Поради

Чи можна прожити без кави: експеримент журналістів

Чи можна прожити без кави: експеримент журналістів

Суперечки про користь і шкоду кави не вщухають вже протягом багатьох років. З одного боку, напій звинувачують в тому, що він підвищує артеріальний тиск, негативно позначається на стані шкіри і навіть може спровокувати виразку шлунка. З іншого боку, результати досліджень показали, що щодня вживаючи кави, людина може знизити ризик передчасної смерті більш ніж на 10%. До позитивних результатів відмови від кофеїну також відносять поліпшення якості сну, настрою і навіть зниження ваги.

Журналістка Олександра Нечаєва вирішила перевірити, до чого насправді призведе відмова від кави на місяць, і поділилася результатами у статті.

«Не можу назвати себе кавоманкою, але велика чашка кави з ранку давно стала моїм ритуалом. Обов'язково з молоком. В особливо важкі дні підбадьоритися допомагали ще одна-дві чашки кави протягом дня. Зважившись на експеримент, була впевнена, що легко відмовлюся від кофеїну і в взагалі ніяких змін не відчую, насправді все виявилося зовсім не так.

Перший тиждень

Перший день відмови від кави пройшов на диво добре. Напевно, позначився ентузіазм, з яким я приступила до експерименту. Та ще й сонце за вікном, погода чудова, добре життя і без кави.

А ось далі стало складніше. Почала боліти голова. Спочатку я не пов'язала цю неприємність з відмовою від кофеїну, але пізніше запідозрила, що справа саме в цьому. І виявилася права. Різка відмова від кави цілком може привести до головних болів. Організм, втрачаючи адреналін і дофамін, не встигає пристосуватися до нових умов. Замість цих гормонів на мозок починає посилено діяти аденозин, відповідальний за втому і спокій. Він викликає зміни в хімічному складі мозку, що, в свою чергу, призводить до головного болю.

Період адаптації тривав кілька днів, після чого головні болі мучити мене перестали.

Напевно, це нездужання і стало найбільшим неприємним наслідком відмови від кави в перший тиждень. З не надто хорошим настроєм і періодично виникаючою млявістю змиритися виявилося набагато простіше.

Другий тиждень

Цей тиждень експерименту приніс перші позитивні результати. Я звернула увагу на те, що у мене налагодився сон. Якщо раніше я часто не могла заснути і довго переверталася в ліжку, то з відмовою від кави ця проблема перестала мене турбувати. І справа тут знову в гормонах. Надлишок кортизолу та адреналіну, виробленню яких сприяє кофеїн, погіршує якість сну і може викликати безсоння.

До речі, треба відзначити, що і прокидатися вранці стало значно легше. Я з подивом зрозуміла, що бадьорості та енергії мені цілком вистачає і без кави.

Третій тиждень

На цьому тижні мене чекав ще один приємний бонус відмови від кави. Позитивні результати експерименту я помітила в буквальному сенсі слова на обличчі. Не можу сказати, що моя шкіра коли-небудь доставляла мені великі незручності (вона ніколи не була проблемною), але я побачила, що колір обличчя став значно рівнішим, зникли синці під очима. Пораділа і перестала користуватися пудрою.

Четвертий тиждень

Останній тиждень експерименту дався вже дуже легко. Я звикла обходитися без кави і зрозуміла, що вона зовсім не давала мені більше бадьорості і енергії вранці. Ну, може бути, лише на вкрай нетривалий час. Ще я помітила, що з відмовою від кофеїну стала менш дратівлива, більш спокійна (наскільки це можливо при моєму характері) і в цілому стала відчувати себе краще.

Експеримент відмови від кави на 30 днів допоміг мені зрозуміти, що особисто я цілком легко можу обходитися без напою, що бадьорить, і отримую від цього цілком приємні бонуси. Це моя історія. Якою буде ваша?» 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кава, Здоров'я, здоровий спосіб життя, журналісти, цікаво знати
В тему