Поради

Авангардний сад

Авангардний сад

Мало хто з тих, хто всерйоз займається садово-парковим дизайном, засумнівається в тому, що створення ландшафтів – це нехай і специфічний, але все ж вид мистецтва. І, як у всякому мистецтві, в ньому є чимало напрямків, течій, постійно з’являються нові тенденції та тренди, а серед дизайнерів, зрозуміло, є як консервативні прихильники класики, так і новатори-авангардисти.

Якщо ви любите вражати і дивувати, якщо ви хочете підкреслити неординарність своєї особистості і не боїтеся сміливих експериментів, то, можливо, створення авангардного саду – вибір, відповідний саме вам. Втім, навіть якщо ви – прихильник більш традиційних рішень в дизайні, можливо, деякі ідеї та елементи незвичайних авангардних садів припадуть вам до смаку.

 

Що таке авангардний сад?

Отже, що ж таке авангардний сад? Дати строге енциклопедичність визначення, якусь дефініцію цього багатогранного явища не так просто. Чому?

Погляньте на картини Казимира Малевича і Умберто Боччоні і спробуйте знайти між ними щось спільне. Порівняйте стилістику експресіоністів, абстракціоністів і кубістів. Авангард – це завжди певний прорив, вихід за рамки звичного і буденного, дуже суб’єктивне та індивідуальне бачення автора.

Не виняток тут і авангард у садово-парковому мистецтві. Насправді класичний регулярний парк і вільні пейзажні сади, буйство фарб саду кантрі і спокійні лінії японських садів мають між собою куди більше спільного, ніж почерки двох авангардистів. Крім того, в поняття авангардних садів включають зазвичай і сади-модерн, і сади в стилі хай-тек, і багато інших напрямків.

Можна спробувати лише умовно назвати деякі найбільш загальні деталі таких різноманітних і несхожих один на одного авангардних садів.

Перш за все, авангардний сад завжди концептуальний. Можна безладно нагромадити чимало не пов’язаних між собою абстрактних скульптур, можна використовувати скло, метал і пластик для декорування території... але чи буде це авангардним садом, та й взагалі чи буде це садом? Авангардний сад містить в собі якусь ідею, концепцію, хоча, можливо, і не завжди очевидну. Він, по суті, являє собою якесь масштабний та об’ємний твір мистецтва, скульптуру або інсталяцію, яку глядач спостерігає не зовні, а зсередини, тобто сам стає, по суті, його частиною.

Якщо порівнювати авангардний сад з іншими садовими стилями, то ближче всього він, як не дивно це прозвучить, виявиться до класичного регулярному саду: тут також найчастіше переважають чіткі лінії (хоч і відсутня зазвичай прагнення до симетрії, як у регулярному парку). Крім того, як і в регулярному саду, автор не прагне наблизити свою композицію до природних ландшафтів, як у пейзажних або «географічних» (японських, китайських і т. п.) садах, а створює свою «альтернативну» природу.

Відмітна особливість авангардних садів полягає в тому, що рослини в них, як правило, не відіграють провідної ролі. Акценти тут розставляють зовсім не вони. Рослини швидше служать фоном, на якому художник-дизайнер інсталює свою масштабну композицію, або стають деталями цієї композиції.

У деяких, досить рідкісних, втім, і крайніх випадках рослини можуть навіть бути відсутнім зовсім.

На перший план в авангардних садах часто виходять малі архітектурні форми та аксесуари. Це може бути абстрактна скульптура або скульптура, виконана з незвичайних матеріалів. А може бути і цілком звичайна садова скульптура, але подана в незвичайному ракурсі або грає несподівану роль. Або ж роль скульптури можуть зіграти зовсім несподівані предмети.

Характерні матеріали, що застосовуються для декору в авангардному саду, – це метал, пластик, скло, дзеркала. Часто трапляються поєднання нарочито штучних конструкцій і природних матеріалів: каменем, деревом.

 

Архітектурні форми

Архітектурні елементи в авангардному саду відіграють особливу роль. Саме вони задають тон і формують атмосферу саду.

Зовсім не обов’язково це має бути саме абстрактна скульптура з блискучого металу (хоча не виключений і такий варіант).

Останнім часом серед дизайнерів-авангардистів досить велику популярність набув напрям, який умовно можна назвати «естетикою руйнування». В якості прикраси використовуються предмети із вторсировини та брухту. Іржаві баки з водою, перголи та арки, виконані з поруділих від часу металевих труб з нарочито нерівними сполуками теж можуть стати своєрідною прикрасою саду. Скульптура може бути виконана також з іржавого металу. Або ж це може бути напівзруйнована скульптура, наприклад, з гіпсу або каменю. У такому саду можна створювати «постурбаністичні» композиції з використанням бетону, старої цегли і навіть предметів побуту, які відслужили своє, – гнутих велосипедних рам, старих телевізорів і т. п.

Протилежний напрямок характеризується великою кількістю блискучих та яскравих поверхонь. Це постаті з нержавіючої сталі і пластика, перголи, покриті кольоровим лаком. Вони створюють яскравий контраст крихким квітам, які ростуть у саду. Зовсім фантастично виглядає поєднання живих квітів і абстрактних фігур зі скла.

Досить поширений елемент в авангардному саду – габіони. Це ящики або каркаси з металевої сітки, заповнені галькою або камінням. Можна використовувати і незвичайне наповнення для габіона: скляне або деревне відсипання, металеві деталі. Габіони можуть послужити опорою для паркану, укріпити берег водойми або стати підставкою для квіткових контейнерів. В авангардному саду архітектурні форми виходять на перший план

 

Водний елемент

Водоймище в авангардному саду набуває незвичайних форм. Прикладом тому служать багато ставків з авангардних садів, представлених на світових виставках.

Наприклад, у воді встановлені шматки скла, схожі на оплавлені брили льоду. Такі «айсберги» посеред квітучого саду створюють незвичайний ефект.

Взагалі поєднання скла і води завжди виглядає виграшно. Цікаво, наприклад, буде виглядати водоспад, пущений по скляній поверхні, – створиться враження, ніби водоспад «висить у повітрі». Можна також пустити вгору фонтан по скляній трубці. Саме так сконструйований знаменитий фонтан-кран, або «магічний кран». Звичайнісінький водопровідний кран, здається, висить у повітрі – і при цьому з нього йде вода. Насправді кран встановлений на верхівці абсолютно прозорої скляної трубки, по якій і подається вода під тиском.

Ще одну дуже цікаву авангардну водойму представила дизайнер Арабелла Леннокс-Бойд на виставці в Челсі в 2008 році. У ньому тонка вигнута стрічка з латаття перетиналася з садовою стежкою-містком і переривала її. Завершували композицію великі камені, розміщені у воді по центру водойми.

До речі, створити таку стрічку з латаття і надати їй будь-яку форму і вигин у великій водоймі зовсім нескладно. Для цього водяні лілії потрібно висаджувати в контейнери (щоб запобігти їх вільному розростанню) і розставити на дні відповідно до вашого задуму.

 

 

Рослини в авангардному саду

Як вже було сказано, рослини в нашому незвичайному саду не грають чільну роль. І все-таки, якщо сад створюється не для виставки, а «для душі», для комфортного перебування в ньому рослини необхідні.

Тут можна вибрати два шляхи. Перший, більш простий, – зробити рослини виключно фоновим елементом. У цьому випадку краще вибирати найбільш непомітні і невибагливі квіти для саду. Це можуть бути, наприклад, деревно-чагарникові рослини вашої широти, газонні трави, невибагливі квітучі рослини, причому краще видові, а не сортові, і переважно в досить непомітній колірній гамі. Цікавим фоном можуть стати також різні садові сукуленти. Прекрасно виглядатимуть і різні очитки.

Більш складний у виконанні варіант – квіти, які відіграють все ж роль самостійних декоративних елементів. Можна, наприклад, скласти сад виключно з квітів екзотичного виду (кали, канни, садові орхідеї), які підкреслять незвичайні конструкції навколо. Або підібрати квіти з якоюсь загальною характерною особливістю, наприклад, тільки квіти зі строкатими плямами на пелюстках (деякі сорти мімулюс, канни, альстремерії, тріціртіса), або тільки квіти з незвично пофарбованим листям.

Втім, в кінцевому рахунку головне в авангардному саду – все-таки не що садити, а як садити.

 

Простір для уяви

Що стосується власне оформлення композицій в авангардному саду, то тут простір для фантазії практично безмежний.

Можна, наприклад, накрити звичайну невелику клумбу або квіткову композицію скляним кубом або куполом якоїсь іншої форми. Композиція відразу отримає незвичайний і злегка «космічний» вигляд. Правда, варто відразу продумати, яким чином ви будете поливати квіти.

Можна розмістити скляні або металеві квіти між квітами справжніми – це підкреслить крихкість і скороминущість краси природи.

Можна розмістити квіткові горщики на високих кубах із дзеркал. Це створить незвичайний ефект – враження, ніби квіти «ширяють у повітрі», оскільки дзеркальна поверхня під ними відображає навколишній пейзаж.

Взагалі використання дзеркал відкриває чимало можливостей. Дзеркала по периметру саду візуально розширять його межі. Використання дзеркал біля водойм (або навіть всередині водойми – наприклад, можна зробити водойму з дзеркальним дном), в тінистих зонах, в квіткових композиціях дозволить створити цікаву гру світлотіні і віддзеркалень. Можна ще підсилити цей ефект, створивши кілька повторюваних композицій і розставивши між ними дзеркала.

Підкреслити незвичайність і навіть фантастичність саду допоможуть і різні декоративні відсипання. Це може бути, наприклад, фарбована деревна тріска яскравого кольору. Або можна підібрати кам’яну крихту двох-трьох контрастних відтінків і за їхньою допомогою створити абстрактні візерунки.

Особливо незвично буде виглядати відсипання зі скляних «камінчиків» одного або декількох кольорів. Наприклад, можна оформити композицію всього з декількох невеликих рослин, висаджених на досить великій відстані. Між ними насипати скляну відсипання і розмістити різної форми скельця (можливо, теж різнокольорових). Використання декоративних відсипань в авангардному саду

Можна розмістити по всьому саду багато скляних кульок різних розмірів: на підставках, на стовпах, просто на клумбах між квітами, а деякі підвісити на гілках дерев або покласти на дно ставка. Світильники в такому випадку, зрозуміло, теж повинні бути у формі куль.

Проблему освітлення можна вирішити також за рахунок кольорових або однотонних світлодіодних трубок або світильників.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему