Поради

Як обрати пральну машину

Як обрати пральну машину

Ви вирішили придбати собі цей потрібний у господарстві апарат, але абсолютно заплуталися в різноманітті асортименту. Ми допоможемо вам зорієнтуватися і підкажемо, на які моменти варто звертати увагу передусім.

Види пральних машин

Спочатку визначимося, який тип пральної машини вам потрібен. Їх два: моделі з фронтальним завантаженням і верхнім, або вертикальним. Тепер розберемося, чим вони відрізняються один від одного, та який варто вибрати саме вам.

Машини з фронтальним завантаженням речей

Це найпоширеніші моделі. Вони мають найбільш традиційне «обличчя» пральної побутової техніки: біла тумбочка зі скляним «оком» – дверцятами посередині. З такою машинкою ви можете слідкувати за пранням, як кажуть, у режимі «онлайн». У неї поміститься близько 5 кг речей, хоча в деякі можна завантажити від 7 до 10 кг. Правда, приготуйтеся до того, що повнорозмірний апарат буде займати багато місця.

Більшість пральних машин має висоту 85 см. Для тих же, хто обмежений у просторі, існують вузькі моделі, глибина яких становить 35-40 см, і компактні, які можна приховати від стороннього ока, вмонтувавши під раковину або стільницю. Багато місця такі пральні машини не займуть, але і місткість їх відразу знизиться і складе від 3 до 5 кг. Тому, вибираючи між технікою повноцінного розміру та «міні», орієнтуйтеся на кількість речей, які ви зазвичай перете.

Класифікація пральних машин з фронтальним завантаженням білизни

висота (см)/ширина (см) /глибина (см) /завантаження (кг)

Повнорозмірні – 85-90/60/60/5-7;

Вузькі – 85-90/60/35-40/3,5-5,2;

Супервузькі –85-90/60/32-35/3,5-4;

Компактні – 68-70/47-50/43-45/3.

Пральні машини з вертикальним завантаженням

У цих моделях немає скляних круглих дверцят, через які можна спостерігати за процесом прання. Ви завантажуєте речі, відчинивши верхню кришку над барабаном. Вона легко відчиняється одним натисканням на спеціальну клавішу-замок. У більш дорогих моделях вмонтовано спеціально пристрій (називається «DrumUp»), завдяки якому після прання барабан відразу зупиняється стулками вгору. Вам не потрібно перевертати його руками, щоб дістати речі.

Одна з основних причин, чому покупці вибирають модель з вертикальним завантаженням, – це її універсальність в установці і компактність. На відміну від «фронтальних» моделей, вам не потрібні додатковий доступ і вільне місце для відкритого люка. Кришка знаходиться зверху, тому абсолютно не грає ролі те, яким боком ви поставите апарат до стіни. Габарити вертикальних моделей зазвичай схожі з габаритами їх фронтальних «колег»: висота – 85-90 см, а ширина – 40 см. Далі вже йдуть тонкощі, в залежності від яких ви і вирішите, яка модель вам потрібніша. Наприклад, глибина в машинах цього типу – 60 см, у той час як фронтальні машини можуть «похвалитися» і 60-ма, і 35-ма сантиметрами.

Зверніть увагу! Серед покупців існує міф, що у вертикальних моделях барабан набагато надійнішийта якісніший, ніж у машинах з фронтальним завантаженням. Насправді практичність цієї деталі зовсім не залежить від типу завантаження.

Основні «робочі» характеристики машини обох видів практично ідентичні. Правда, вибираючи вертикальну модель, ви позбавляєте себе такого маленького бонусу, як можливість спостерігати за перебігом прання, а рухома кришка не дозволить перетворити поверхню машини в поличку. Однак все це справа швидше звички та особистих уподобань.

Плюси і мінуси пральних машин з фронтальним і вертикальним завантаженням

Плюси фронтального завантаження білизни

1.Великий вибір моделей на ринку.

2.Ціна. Зазвичай машини з фронтальним завантаженням коштують дешевше, ніж їх вертикальні «побратими».

3. Можливість спостерігати за процесом прання.

4.Велика місткість. Пральну машину можна замаскувати і заховати, вмонтувавши в стільницю.

5.Її можна використовувати як додаткову поличку, куди можна ставити різне потрібне в господарстві знаряддя.

Плюси вертикального завантаження білизни

1.Вони неширокі, тому вимагають мало місця та ідеально впишуться в інтер'єр маленької квартири.

2.Місткість машини.

3.Вам не потрібно нахилятися, щоб витягти випрані речі, тому що кришка знаходиться зверху.

4.Додавати білизну в барабан можна під час процесу прання.

Мінуси фронтального завантаження білизни

1.Потрібно нахилятися, щоб покласти і дістати речі з барабана.

2.Займає багато місця, для того, щоб відчинити двері, потрібно додатковий простір.

Мінуси вертикального завантаження білизни

1.Висока вартість.

2.Моделі випускаються тільки однієї висоти і ширини.

