Поради

Зволожувачі повітря. Принципи їх роботи та особливості.

Зволожувачі повітря. Принципи їх роботи та особливості.

Зволожувачі повітря - це побутові прилади, що дозволяють без значних витрач електроенергії підтримувати комфортний рівень вологи повітря в приміщенні.

 

Принцип роботи більшості зволожувачів повітря пов'язаний з застосуванням випаровувачів, які працюють за принципом «холодного» або «гарячого» випаровування вологи. Окрім зволоження повітря вони здатні ароматизовувати його за Вашим смаком (додаткова опція). Більш того, зволожувачі повітря відрязняються простотою експлуатації і надійністю в роботі.

 

Для чого потрібні зволождувачі повітря?

 

Недостатня вологість повітря в приміщенні може стати причиною багатьох захворювань. В результаті низької вологості в людини підвищується схильність до інфекції та різних респіраторних захворювань. Дуже часто в приміщеннях з пониженою вологістю повітря в людей шкіра на руках та обличчі стає загрубілою, починає лущитися. Це характерно особливо взимку, коли вологість в приміщеннях є значно нижчою від норми. Але не лише людина страждає від недостатньої вологості. Любителі наповнювати свої помешкання різними екзотичними рослинами і квітами знають, як непросто часами створити комфортні умови для їх існування. Деякі вологолюбиві рослини доводиться щоденно обризкувати, накривати вологою марлею і ставити неподалік від них ємкості з водою. Все це є достатньо клопітким заняттям і не завжди ефективним. Для вирішення цих і багатьох інших проблем і були створені зволожувачі повітря.

А які ж бувають зволожувачі повітря?

На даний час розроблені та випускаються 4 різних типи зволожувачів повітря:

  • традицийні зволожувачі повітря або зволожувачі холодного пару
  • парові зволожувачі повітря
  • ультразвукові зволожувачі повітря
  • зволожувачі-очисники (кліматичні комплекси і «миття повітря»)

           

Традиційні зволожувачі повітря працюють за принципом «холодного » випаровування. Спеціальна сітка випаровувача повністю заповнюється вологою. Вбудований вентилятор засмоктує сухе повітря з примаіщення та проганає його через вологу сітку. Переваги таких зволожувачів повітря – невисока вартість, дешеві змінні фільтри, низька споживальна потужність. Недоліки – немає можливості точно підтримувати вологість в приміщенні.

Парові зволожувачі  у своїй роботі використовують принцип «гарячого» випаровування. Вони з допомогою нагріваючого елемента перетворюють воду на пару. Парові зволожувачі відрізняються високою виробничою здатністю і для їх найбільш економічної експлуатації рекомендовано регулювати швидкість зволоження. Переваги – їх невисока вартість. Недоліки – немає можливості точно підтримувати вологість в приміщенні, підвищується  температура в приміщенні через нагріту пару, високе споживання електроенергії.

Ультразвукові зволожувачі використовують більш ефективну технологію зволоження. В них вбудований п’єзоелектричний елемент, котрий завдяки високочастотним коливанням перетворює воду в мікроскопічні краплі (туман). Переваги – існує можливість підтримання вологості в абсолютних величинах (від 40 до 80%), як правило вбудований таймер та гідростат, низький рівень шуму. Лише ці зволожувачі здатні автоматично підтримувати вологість повітря на високому рівні (як правило до 80%). Недолік – відносно дорогий змінний картридж.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему