Поради

Як розпізнати фрукти і овочі з хімікатами: пояснення біотехолога

Як розпізнати фрукти і овочі з хімікатами: пояснення біотехолога

Фрукти і овочі, вирощені з використанням хімікатів, мають певні зовнішні ознаки, розповів доцент кафедри «Біотехнологія і технологія продуктів біоорганічного синтезу» Георгій Суслянок.

Зокрема, натуральні помідори не повинні бути великого розміру, плодоніжка також повинна бути невеликою. Ідеальний вигляд – яскраві плоди з білими прожилками, найімовірніше, були вирощені з використанням нітратів.

Огірки повинні бути твердими і щільними, з пружним хвостиком, а також з насінням. За словами експерта, «якщо насіння в огірках немає, то там не тільки нітрати і пестициди – там все».

Ознакою наявності нітратів в капусті є темні плями на листі. У випадку з морквою повинні насторожити гігантські розміри і надмірно яскраве забарвлення. При покупці картоплі Суслянок радить проткнути нігтем шкірку. Якщо пролунає хрускіт, картоплю можна брати – вона без пестицидів.

Цятки і вади на яблуках не повинні відлякувати - це говорить про натуральність плодів. Якщо ж залити яблуко окропом і на шкірці з'явиться масляна плівка, значить, при вирощуванні використовувалися пестициди.

Чорні точки на полуниці свідчать про наявність селітри. Спеціаліст рекомендує помити ягоди холодною водою, якщо через деякий час вони дадуть сік, значить, полуницю вирощували без хімікатів.

Черешня має бути яскравою і однотонною. Тьмяна, з білявими плямами ягода вирощувалася із застосуванням пестицидів.

Смужки на кірці кавунів повинні бути максимально контрастними, а м'якоть не повинна бути насиченого червоного кольору. Жовті волокна – ознака наявності нітратів. У здорового кавуна волокна всередині тільки білі, розповів Суслянок.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: продукти, харчування, Здоров'я, вчені
В тему