Поради

Як вибрати обігрівач для квартир і житлових будинків

Як вибрати обігрівач для квартир і житлових будинків

Обігрівачі умовно можна розділити на чотири групи: олійні радіатори, конвектори, тепловентилятори, інфрачервоні випромінювачі. Щоб вибрати «правильний» для конкретних умов обігрівач, необхідно зробити розрахунки. Наприклад, для обігріву неопалюваного приміщення з хорошою теплоізоляцією, при висоті стелі 2,7 метра необхідно близько 1 кВт на 10 квадратних метрів. Для житлового приміщення в будинку з центральним опаленням досить електричного обігрівача потужністю 1-1,5 кВт на житлову кімнату площею до 20 квадратних метрів.

Олійні радіатори

Ці радіатори найбільше підходять для обігріву квартир і житлових будинків. За зовнішнім виглядом, це батареї, наповнені олією. Олія, нагріваючись, передає тепло металевій поверхні радіатора. Олійні радіатори розрізняються за кількістю секцій: чим менше секцій, тим менше площа робочої поверхні радіатора, тим більше він розжарюється. Навпаки, чим більше у нього секцій, при тій же потужності, тим нижче температура стінок радіатора. У продажу можна знайти олійні радіатори потужністю від 250 Вт до 2,5 кВт.

Такі радіатори працюють тільки у вертикальному положенні, нахиляти і перевертати їх заборонено. Після купівлі і транспортування перш ніж ввімкнути, радіатор необхідно витримати кілька хвилин у вертикальному положенні. Ні в якому разі радіатор не можна використовувати в якості сушарки для білизни, це призведе до перегріву або навіть до пожежі. Сучасні радіатори можуть бути оснащені зволожувачем повітря (невеликою ємністю, куди при потребі доливають воду), вентилятором, також захисним кожухом, він приховує ребра радіатора і надає більш стильного вигляду.

У той час кожух збільшує тягу і швидкість поширення теплого повітря, тим самим прискорюючи обігрів приміщення. У роботіолійнірадіатори безшумні, тривалий час зберігають тепло після вимкнення від мережі, легко переміщаються на коліщатках. Деякі моделі не вимагають відімкнення від електромережі, оскільки обладнані термостатом і таймером.

Недоліки
Порівняно довго прогрівають приміщення, існує небезпека опіку, адже поверхня сильно нагрівається. Через пожежну безпеку радіатор повинен знаходитися на відстані 50 см від стіни і легкоплавких поверхонь.

Конвектори

Це компактні, плоскі або сплющені прилади, їх розміщують на підлозі чи кріплять на стіну, найкраще під вікно. Чим нижче розташований прилад, тим він ефективніший. Конвектори виробляються потужністю від 250 Вт до 5 кВт. В залежності від теплоносія, конвектори бувають газовими, електричними або водяними.
Газові використовуються там, де немає електрики. Ці моделі можуть підключатися як до балонного, так і до магістрального газу. При роботі приладів запаху газу не відчувається. Електричні конвектори кріплять на стіну або встановлюють на підлогу.
Водяні конвектори зовні схожі на електричні, вони служать елементом системи водяного опалення. Водяні конвектори бувають плінтусні (використовуються для підігріву повітря у ванній кімнаті, на балконі, тобто в тих приміщеннях, де встановлювати звичайні обігрівачі незручно). У роботі ці обігрівачі безшумні, пожежобезпечні, зовні красиві.

Якщо кілька конвекторів об'єднати та укомплектувати їх спеціальним блоком, тоді ця система підійде і для теплиць, і для зимових садів.

Недоліки
Обігрівачі цього типу, без вбудованого вентилятора,не можуть швидко нагріти холодне приміщення, але для підтримки необхідної температури в будинку вони придатні.


Теплові вентилятори

Найбільш прості і доступні прилади для обігріву. Використовуються для швидкого прогріву невеликих приміщень. У них вставлений елемент – це тонка металева спіраль, ТЕН, або керамічний нагрівальний елемент. Тепловентилятор з керамічним елементом не спалює пил і не забруднює повітря продуктами згоряння. Сучасні моделі забезпечені вбудованими фільтрами, зволожувачем повітря і таймером. Випускаються настінні і підлогові моделі, при падінні більшість з них автоматично вимикається. У продаж поступаютьтепловентилятори потужністю від 600 Вт до 3 кВт.

Теплові вентилятори великої потужності (від 3 до 30 кВт.) називають тепловими «гарматами». Такі тепловентилятори швидко нагрівають приміщення, мають захист від перегріву, автоматично вимикаються у разі падіння. Більшість сучасних моделей має термостат і спеціальний захист від випадкового попадання води.
Недоліки
Шум при роботі, неприємний запах від пилу, що згоряє на нагрівальному елементі, розпечена спіраль випалює повітря, можуть викликати головний біль.


Кварцові інфрачервоні обігрівачі

На відміну від інших обігрівачів інфрачервоні нагрівають не повітря, а поверхні предметів, на які спрямовані. За допомогою таких обігрівачів можна сформувати зони з локальним обігрівом, це дозволяє економити електроенергію, створити мікроклімат для окремих людей. Інфрачервоний обігрівач може бути підлоговим, настінним і навіть стельовим.

У довгохвильових інфрачервоних обігрівачів є нагрівальний елемент – ТЕН, ця металева пластина нагрівається до 230 градусів. Їх встановлюють так, щоб від поверхні приладу до нагрітих предметів було мінімум 50 см.

У короткохвильових інфрачервоних обігрівачах спіраль знаходиться у скляній трубці і нагрівається до 600 градусів, її встановлюють не ближче 3 метрів. Ці прилади мають потужність від 300 Вт до 4,2 кВт. Є моделі з поворотним рефлектором, але в цілях безпеки людина повинна перебувати на певній відстані від приладу. У роботі вони безшумні, дозволена установка у вологих приміщеннях.
Недоліки
Не можна розміщувати близько до людини і направляти на легкоплавку поверхню.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему