Поради

Обираємо якісний нешкідливий для здоров’ я телевізор

Обираємо якісний нешкідливий для здоров’ я телевізор

Вибір цих пристроїв дійсно вражає, і називати їх одним словом «телевізор» просто язик не повертається. Адже багато з них працює за зовсім різними принципами. Як-то використання рідких кристалів, лазерів або проекторів.

Але все ж не будемо відходити від класичних визначень і скажемо, що зараз телевізори бувають наступних видів:

  • кінескопний (CRT);
  • рідкокристалічний (LCD);
  • плазмовий (PDP);
  • лазерний;
  • проекційний.

Кінескопні

Ці електронно-променеві пристрої все ще трапляються. Але, звичайно, це вже пережиток минулого, адже всі їхні незаперечні плюси:більш демократична ціна, чудова передача кольору, перевірені технології – міцно перекривають більш переконливі мінуси.

Але коли цей ящик займає половину кімнати та ще й виділяє різні іонізованіта електромагнітні випромінювання, варто задуматися. До того ж, не виключено, що ЕПТ (електронно-променева трубка) може вибухнути в будь-який момент, адже вона відчуває величезний тиск повітря.

Все жскажемо, що головним параметром таких телевізорів є частота розгортки. Раніше вона становила 50 Гц, але зараз вже з'явилися сучасні ЕПТ з частотою 100 Гц. У них менш шкідливе і більш якісне зображення.

Висновок: дешево і сердито. Підійде для бабусь, у яких зламався їх старий радянський «Рубін».

Рідкокристалічні

Багато хто вважає їх найбільш прогресивним видом телевізорів. І не даремно. Адже вони володіють незаперечними перевагами такими, як незначна товщина, високий екранний дозвіл, абсолютно плоске зображення. А найголовніше – вони споживають дуже мало електроенергії і не завдають шкоди здоров'ю.

Завдяки специфіці будови РК-телевізора (мікроскопічні пікселі) вдалося досягнути дуже високої чіткості зображення. Також варто відзначити високу довговічність і надійність РК-панелей, адже їх екран не вигорає. Ламаються тільки лампи підсвічування, які легко замінити.

Звичайно, за задоволення треба платити і платити чимало. Це найголовніший мінус рідкокристалічних телевізорів. Можна відзначити ще декілька маленьких недоліків: не найкраща передача кольору і залежність якості зображення від кута зору.

Висновок: якщо хочете якомога довше насолоджуватися відмінною якістю без шкоди для здоров'я – цей вибір для вас.

Плазмові

Крім ціни, ці телевізори не мають тих же недоліків, що і рідкокристалічні. Завдяки особливій технології побудови картинки вони створюють яскраві й насичені кольором зображення, якість яких не залежить від кута огляду.

На відміну від кінескопних, у цих телевізорів абсолютно немає мерехтіння екрана. Це досягається за рахунок того, що елементи плазми змінюють свій колір одночасно зі зміною картинки.

Виробники плазмових панелей пропонують досить вузький модельний ряд – діагоналлю від 37 до 65 дюймів. Крім того, це позначається на роздільній здатності екрана. Вона порівняно мала. Ще використання наповнених газом екранів істотно знижує довговічність телевізора, тому що екран схильний до вигорання.

Висновок: підійде для шанувальників величезних телевізорів із яскравим і насиченим кольором зображення.

За діагоналлю

Існує кілька основних характеристик телевізора: діагональ та яскравість екрана, чутливість тюнера, наявність ДУ, довговічність, надійність і т. д.

Діагональ екрана – один з найважливіших параметрів телевізора. Вибір тієї чи іншої діагоналі залежить тільки від двох розмірів: від розміру вашої квартири і гаманця. Зазвичай ця характеристика вказується в дюймах, однак наші виробники, з властивим їм антиглобалізмом, продовжують міряти сантиметрами. Звичайно, не варто купувати величезний РК-телевізор, якщо ви маєте однокімнатну хрущовську комірчину. Якщо тільки поставити його на балкон, а дивитися, сидячи в протилежному кінці кімнати, адже відстань від екрана до очей – це важлива характеристика, яка може відобразитися на вашому здоров'ї.

Технології зображення

Для обробки сигналу всі виробники телевізорів користуються різними декодерами. Їх головна мета – довести до споживача якомога якісне зображення без перешкод.

Всі виробники телевізорів, намагаючись витримати конкуренцію, періодично збагачують свій продукт новими функціями і можливостями. Тепер вибір тільки за вами. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему