Поради

Що ви маєте знати про кухонну плиту

Що ви маєте знати про кухонну плиту

Поговоримо про вибір незамінної для кожної родині кухонної плити. Розповімо про електроплити: традиційні, склокерамічні та індукційні, а також газові плити, духові шафи та інші нові технології.

Традиційні електроплити

Насамперед слід визначитися з габаритами майбутньої покупки. У традиційних електроплит, як правило, стандартні типорозміри: висота – 85 см, глибина – 50-60 см, але ширина значно варіюється від 30 до 90 см, залежно від комплектації плити як такої.

Зупиняючи вибір на простій, без особливих вимислів електроплиті зі звичайними конфорками, слід передусім звернути увагу на нагрівальні поверхні. Вони бувають різні: це може бути як плоска чавунна конфорка, так і спіральний варіант із відкритим теном (трубчастим електронагрівачем).

Недолік спіральних конфорок – велике енергоспоживання з досить низьким ККД. Втім, якщо вибрати плиту з відкритим теном, яка може переноситися, вона стане незамінним помічником, наприклад, на дачі.

Істотний недолік чавунної поверхні – її поступова деформація, раз на 2-3 роки її треба замінювати. Другий серйозний недолік традиційних електроплит – інертність, повільний нагрів. Навіть незважаючи на існування трьох типів конфорок: середньої потужності, підвищеної потужності (експрес-конфорки, що маркуються червоним колом в середині) і автоматичних. Другі, до речі, відрізняються від перших хіба що тим, що нагріваються за 7 хвилин, а не за 10. Але все одно це дуже довго.

А ось автоматичні конфорки оснащені спеціальним датчиком в центрі, який допомагає визначити температуру посуду: конфорка самостійно визначає момент закипання води, а потім скидає потужність.

Склокерамічні електроплити

Склокерамічні електроплити відрізняються від традиційних гладкою, дзеркальною поверхнею, де конфорки позначені більш схематично. При цьому зауважимо, що трапляються звичайні та двоконтурні конфорки. В останніх ви можете легко регулювати площу нагріву більшого або меншого діаметра, для великої сковороди або маленької каструлі.

Нагріватися вони починають моментально від тена, розташованого під цератом – матеріалом, з якого виготовлена склокерамічна варильна панель. Він досить міцний і витримає навіть падіння на нього важкого предмета, хоча краще не експериментувати, адже розбити можна що завгодно.

Крім тенів, у таких панелях бувають галогенні конфорки з лампами, які виділяють тепло, а також конфорки HiLight, де нагрівальним елементом служить змієподібна стрічка з особливого сплаву.

У сучасної склокерамічної електроплити досить багато плюсів у порівнянні з традиційною електричною: в основному це стосується її теплопровідності. Її ККД вищий, оскільки конфорка склокерамічної плити добре проводить тепло за вертикаллю і гірше за горизонталлю: іншими словами, дно нагрівається краще, а простір плити менше.

Також подібні сучасні плити можуть змінювати зону нагріву (тобто при кип'ятінні турки не буде використовуватися вся конфорка), автоматично знижувати температуру після закипання або просто в заданий вами час. Не в останню чергу враховується і дизайн: сувора і стильна чорна поверхня відмінно вписується в інтер'єр будь-якої кухні.

Правда, є тут і мінуси: посуд для склокерамічних плит повинен бути з рівним дном без вигинів, для повного контакту з панеллю нагріву – найкраще підійде посуд з нержавійки, гірше – склокерамічний (погано проводить тепло), а також з мідним і алюмінієвим дном через те, що вони залишають сліди. Знову ж таки, для зменшення втрат тепла необхідно, щоб дно каструль і сковорідок відповідало діаметру конфорки, або хоча б було до нього максимально наближеним.

