Поради

Подушки для немовлят

Подушки для немовлят

Всім мамам відомо – немовлятам подушка не потрібна. Якщо тільки це не подушка, спеціально призначена для немовлят.

 

Так звана подушка з нахилом використовується вже з перших днів життя малюка. Її призначення – зробити спальне місце трошки припіднятим біля голови (кут нахилу не більший від 30°). Лежачи на нахиленій поверхні, дитині легше дихати, після годування зменшується ймовірність відригування і можливість захлинутися, якщо це все-таки  сталося.

Спеціально для малюків з ціллю профілактики виникнення синдрому раптової дитячої смерті (СРДС) розроблена подушка проти задушшя. Її наповнювач – монолітний блок високопоритого пенополіуритану, який вільно пропускає повітря. Перфорація (доволі великі отвори) і покриття з бавовни підсилюють ефект самовентиляції, тому якщо навіть маленький носик випадково опиниться в небезпечній близькості з подушкою, вона не буде перешкоджати диханню малюка. Така подушка є низькою та пружною, тому негативного впливу на шийний відділ хребта не матиме.

Анатомічна подушка для немовлят  має вигляд маленької пружної подушечки з заглибленням по центру, за рахунок котрого під шиєю дитини утворюється специфічний валік. Завдяки такій конструкції , голова немовляти не закидається під час сну і не нахиляється вперед, на потилицю немає надлишкового тиску, не витирається до залисин волосячко. Анатомічну подушку можна застосовувати і в  лікувально-профілатичних цілях (наприклад, для м’якої корекції деформації черепа). В цьому випадку доцільсть її покупки варто обговорити з лікарем. Найбільш ефективною ця подушка  є для малюків у віці до 6 місяців.

Традиційна подушка. Перша подушка традиційної форми (квадратна або прямокутна) знадобиться малюку не раніше, ніж через рік. Вона повинна бути пружною (не надто м’якою, але й не надто твердою) і практично плоскою, щоб, лежачи на ній, і голова, і тулуб дитини знаходилится на одній лінії. Значно зручніше, коли подушка за розмірами відповідає ширині ліжечка.

Наповнювачу варто приділяти особливу увагу. Пір’я  і пух, безумовно, є звичним матеріалом, яким може бути наповнена подушка. Пухова подушка є дуже легкою та пишною. Але обирати її для дітей потрібно  особливо ретельно, враховуючи те, що спати на ній жаркувато, а, якщо вона до того ж і є надто м’якою,  то для шиї та голови малюка не буде достатньо підтримки.

Потрібно пам’ятати про численних паразитів – пухоїдів, пір’єїдів, пилових кліщів, котрі заражають продуктами своєї життєдіяльності  пух і пір’я. Все це, потрапляючи на шкіру дитини, в ніс і рот, викликає появу алергії і шкірні захворювання. До того ж, пір’їнка, що випадково вилізла з подушки,  може подряпати ніжну шкіру малюка. Що ж обрати? Від подушки, начиненої пір’ям (особливо курячим), краще відмовитися відразу. Хорошими є подушки з 100%-го гусячого пуху або з невеликим (5-10%) додаванням до нього пір’я.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства
В тему