18 Травня 2021
Новини

Вчені знайшли простий спосіб побороти постковідний синдром

Вчені знайшли простий спосіб побороти постковідний синдром

Слабкість, проблеми з пам'яттю, задишка – з цими та багатьма іншими наслідками COVID-19 стикаються мільйони людей у всьому світі. Специфічного лікування постковідного синдрому поки не існує, проте фахівці з Великої Британії зробили серйозний крок до розробки ефективної програми реабілітації для таких пацієнтів.

Про це пише Sage.

Як відбувалося дослідження 

Експериментальну програму лікування постковідного синдрому за допомогою фізичних вправ розробили вчені з Лестерського університету (University of Leicester). У дослідженні брали участь 30 добровольців, які перенесли коронавірус і страждали від наслідків інфекції від двох до п'яти місяців.

Деякі з них надійшли в стаціонари, в тому числі – зі штучною вентиляцією легенів. Вчені відзначили, що включили в програму тільки тих пацієнтів, у яких не було гострих симптомів, при яких протипоказані інтенсивні фізичні навантаження, і були стабільні з медичної точки зору.

Протягом шести тижнів учасники двічі на тиждень займалися фізичними вправами під керівництвом фахівців. Програма реабілітації включала аеробні навантаження – ходьба і бігова доріжка, – силові тренування на різні групи м'язів. Також добровольці відвідували консультації, де лікарі розповідали, як боротися з задишкою, безсонням, тривогою та іншими поширеними наслідками COVID-19.

Фізичне навантаження допомагає побороти постковід 

Після завершення програми вчені провели серію тестів для оцінки стану учасників. Результати показали, що у всіх добровольців спостерігалося статистично значуще поліпшення сприятливості до фізичного навантаження, респіраторних симптомів, стомлюваності та когнітивних здібностей у порівнянні з вихідними даними. Серйозних ускладнень і випадків вибування через погіршення самопочуття зареєстровано не було.

Вчені назвали ці результати багатообіцяльними, і підкреслили, що необхідні подальші дослідження з великою кількістю учасників.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Україна
В тему
^ Наверх