Індукційні електроплити

Останнє слово техніки – індукційні конфорки на склокерамічній поверхні. Вони визнані нині найбільш ефективними й економічними, а зовні дуже сильно схожі на склокерамічні. Нагрів такої поверхні виглядає нетрадиційно: розігрівається дно посуду, але конфорка не розжарюється і не світиться.

При цьому конфорка вимикається відразу ж, коли ви знімаєте посуд з плити: не витрачається зайва електрика і тепло, не потрібно багато часу на розігрів, нічого не пригорає.

Але є в індукційних плит і недоліки: наприклад, на них не можна поставити посуд з магнітним дном, і взагалі найкраще використовувати спеціальну посудину, виготовлену з матеріалу, який ефективно поглинає енергію магнітного поля. Втім, підійде і звичайний сталевий посуд (і з нержавійки в тому числі) – головне, щоб у нього було плоске дно. З недоліків ще можна відзначити, що пікова потужність електроплит досить висока, і це дає велике навантаження на електромережу.

До речі, саме в індукційних плит ККД досягає 90%, на відміну від 60-70% у склокерамічних плит і 30-60% у газових. Оскільки, як ви розумієте, зайве тепло нікуди не дівається, а розігрівається сам посуд.

Ось, в цілому, всі основні відомості, якими слід озброїтися для грамотного вибору електроплити. Решта залежить від вашої фантазії, бюджету та конкретних умов на вашій кухні.

Газові плити

Типова газова плита містить 3-4 конфорки різного діаметра, цільну решітку і кришку, яка може все це закривати, коли плита непотрібна.  Конфорки відрізняються тільки тим, наскільки довго вони можуть зберігати товарний вигляд і якого вимагають догляду.

На відміну від електричної, газові плити вибрати значно простіше. У них немає якихось серйозних відмінностей, в основному все полягає в рівні переваг, наприклад, системі «газ-контроль», яка автоматично перекриває подачу газу, якщо полум'я раптово потухне. Або в електрозапальнику, який позбавить вас від необхідності постійно купувати сірники або вибирати дизайн запальнички для плити. До речі, він може бути як автоматичним – при повороті ручки подачі газу, так і у вигляді окремої кнопки.

Однією з останніх новинок техніки є газова склокерамічна плита («газ на склі»). Варильна поверхня, в якій встановлені пальники, виконана з міцного, стійкого до механічних і температурних навантажень матеріалу: склокераміки, або просто жароміцного скла. «Газ на склі» красиво виглядає і довго зберігає привабливий вигляд, а також дозволяє власникам газових плит наблизитися до сучасних технологій.

Духові шафи

Духовка – незмінний атрибут більшості кухонь, причому вона може бути як вбудованою (у випадку єдиного корпусу з електроплитою), так і «окремо стояти».

У різних плитах (залежно від того, чи це плита електрична або газова) загальна відмінність зводиться лише до функціональності. У простому варіанті в духовці є тільки верхній і нижній нагрівальні елементи (з регулюванням температури), більш складні варіанти комплектуються грилем, багатоступеневим регулюванням потужності, конвекцією (обдуванням для рівномірного нагріву у всіх напрямках) і термометром. Останній, до речі, можна купити окремо, тому визначальним фактором краще його не робити.

Що ж стосується підсвічування, то воно буває або з окремим вимикачем, або вмикається автоматично разом з нагрівальним елементом. Зрозуміло, що зручніший перший варіант, однак не завжди вподобана вами плита може комплектуватися саме таким варіантом.

Останній момент стосується ергономічності духовки. Зазвичай в духовій шафі відчиняються дверцята і вже потім висуваються листи або сітки. Але в дорогих духовках висувається вся внутрішня частина як візок.

Комбіновані плити

Це просто комбінація електричної та газової плит. У таких плитах зазвичай три газові конфорки і одна електрична, або ж обох порівну. Може бути в наявності відсік для газового балона, духовка може бути як газовою, так і електричною. Такі плити доречнів районах, де є перебої з подачею газу.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему