Поради

Що таке полуденний жах і як його подолати

Що таке полуденний жах і як його подолати

Чи траплялося вам спекотного літнього дня, коли сонце стоїть в зеніті, опинитися десь на природі і не на жарт злякатися? Тривога виникає нібито без причини, здається, що насувається неминуча біда і вже нічого не виправити.

Пояснюємо, що це і як з цим впоратися.

У цього феномена є своя назва – полуденний жах, його опис зустрічається в творах філософів і письменників, а в живописі є навіть однойменний жанр.

 Богослов Павло Флоренський так описував цей стан:

«Опівдні ж ... рівно опівдні ще страшніше. Глянеш навколо. Стоять в застиглому повітрі сухі випаровування ріллі: то земля «горить», кажуть селяни. Спекотні дихання землі не колихнуться. Нещадне світило прибиває до розтрісканого, сухого ґрунту кожен лист, тисне потоками важкого світла: то небосхил ллє зливу розплавленого золота. Навіть пил не пилить, - гнітить і його, покірного, стопудовий гніт. Тяжко і моторошно. У безвольному жаху мовчить все, притихле перед потужним Молохом ... аби минула томлива година. Побіжиш - і женеться, женеться хтось. Крикнути хочеш - не смієш. Та й не ти один: всі створіння «пішли в себе», все створіння, завмерлі, чекають. Здається, «біс полуденний» не ласкавіше «біса опівнічного». Не моя це містика. Боюся її. Ні вночі, ні вдень не розкриється душа. І не хотілося б вмирати в ці страшні години».

Стародавні греки вірили, що в цей час відпочиває бог Пан, а якщо випадково його розбудити, то він нашле такий жах (до речі, панічний від слова Пан), що людина буде бігти щодуху, поки не загине. У слов'янській міфології є персонаж - полудниці, жінка або дівчинка, яка виходить в поле в найспекотніші години, щоб уберегти посіви від сонця. Але той, хто зустрінеться їй на шляху обов'язково постраждає або відразу загине. Тому в цей час було прийнято відпочивати, а не працювати, щоб не прогнівити духів і богів.

Насправді у цього є і практичне пояснення: в спеку, коли сонце піднімається максимально високо над горизонтом, можна легко отримати сонячний чи тепловий удар і справді постраждати фізично. При цьому над полями піднімаються випари, і в цьому мареві легко можна побачити міраж і злякатися.

Ефект жаху створює не тільки тиша, сама природа завмирає, не чути ні птахів, ні комах, ні шелесту трави або листя. Особливу роль відіграє світло, через яке навіть високе безхмарне небо здається пласким і тисне.

Сучасні лікарі не рекомендують виходити на вулицю в години максимального сонячної активності - приблизно з 12 до 16 годин. Спеку краще перечекати в укритті, а потім братися за справи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, Здоров'я, спека, історія, цікаві факти
В тему