3.Не можна використовувати як додаткову полицю.

Основні характеристики, на які варто звернути увагу

Отже, ви вже оцінили розміри своєї ванної кімнати або кухні та визначилися з видом пральної машини. Перейдемо до наступних характеристик моделей, на які требаакцентувати увагу.

  •  Передусім на максимальну місткість барабана. Ми трохи зачепили цю тему вище. Наприклад, в сім'ї із 3-4 осіб за один раз переться близько 5 кг речей, коли середня місткість пральної машини становить від 3 до 7 кг.

Зверніть увагу! Одяг з різних тканин займає однакове місце. Наприклад, замість п'яти майок з бавовни в барабан влізе тільки один вовняний светр. Зазвичай в технічних характеристиках місткості виробник вказує кілограми, маючи на увазі, що одяг з бавовни. Тому ви повинні знати, що речей із синтетики і вовни влізе менше.

  • ·Деякі покупці не звертають увагу на такий важливий показник, як мінімально допустима кількість завантажуваної білизни. Адже і від нього залежить термін служби вашої пральної машини. Як правило, це середнє значення для всіх моделей, і воно дорівнює 1-1,5 кг. Завантажені всередину речі повинні рівномірно розподілитися по поверхні барабана. В іншому випадку, коли, наприклад, ви перете тільки одну футболку, навантаження на поверхню виходить десь більше, а десь менше. Це викликає велику вібрацію пральної машини і негативно позначається на роботі всього механізму. Звичайно, можна навіть випрати тільки пару шкарпеток, але чи готові ви часто міняти дорогі деталі?
  • З економічної точки зору, найвигідніше купувати повнорозмірні моделі, але, як це часто буває, місця для техніки великих розмірів просто немає. Доводиться шукати компроміс і вибирати компактну пральну машину. Вона не забере багато простору, але якщо речей накопичується багато, то і прати доведеться декілька разів, а цезайві витрати на воду і електроенергію. І навпаки: чим більша пральна машина, тим дешевше вам обходиться прання одного кілограма білизни.
  • «Ми перемо з водою», – жартували в рекламі відомої марки побутової техніки над одвічним бажанням виробників зменшити витрати води та електрики. Це, звісно, іронія, але в сімейному бюджеті не буває непотрібних грошей. Тому економічні моделі пральних машин досі користуються попитом, адже від цього показника залежить вартість 1 кг прання.

За європейськими стандартами, існує 7 класів споживання енергії пральною машиною: від А до G. Пропорція проста: чим вище клас, тим економічніша буде обрана модель. Показник визначається з розрахунку, якщо ми будемо прати 1 кг білизни з бавовни при 60°С.

Якщо в машині вбудована сушарка, то відразу зростають витрати води та електрики. Зазвичай моделі, у яких в характеристиках є перші три літери латинського алфавіту, стоять вище за своїх «побратимів».

Цим же набором латинських букв визначається і ефективність прання. Тобто показник того, наскільки добре ваша пральна машина буде справлятися зі своїм прямим обов'язком – очищати речі від забруднення. Відповідно, пральні машини класу А забезпечать вам найбільш якісне прання та дбайливе ставлення до речей.

Зверніть увагу! Із 2003 року в обіг ввели два нові підкласи, позначених як А+ (з витратою менше 0,17 кВт*год) і А++ (менше 0,15 кВт*год/кг). Ці моделі вирізняються ще більшою економічністю та якістю прання.

Ступінь віджиму

Віджим – заключна частина прання. Цей показник говорить про те, наскільки вологою і придатною до прасування буде білизна після прання. І залежить він від кількості обертів віджимання: їх ви обираєте, виходячи з якості тканини. Для різних тканин передбачена своя швидкість віджиму. Зрозуміло, якщо це шовкова блузка, то число обертів краще ставити мінімальним, а ось махрові рушники не вимагають до себе такого дбайливого ставлення, тому і обороти можна сміливо підвищувати. Якщо в цьому випадку ви поставите маленьку швидкість віджиму, то річ залишиться вологою, її доведеться віджимати руками.

Для бавовни і синтетики зазвичай достатньо від 600 оборотів за хвилину. Речі з грубих матеріалів (ті ж джинси) краще віджимати зі швидкістю 1000 об/хв. До речі, висока ступінь віджиму гарна ще й тим, що разом з вологою видаляються залишки пральних засобів. Це оцінять ті люди, у яких є алергія на мийні засоби.

Зверніть увагу! Подивіться і на мінімальну кількість оборотів, які може робити вподобана пральна машина. Якщо число високе, значить, речі з тонкої тканини доведеться віджимати вручну, якщо звичайно, ви не хочете зіпсувати улюблену сукню.

За європейськими стандартами існує 7 класів ефективності віджимання: від A до G. Найкращі – машини А класу: швидкість обертання барабана у них більша, а віджим, відповідно, кращий. Класи ефективності віджимання з 1995 року вказуються на етикетці EnergyLabel на кожному виробі європейського виробника і вимірюються у відсотках.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему