Поради

Перебої з гарячою водою не проблема: обираємо водонагрівач

Перебої з гарячою водою не проблема: обираємо водонагрівач

Перебої з водою можуть виникнути через різні причини: аварію або планове вимкнення – результат один. Можна кілька годин або днів залишитися без теплої води. Для тих, хто втомився залежати від центральної магістралі або живе в приватному секторі, необхідний водонагрівач. А який краще вибрати, ви зараз дізнаєтеся.

Види водонагрівачів

Щоб придбати корисний прилад, спочатку пропонуємо розібратися в класифікації водонагрівачів. Розрізняють три основні види:

  • Бойлер. Для його функціонування необхідна електромережа. Залежно від моделі вони бувають одно- або трифазними. Принцип роботи зводиться до нагрівання елементів, розташованих усередині приладу, які потім прогрівають воду. Бувають тенові або спіральні водонагрівачі.
  • Газове обладнання. Нагрівання води відбувається за рахунок згоряння газу. Такий тип водонагрівачів вважається більш економним. Для його функціонування потрібне підключення до газу. Існує можливість використовувати його через балони, але таких моделей у продажу дуже мало.
  • Водонагрівачі непрямого обміну. Холодна вода нагрівається завдяки гарячим трубам, які були прогріті водяною системою опалення.

Який водонагрівач підійде для квартири

Устаткування непрямого типу підійде тільки для приватної нерухомості. Така система одночасно виконає опалення будинку та нагрівання води. Як вибрати водонагрівач для квартири? Передусім слід орієнтуватися на тип роботи і зручність монтажу.

Думаючи, як вибрати газові нагрівачі, приділіть увагу безпеці.Таке обладнання виділяє під час роботи продукти горіння, які небезпечні для людини. Тому установка газового водонагрівача потребує чималих зусиль. Необхідно буде продумати систему вентиляції.

Якщо зупинити свій вибір на електричних водонагрівачах, то малопотужні подібні прилади не вимагають складної установки. Досить ввімкнути їх в розетку. Для більш потужного устаткування доведеться продумати окрему проводку. Але ці роботи не займуть багато часу.

Проточний або накопичувальний

Щоб зрозуміти, як вибрати надійний водонагрівач, слід розібратися в принципі дії приладу. Всі моделі за типом нагріву води поділяються на два основні види:

1. Проточні. Принцип роботи зводиться до циркуляції води через теплообмінник. У результаті її температура піднімається. Переваги цього виду полягають у відсутності бака. Проточний обігрівач нагріває будь-яку кількість води. При цьому не вимагає постійного технічного обслуговування.

Тепер про мінуси. Якщо ви плануєте вибрати водонагрівач проточний газовий як для душу, так і миття посуду, то попереджаємо, що максимальна температура нагріву становить 60 градусів. Таке обладнання радимо використовувати тільки для однієї точки, оскільки, чим більше напір води, тим прохолодніше вона стає. Існують моделі з компенсацією, але їх вартість дуже висока. Якщо при виборі водонагрівача стоїть питання, як швидко нагріти воду, тоді проточний електричний підійде найбільше.

2. Накопичувальні. Мають вигляд бака, в якому знаходитися тен або спіраль. Вони і забезпечують нагрів води. Якщо об’єм бака в межах 30 л, то вода стане гарячою через 30 хв. Для водонагрівача з об'ємом 200 л знадобиться 6 годин. Сучасні прилади підтримують температуру води, тому вранці завжди можна буде прийняти душ. Але, якщо ви її всю витратите, то вашим рідним доведеться чекати повного нагрівання бака.

Порада: для сім'ї із 3-4 осіб рекомендуємо купувати накопичувальний водонагрівач на 200 л. Він нагріває воду до температури 80 градусів, плюс до нього можна підключити кілька точок.

При виборі накопичувального обігрівача також радимо звернути увагу на наступні характеристики:

  • Потужність. Цей параметр визначає, скільки часу необхідно, щоб виконати прогрів води. Газові прилади справляються з цим завданням швидше. Це дозволяє заощадити електроенергію. Наприклад, бойлер ємністю 150 л під впливом газу нагріється на 1 годину раніше, ніж електричне обладнання. При цьому потужність газового бойлера буде менше.
  • Внутрішнє покриття. Це важливий параметр, оскільки неприпустимо «розводити» корозію всередині бака. Рекомендуємо зупинити свій вибір на моделях, які зроблені з нержавійки або титанової емалі. Буває ще покриття зі склофарфору, але воно погано витримує перепади температур. Під їх впливом на поверхні з'являються дрібні тріщини.

Порада: щоб продовжити термін служби водонагрівача, слід поміщати в бак магнієвий анод. Його заміну потрібно проводити через кожні 6 місяців.

Обираючи накопичувальний водонагрівач,треба обов'язково торкнутися питання безпеки. Прилад повинен бути обладнаний термостатом, який регулює температуру води. Добре, коли він знаходиться і всередині бака.

Великий вибір водонагрівачів дозволяє підібрати необхідну модель. Не робіть поспішних покупок! Вивчіть уважно рекомендації, потім вирушайте за рятівним приладом. Встановивши водонагрівач, ви назавжди забудете про проблеми з водою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему