Поради

Чому 11 жовтня не можна приймати гостей

Чому 11 жовтня не можна приймати гостей

Старослов'янське народне свято – Харитонів день – відзначається 11 жовтня. В цю дату православні згадували єпископа Харитона. Під час гонінь на християн він не зрікся своєї віри. Він був настоятелем в чоловічому монастирі, а під кінець життя пішов в печери, де продовжив служити Богу.

Також в народі цей день називають днем богатиря Іллі Муромця. Чоловіка шанували на Русі за відвагу і мужність, про нього складали легенди.

Що можна робити

Харитонів день пов'язували з тим, що в цю дату активізувалася нечиста сила. Наші пращури говорили: «Харитон йде, і нечисть з ним же».

Одним з головних правил в цей день було те, що треба прислухатися до всіх знаків, які посилає природа. Якщо починала скрипіти підлога в будинку - не до добра. Постукав птах у вікно – до хвороби.

Якщо цього дня закохані планували весілля, то перед торжеством вони йшли до відунів, щоб ті зачарували їх узи і дали благословення на одруження.

Що не можна робити

Оскільки цього дня до людей виходить нечисть і чаклуни, багато хто прагнув залишатися вдома. Гостей теж побоювалися, навіть якщо приходили родичі.

На Харитонів день радили триматися подалі від людей з карими і чорними очима, бо в народі вірили, що вони більш схильні до чаклунства.

11 жовтня не варто вживати ягоди. Вважалося, що за три дні до свята Харитона, на ягоди плював сам диявол своєю отруйною слиною. Тому той, хто їв ягоди, ризикував отруїтися.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: прикмети, Поради, цікаво знати
В тему