Поради

Як розкусити брехуна: поради психолога

Як розкусити брехуна: поради психолога

Всі бояться бути ошуканими, тому задаються питанням, як цього уникнути.

Стовідсоткової гарантії виявлення брехні не дає навіть поліграф, але, тим не менше, навіть без нього з великою часткою ймовірності можна це робити. Підсвідомо люди розуміють, що брехати погано, тому брехня – це завжди стрес, який проявляється відразу на двох рівнях: тілесному і мовному. Головне, знати, на що звернути увагу.

Про це йдеться у статті клінічної психологині Марини Басманової.

Зовнішні прояви зазвичай добре помітні. Так, наприклад, шкіра брехуна червоніє, блідне або йде плямами. Голос тремтить, зривається, з’являється підкашлювання. Людина починає часто ковтати, облизувати губи, намагається не дивитися в очі. Її тіло напружується, амплітуда жестів помітно збільшується або, навпаки, практично завмирає. Брехун може почати соватися на стільці, качати ногою, перебирати пальці рук або крутити предмет.

Однак, у досвідчених брехунів ці прояви можуть бути поодинокі або добре контрольовані. Тоді варто бути ще більш уважним і спостерігати за узгодженістю змісту промови і супроводжуючих її жестів. Наприклад, якщо людина щось стверджує і при цьому заперечливо хитає головою.

Будьте уважні до змісту розповіді. У брехунів вона часто наповнена великою кількістю подробиць і непотрібних описів, щоб відвернути від суті. Постарайтеся запам’ятати хоча б частину з них, щоб через деякий час прояснити деталі і спробувати зловити на нестикуваннях.

Якщо ви не любите довго спостерігати і аналізувати, існують інші дієві методи вивести людину на чисту воду.

  1. Заведіть розмову на приємну для співрозмовника тему. Будьте максимально доброзичливі, щоб людина розслабилася. Виберіть момент, раптово задайте питання, яке вас цікавить, і уважно спостерігайте. Людина не встигне підготуватися і видасть себе якщо не словами, то мімікою і жестами – точно.
  2. Цей спосіб добре працює з дітьми та підлітками. Спробуйте не «катувати» і «тиснути», а доброзичливо пояснити, ви хочете не покарати, а розібратися в тому, що сталося, щоб ситуація не повторилася, тому вам потрібно знати правду. Якщо між вами досить довірливі відносини, багато часу вам не буде потрібно.
  3. Беріть «на понт», але тільки в разі, якщо практично переконані, що вам брешуть і у вас є аргументи. Впевнено скажіть опоненту, що ви і так в курсі ситуації, але хотіли б почути його версію.

Вчіться розпізнавати брехню і відчувайте себе впевнено в будь-якій ситуації.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, цікаво знати, суспільство, Поради
В тему