Поради

Чайник: вибираємо вдумливо

Чайник: вибираємо вдумливо

З чайниками, як і з будь-якою іншою побутовою технікою, двох однакових думок не буває: у всіх у нас різні запити і різні вимоги. Хтось гріє воду для заварювання чайного пакетика прямо в чашці, хтось використовує чайник не за призначенням. Тож читаємо та обираємо…

Недорогі пластикові чайники

Вони численні, тому найдешевші. Така простенька модель не дасть вам абсолютно ніяких переваг: вона буде підігрівати воду, робити це чесно, але не більше.

У таких чайників немає фільтра проти накипу, немає зручного розташування кнопки включення, немає навіть світлодіодного підсвічування і якогось особливого дизайну. Щоб отримати все це і тішитись комфортом, доведеться доплатити.

Так,у містах з особливо жорсткою водою накип стає справжнім лихом, і люди літрами переводять оцет, а хтось навіть щітки, намагаючись позбутися від нальоту. Очищати наліт простіше з плоского нагрівального елемента. Але в дешевих чайниках нагрівач зазвичай зігнутий як старий добрий радянський кип'ятильник, незручний ще і в тому, що малий об'єм з його допомогою не підігрієш.

Якщо плоский нагрівальний елемент або ж «кип'ятильник» захований під плоским дном, очищення його просувається веселіше, та й набирати воду зручніше. Об’єм може бути і менше половини літра: саме те, що треба. До речі, фільтр проти накипу, звичайно, не панацея – це просто сіточка на носику, яка затримує ці відкладення.

Ще в недорогих чайниках зазвичай немає автовимкнення при недостатній кількості води. Якщо ви забули налити воду (або у випадку з відкритим нагрівальним елементом, прикрити його водою), чайник успішно розплавиться і згорить, і добре, якщо тільки він.

Ще одна незручність полягає в кнопці ввімкнення. У дешевих пластикових чайниках це клавіша, і розташовується вона під ручкою. Зачепити її дуже просто, саме так зазвичай і палять електрочайники.

Остання проблема полягає в запаху. Понюхайте вподобаний вам чайник до купівлі, і якщо він неприємно пахне, то не сподівайтеся, що запах зникне. Але це ще півбіди: найгірше, якщо чайник «видає амбре» при кип'ятінні; цього при огляді не відчути.

«Електрично-залізна машина для кип'ятіння води»

Запаху позбавлені моделі з нержавійної сталі. Вони важчі, надійніші, впишуться в інтер'єр – але ними легко обпектися. Тому в сім'ю з маленькими цікавими дітьми металеві чайники краще не купувати.

Є з ними й інша проблема: металевий корпус у таких чайників часто поєднаний з пластиковим віконцем для індикації рівня, і в неякісних китайських чи російських моделях місце стику через деякий час починає протікати.

Втім, пластикові від цього теж не застраховані: просто не треба вважати металеві панацеєю.

«Я купив скляний чайник»

Скляні чайники – явище відносно нове і суперекологічне. У тому плані, що вони не виділяють неприємний запах горілої пластмаси або гуми, як це роблять невдалі або просто недорогі апарати, так і в воду не підмішують нічого.

Скляні чайники купують тому, що видовище киплячої води справді заворожує. Звичайно, потрібно бути готовим до того, що пристрій цей досить крихкий, і якщо подорож на підлогу пластмасового чайника може закінчитися відламаним шматком кришки, то в скляному можна втратити найдорожче – власне, ємність для води.

Позбутися чайника можна і з іншої причини: якщо він зроблений з неякісного скла (тобто найдешевший), то в один прекрасний момент у кращому випадку підуть тріщини, а в гіршому – він просто лусне, як кулька. Тому перед тим, як купувати скляний чайник, почитайте відгуки на форумах і сайтах, а потім вже приймайте остаточне рішення.

До речі, останнім часом у магазинах можна побачити електричні чайники, виконані з прозорої пластмаси. Такі моделі особливо гарні із синім світлодіодним підсвічуванням.

Кераміка

Так звані керамічні чайники – це новий тренд екологічності та дизайну.Основнаперевагацих чайників в тому, що вони довго зберігають тепло завдяки товстим стінкам. Хоча звідси випливає і мінус – нагріваються такі чайники довго, близько шести хвилин.

Іншими недоліками можна назвати невелику потужність (близько 1000 Вт) і незначний об’єм таких чайників – в більшості випадків не більше літра. Ще мінусом вважаємо ручку, яка часом нагрівається не менше, ніж корпус. Плюси, з технічної точки зору, втім, теж є: він дуже тихий порівняно із звичайними чайниками

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему