Поради

Для тих, хто ненавидить дієти

Для тих, хто ненавидить дієти

Останнім часом лікарі, дієтологи і психотерапевти досить часто стали говорити про те, що дієти зло. Це самообмеження, зриви, набір зайвих кілограмів, від яких ще складніше позбутися. Тому варто дотримуватися кілька основних принципів.

 

• У режимі харчування не повинно бути нічого екстремального і незручного для вас. Наприклад, для когось прекрасно працює правило «не їсти після шести». Ця людина, найімовірніше, лягає спати близько дев'ятої вечора. Але якщо ви ведете активний спосіб життя і лягаєте пізніше – правило принесе вам чимало мук.

 

• Не треба відмовлятися ні від яких продуктів. Насправді все можна споживати в невеликих кількостях. Якщо ви дозволили собі шоколад або морозиво – нічого страшного. Головне, не замінюйте ними основний прийом їжі (їжте десерт наприкінці), не харчуйтеся солодощами прямо перед сном, а краще приймайте вуглеводи в першій половині дня.

 

• Обов'язково пийте достатню кількість води. Це правило зараз теж піддають сумніву: принаймні багато дієтологів не згодні, що потрібно неодмінно впихати в себе півтора літра води на день. Звичайно, не треба! Пийте, тоді, коли вам хочеться. І краще починайте свій день зі склянки ледь теплої води з лимоном.

 

• Дотримуйтесь правильного балансу білків, жирів і вуглеводів. Нічого з цього не можна повністю виключати з раціону і ні з чим не треба переборщувати. В якості вуглеводів вибирайте не булки, а правильні «повільні» вуглеводи, які містяться у вівсяній каші, макаронах з твердих сортів пшениці та хлібі з висівками. Жири краще отримувати не з маргарину, а з червоної риби, горіхів та авокадо.

 

• Не їжте, коли вам не хочеться. За компанію, наприклад. Або якщо ви засмутились і думаєте, чи зателефонувати подружці, чи попити чаю, чи подивитися що-небудь в Інтернеті, чи поїсти. Краще спочатку зателефонуйте, подивіться і тільки потім вирушайте до холодильника.

 

• Не їжте нашвидкуруч, стоячи перед комп'ютером чи телевізором. Візьміть за правило: сервірувати сніданок, обід і вечерю, сідати за стіл і ні на що не відволікатися.

 

• Намагайтеся уникати фаст-фуду та консервованої їжі. Самі подумайте: калорій багато, користі – не дуже. До того ж, через півгодини знову захочеться їсти. Краще робити так: їсти більше овочів і фруктів, а якщо залишиться місце і дуже-дуже захочеться, то можна дозволити собі який-небудь хот-дог.

 

• І останнє про їжу на ніч: якщо ви дуже голодні і не можете заснути, поїжте що-небудь легке. Не треба себе мучити і лягати в ліжко з порожнім шлунком. Але це тільки в крайніх випадках. А так намагайтеся їсти за три години до сну.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти
В тему