Поради

Варення, торт: рецепти 5 незвичних страв із помідорів

Варення, торт: рецепти 5 незвичних страв із помідорів

Помідори гарні з сіллю, сметаною, маслом або самі по собі. Однак якщо вам набридло день за днем їсти томати однаково, спробуйте приготувати їх якось незвично. Наприклад, зробити торт, варення або аджапсандал (читайте нижче, що це таке).

Томатне варення

Незвичайний соус смаком нагадує солодкий кетчуп, а консистенцією - желе або джем. Ідеально для м'яса, курки і бутербродів з сиром.

Інгредієнти

  • 4-5 стиглих помідорів
  • 1,5 склянки цукру
  • 1 ч. ложка кмину
  • 1 ч. ложка солі, чверть ложки кориці
  • 1 ст. ложка тертого свіжого імбиру
  • 3 ст. ложки лимонного соку
  • половинка дрібно нарізаного перцю чилі
  • гвоздика на смак

Приготування

  1. Ретельно помити томати, очистити від шкірки, зануривши овоч в окріп;
  2. Порізати на великі кубики і покласти в глибокий сотейник;
  3. Додати інші інгредієнти, ретельно перемішати;
  4. Включити вогонь на максимум, довести до кипіння;
  5. Варити на слабкому вогні півтори години;
  6. Остудити і подавати до страви;
  7. Варення зберігається в холодильнику тиждень. Для тривалого зберігання його слід розкласти по стерилізованим банкам і закатати.

Лисі помідори

Чудова закуска: гарно доповнить будь-який салат або врятує в момент, коли ліньки варити гарнір.

Інгредієнти

  • 500 г сливовидних помідорів або черрі
  • 4 порубаних зубчики часнику
  • 1 ст. ложка сушеного орегано
  • 1 ст. ложка бальзамічного оцту
  • 2 ст. ложки оливкової олії
  • сіль і перець за смаком

Приготування

  1. Ретельно вимити помідори і залити окропом, поки не почне лопатися шкірка;
  2. Злити окріп і залити помідори крижаною водою;
  3. Акуратно видалити шкірку;
  4. Помістити помідори в контейнер, додати всі інгредієнти, ретельно струснути;
  5. Помістити в холодильник на 2 години, подавати охолодженим.

Аджапсандал

Страва кавказької кухні схожа на рататуй: в її складі багато овочів і спецій. Однак, на відміну від французького рагу, аджапсандал подається холодним.

Інгредієнти (4 порції)

  • 2 баклажани;
  • 2 картоплини;
  • 2 невеликих помідора;
  • 1 зелений болгарський перець;
  • 1 червоний болгарський перець;
  • 1 гострий перець;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 1 пучок базиліка або кінзи;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 пакетик томатної пасти;
  • рослинна олія для смаження.

Приготування

  1. Порізати кубиками перці і баклажани;
  2. Злегка обсмажити баклажани на розігрітій олії і видалити надлишки масла;
  3. Поставити варитися нарізану кубиками картоплю до готовності;
  4. Обсмажити цибулю, гострий перець і роздавлений часник до м'якості перцю;
  5. Додати томатну пасту, обсмажити 5 хвилин на сильному вогні;
  6. Додати помідори, переключити на слабкий вогонь;
  7. З'єднати всі інгредієнти на одній сковороді, смажити на сильному вогні 3-5 хвилин, постійно перемішуючи;
  8. Посолити і поперчити за смаком, прикрасити рубаною зеленню.

Швидка піца

Замовляти постійно піцу дорого, чекати довго. Краще приготувати страву в своїй печі.

Інгредієнти (4 порції)

  • Білий хліб: батон, чіабатта або товстий багет;
  • 2-3 зубчики часнику,
  • 50 г вершкового масла,
  • 100 г моцарели,
  • 1-2 свіжих томатів;
  • сушений або свіжий базилік;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування

  1. Пропустити часник через часничницю і змішати з розм'якшеним маслом;
  2. Розрізати вздовж хліб, змастити маслом з часником;
  3. Покласти нарізаний кружечками сир, зверху помідори;
  4. Готувати до золотистої скоринки сиру, прикрасити базиліком.

Томатний торт

Так, і таке теж буває: згадуємо, що деякі ботаніки вважають помідори фруктами. Солодкі, м'які і смачні - ідеальні плоди для солодкої випічки!

Інгредієнти

  • 600 гр борошна
  • 200 гр вершкового масла
  • 200 гр сметани
  • 200 гр вершкового масла
  • 200 гр цукру
  • 2 яйця
  • м'якоть 2-3 томатів
  • 1 ч.л. соди
  • 400 гр сиру
  • 1 банка згущеного молока

Приготування

  1. Шматочки вершкового масла розтопити на водяній бані, не доводячи до кипіння, залишити остигати в холодильнику;
  2. Просіяти борошно, змішати з содою;
  3. Покласти в миску яйця, збити міксером, всипати цукор.
  4. У збиту пухку масу додати томати, ретельно перемішати;
  5. Додати борошно, перемішати, відправити в холодильник на півгодини;
  6. Сир, згущене молоко і сметану збити до однорідної маси, відправити в холодильник.
  7. Вийняти на 10 хвилин масло, дати йому розтанути;
  8. Духовку розігріти до 200С
  9. Розрізати тісто на рівні частини, розкачати одну з частин в пласт і рівномірно покласти на деко, змащене олією;
  10. Поки готується один корж, те ж саме зробити з другим і іншими коржами;
  11. Об'єднати масло з кремом, збити;
  12. Намазати крем на коржі і з'єднати коржі один з одним. Залишками крему змастити боки і поверхню;
  13. Відправити на 4-6 годин в холодильник.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кухня, страви, рецепти
В тему