Давно вже пройшли ті часи, коли продукти ми отримували свіженькими та з грядки. В магазинах вся їжа, яку нам пропонують - консервована. При виробництві таких заготовок, виробники обов’язково нашпиговують їх різноманітними домішками.
При купівлі продуктів, що містять різні харчові домішки, варто звертати увагу на перші чотири символи (наприклад, Е102 ) на упаковці. Дослідження вчених підтвердили, що регулярне вживання цілого переліку таких речовин несе серйозну загрозу для здоров’я.


Умовні позначення:
ШШ — шкідливий для шкіри
З — заборонений
Р — ракоутворюючий
ДН — дуже небезпечний
Н — небезпечний
П — підозрілий
РК — кишкові розлади
РШ — розлади шлунку
АТ — артеріальний тиск
В — висипка
Х — холестерин
Отож, поглянемо, які домішки на що впливають.
Барвники (Е100 — Е182).
Встановлюють або відновлюють колір продукту:
Е102 (Н); Е103 (З); Е104 (П); Е105 (З); Е110 (Н); Е111 (З); Е120 (Н); Е121 (З); Е122 (П); Е123 (ДН, З); Е124 (Н); Е125 (З); Е126 (З); Е127 (Н); Е129 (Н); Е130 (З); Е131 (Р); Е141 (П); Е142 (Р); Е150 (П); Е151 (ШШ); Е152 (З); Е153 (Р); Е154 ( РК; АТ); Е155 (Н); Е160 (ШШ); Е171 (П); Е173 (П); Е180 (Н).
Консерванти (Е200 — Е299).
Підвищують термін зберігання продукту, захищаючи його від мікробів, добавки для дозрівання вин, дезінфектанти:
Е201 (Н); Е210 (Р); Е211 (Р); Е212 (Р); Е213 (Р); Е214 (Р); Е215 (Р); Е216 (Р); Е219 (Р); Е220 (Н); Е222 (Н); Е223 (Н); Е224 (Н); Е228 (Н); Е230 (Р); Е231(ШШ); Е232 (ШШ); Е233 (Н); Е239 (ШШ); Е240 (Р); Е241 (П); Е242 (Н); Е249 (Р); Е250 (АТ); Е251 (АТ); Е252 (Р); Е270 (Н); Е21 (Р); Е281 (Р); Е282 (Р); Е283 (Р).
Антиокислювачі (ЕЗ00 — ЕЗ99).
Захищають від окиснення, наприклад, не дозволяють жирам гіркнути та втрачати колір:
Е310 (В); Е311(В); Е312 (В); Е320 (Х); Е321 (Х); ЕЗЗО (Р); Е338 (РШ); Е339 (РШ); Е340 (РШ); Е341 (РШ); Е343 (РК).
Стабілізатори та згущувачі (Е400 — Е499).
Підвищують в’язкість:
Е403 (Н); Е404 (Н); Е405 (Н); Е450 (РШ); Е451 (РШ); Е452(РШ); Е453 (РШ); Е454 (РШ); Е461 (РШ); Е462 (РШ); Е463 (РШ); Е465 (РШ); Е466 (РШ); Е477 (П)
Ємульгатори (Е500 — Е599).
Створюють однорідну суміш фаз, які не можливо змішати, наприклад, води та масла:
Е501 (Н); Е502 (Н); Е503 (Н); Е510 (ДН); Е513 (ДН); Е527 (ДН).
Підсилювачі смаку та аромату (Е600 — Е699):
Е620 (Н); Е626 (РК); Е627 (РК); Е628 (РК); Е629 (РК); Е630 (РК); Е631 (РК); Е632 (РК); Е633 (РК); Е634 (РК); Е635 (РК); Е636 (Н); Е637 (Н).
Пінопогашувачі (E900 — E999).
Не дозволяють піні з’являтися або знижують її утворення :
Е907 (В); Е951 (ШШ); Е952 (З); Е954 (Р); Е1105 (ШШ).
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.