Поради

Ремонт холодильника для «чайників»: що можна зробити без майстра?

Ремонт холодильника для «чайників»: що можна зробити без майстра?

Зламаний холодильник –якщо не катастрофа, то серйозний удар і по нервах, і по бюджету. Цілком природно, що «сталевого друга» хочеться повернути до життя якомога швидше і з найменшими витратами. Можна для цього зробити щось своїми силами і в домашніх умовах?

Відразу обмовимося, що ремонт холодильника, як і іншої побутової техніки, краще довіряти фахівцям сервісних центрів. Особливо, якщо холодильник на гарантії.

А ще необхідно пам'ятати, що профілактика завжди краща, дешевша і безболісніша за ремонт. Це стосується і роботи холодильника.

Читаємо інструкцію!

Отримавши новенький холодильник, ми хочемо якнайшвидше завантажити його продуктами і частенько ігноруємо наявність інструкції – адже це не перший холодильник у нашому житті. Але кожна нова інструкція може відкрити вам багато нових нюансів у галузі експлуатації приладу. Тому виділіть час на те, щоб уважно її вивчити. В інструкції виробник вказує рекомендовані дії з обслуговування холодильника, крім того, там же є поради та способи усунення простих несправностей.

Так, пропонуємо уніфіковану інструкцію, де міститься ряд можливих несправностей, причини і способи їх усунення:

Ознака – Причина – Ваші дії

  • Холодильник ввімкнений в мережу, але не працює –Перебої в електропостачанні –Ввімкнути будь-який інший прилад в цю розетку і перевірити, чи він працює.
  • Лампи всередині та індикатори зовні не горять–Відійшла вилка шнура холодильника від електророзетки–Перевірити контакт вилки з розеткою.
  • Не горить лампа освітлення холодильної камери, хоча холодильник працює– Лампа перегоріла –Вимкнути холодильник від мережі, вийнявши вилку з розетки;відкрутити гвинт, зняти плафон, повертаючи за напрямом стрілки;замінити лампу, встановивши нову потужністю не більш 15 Вт;повернути на місце плафон, закрутити гвинт.
  • Високий рівень шуму при роботі холодильника– Прилад неправильно встановлений–Встановити холодильник згідно з нормами.
  • Вода в холодильному відсіку з автоматичною системою відтавання–Засмічення системи зливу талої води–Промити систему зливу талої води.
  • Недостатньо низька температура в морозильнику, в камерах холодильника– Нещільно зачинені двері–Міцно зачинити двері холодильника або морозильника.
  • Холодильник видає вібруючий шум – Холодильник занадто щільно прилягає до меблів – Посуньте холодильник так, щоб між ним та іншими предметами був достатній простір.
  • Недостатньо низька температура – Недостатня вентиляція – Очистити вентиляційні решітки.
  • Освітлення не працює – Двері холодильника були відчинені більшеніж 15 хвилин – Зачиніть двері холодильника.
  • Льодогенератор не робить кубики льоду – Висувний ящик закритий нещільно – Правильно закрийте ящик.
  • Частина рекомендацій здається чимось само собою зрозумілим, але коли техніка не працює або працює не так, логіка і здоровий глузд приходять на допомогу далеко не завжди.
  • Цілого ряду проблем можна уникнути дуже легко, просто прочитавши інструкцію і виконавши все, що потрібно. Ну, а якщо виробник рекомендує швидко викликати майстра – значить, несправність самостійному ремонту не підлягає, і краще не провокувати ще більші пошкодження!

Прості «пошкодження» і прості рішення

  • Якщо холодильник раптом перестав працювати в заданому режимі, а в будинку є діти, насамперед треба перевірити, чи не змінені налаштування. Такий простий «ремонт» дозволить врятувати запаси і заощадити кошти на виклик майстра.
  • Обмерзання проводів, трубок та інших деталей холодильника теж іноді підлягає домашньому ремонту. Перевірте, чи не надходить тепле повітря через випарник вийнятих заглушок холодильника. Просто поверніть їх на місце, і лід перестане утворюватися там, де не потрібно.
  • Тепле повітря може надходити в холодильник і через неправильно відрегульовані дверцята. У цьому випадку слід переконатися в паралельності корпусу холодильника і дверей, виміряти зазори під ущільнювачем з усіх боків і акуратно відрегулювати двері, поступово послаблюючи їх петлі і зрушуючи в потрібному напрямку. Постійно проводьте вимірювання, поки не досягнете максимальної точності у вирівнюванні. Робота ця досить довга і втомлива, але провести її можна без виклику спеціаліста.
  • Якщо ви вирішили взяти домашню тварину, будьте готові до того, що ваша техніка може привернути її увагу. Кошенята, цуценята, не кажучи вже про гризунів, із задоволенням граються з проводами та ізоляцією холодильника. Регулярно перевіряйте дроти, а найкраще перекрийте до них доступ. Дверцята і ущільнювач варто обприскати спеціальними засобами, «жахливими» для бешкетників. Якщо дроти все ж таки постраждали, обов'язково замініть їх, а якщо пошкодження невеликі, то якісна ізострічка стане цілком нормальним рішенням. Тільки не забувайте вимикати холодильник перед проведенням будь-яких робіт.
  • Шум і стукіт всередині холодильника не завжди сигналізують про серйозні  поломки. Для початку перевірте вентилятор на предмет засмічення. Регулярно перевіряйте кріплення компресора та інших деталей, що закріплюються гвинтами. Якщо вони ослаблені, просто підкрутіть їх.

Те, що всередині

При неправильному навантаженні на полиці в самому холодильнику або на дверцятах, при ударі або падінні вони можуть зламатися або розколотися. Ящики в морозильниках теж схильні до поломок, в зоні ризику знаходяться і ручки холодильника, які виступають.

  • Відремонтувати холодильник в цьому випадку може бути досить просто: купіть нову полицю, ящик, ручку і встановіть їх на місце. Проблема може полягати в пошуку та придбанні запасних деталей. Однак в Інтернеті сьогодні можна знайти все, що завгодно. В крайньому випадку, замовте необхідне на заводі-виробнику.
  • Міняти полиці та інші деталі холодильника на «нерідні» не варто: через найменшу невідповідність розмірів полиця може втратити стійкість або, навпаки, пошкодити внутрішній пластиковий корпус холодильника.

Неприємні запахи з холодильника можуть бути усунені як самостійно, так і вимагати виклику спеціаліста.

  • У разі, якщо ви відчуваєте запах горілої гуми або інші «хімічні» запахи, переконайтеся, що в робочій частині холодильника немає сторонніх предметів. Якщо ви нічого не виявили, викликайте майстра.
  • «Тухлий» запах свідчить про те, що в холодильнику щось забуте і зіпсувалося. Вимкнітьйого від мережі, розморозьте, дістаньте всі полиці, ящики і піддони і промийте розчином соди. Систему зливу талої води в цьому випадку можна промити слабким розчином марганцівки.
  • Якщо в холодильнику є вбудована система фільтрації, очищайте її у відповідності з інструкцією. І в будь-якому випадку зберігайте продукти закритими: пластик стінок холодильника вбирає запахи, позбутися від них назавжди може бути досить складно.

Будьте уважні до вашого холодильника – і він обов'язково потішить вас тривалим терміном служби!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему