але відмінно видаляє залишки їжі.

Коли почнуть прорізуватися інші зубки, батьки повинні перейти на повноцінні дитячі щітки. Вже у рік дитина покращує свої навички чищення зубів і поступово переходить на дитячі зубні щітки зі штучною щетиною і використання зубної пасти.

Навчіть дитину чистити зуби в такій послідовності:

  • Щітку тримаємо вертикально. Передні зубки чистимо круговими рухами;
  • Чистимо зуби зверху-вниз, знизу-вгору із зовнішнього боку;
  • Проходимося щіткою зверху-вниз, знизу-вгору з внутрішньої сторони;
  • Не забуваємо про язичок, на якому накопичується лише 90% всіх мікробів порожнини рота;
  • Привчати дитину користуватися зубною ниткою потрібно приблизно у віці 8-10 років.

Читайте також: Як підвищити імунітет дитини: три складові відмінного дитячого здоров’я

Як навчити дитину чистити зубки: корисні поради для батьків

Якщо ви почали піклуватися про гігієну порожнини рота до року, то питання, як навчити дитину чистити зуби, не повинно викликати у вас складнощів.

А от якщо ви з якихось причин пропустили цей період, то можете стикнутися з негативною реакцією дитини на спробу почистити йому зубки. Та як однорічну, так і п’ятирічну дитину можна привчити чистити зубки. От тільки тут батькам доведеться не раз схитрувати.

Що робити, аби малюк сам захотів чистити зубки:

Геть погані емоції

Найпростіший спосіб того, як навчити дитину чистити зуби, не перетворювати цей процес у обтяжливий обов’язок. Якщо з якихось причин малюк не почистив зуби, не карайте його, це тільки посилить негативні емоції.

Будьте терпимі і результат не змусить себе чекати!

Красива зубна щітка

Перетворіть чищення зубів у справжню пригоду. Візьміть малюка у магазин, відберіть декілька відповідних для його віку зубних щіток і запропонуйте вибрати ту, що найбільше йому сподобалася. Рожева чи фіолетова, з супергероєм чи принцесою – вам байдуже, яка щітка, а для малюка це важливо.

Якщо звичайні щіточки малюка не привалюють, зацікавите його електричною. Але перед покупкою самі поцікавтесь, як правильно чистити зуби електричною щіткою. І враховуйте, що такий атрибут показаний до використання дітям тільки з 3-х років.

Смачна паста

Якщо малюк навідріз відмовляється чистити зубки, зацікавте його пастою. Деяким карапузам просто не подобається смак м’ятної зубної пасти. Нині виробники пропонують різноманітні дитячі зубні пасти. Є тюбики зі смаком ягід та солодких газованих напоїв.

Але така «акція» лише для заохочення, доки зубна щітка для дитини не стане звичною річчю. Надалі намагайтеся вибирати нейтральні пасти без барвників і дивовижних смаків. А ще краще, перед покупкою проконсультуватися з лікарем, який підбере тюбик залежно до віку.

Якщо ви не довіряєте виробникам зубної пасти, то можете приготувати дитячі зубні пасти в домашніх умовах. Головне, щоб у дитини не було алергії на її складові елементи.

Читайте також: Сімейні фільми, які цікаво дивитися дорослим та дітям

Покажіть приклад

Як навчити дитину чистити зуби швидко і без капризів? Немає нічого кращого, ніж власний приклад. Намагатися привчити дитину робити те, чого ви не робите самі, – марне заняття.

Коли проводитимете гігієнічні процедури порожнини рота, беріть малюка з собою. Діти люблять наслідувати дорослих.

Проявіть фантазію

Ігри – ось як привчити дитину чистити зуби. Розкажіть цікаву історію про зубчики, порівняйте їх з парканом, а щітку з пензликом. Перетворіть атрибут з щетиною у мікрофон, або проводьте гігієнічні процедури під улюблені пісеньки.

Можна поставити у ванній кімнаті пісочний годинник чи встановити таймер і чистити зуби до кінця падіння піщинок чи писку годинника.

Малюкам зазирайте до ротика і «знаходьте» зубчик, який плаче. Полікувати його можна вичистивши.

Розкажіть про Зубну фею, яка дарує монетки за чисті та красиві молочні зубки.

Нараховуйте бонуси

Дітей 5-7 років тяжко зацікавити іграми та казками. Не працюють і історії про чорні молочні зуби, а розповіді про страшних лікарів-стоматологів можуть налякати кого-завгодно. А от система бонусів прийдеться їм до смаку. Вручайте за кожну процедуру наклейку. 25 наліпок, до прикладу, можна обміняти на книгу, іграшку чи смаколик.

Розповідайте, навіщо треба чистити зуби

З часом можна пояснити, що чищення зубчиків – не лише гра, адже догляд за порожниною рота дозволяє запобігти хворобам зубів.

Не сваріть дитину

Як навчити дитину чистити зуби? Запасіться терпінням. Не квапте малюка. Не лайтесь, якщо він заляпає дзеркало чи проллє зубну пасту. Якщо малюк відмовляється чистити зуби або чистить їх неправильно, не репетуйте, наступного дня він уже краще справиться з цим завданням.

Відеоролики

Ще один лайфхак – мультики. Сьогодні не складно знайти цікаве відео в Інтернеті. Є ролики призначені спеціально для дітей. Там переконливо і весело розповідають про користь чищення зубів і про те, як правильно це робити. Є мультфільм про зуби українською мовою. Головний герой Ліліпут розповідає чому потрібно чистити зубки.

Також діткам можна показати мультик про молочні зуби, який розповідає про Карамельку, у якої зубчик почав розхитуватися.

Діткам старшого віку навряд чи сподобається історія від котиків чи Ліліпута. А от мультик, як чистити зуби від активного Седріка прийдеться дітям до смаку.

Батьки повинні знати не лише як привчити дитину чистити зуби, а і постійно контролювати цей процес. Спочатку чистість зуби дітям власноруч, а коли малюк підросте довірте це завдання йому. Слідкуйте, щоб щітка видаляла весь наліт. Гігієна порожнини рота – найкращий спосіб уникнути дорого та травматичного для дитячої психіки лікування молочних зубів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: діти, Здоров'я
В тему