Поради

Чому груди втрачають пружність?

Чому груди втрачають пружність?

Більшість жінок з віком стикаються з тим, що груди обвисають і втрачають свою колишню пружність. У цій статті ми розповімо чому так відбувається і як уповільнити цей неминучий процес.

Анатомія і фізіологія жіночих грудей

Кожна молочна залоза складається з 15-20 дрібних альвеол або часточок (за будовою нагадують бульбашки), які розташовані в грудях рівномірно по колу. Простір між часточками заповнений жировою і сполучною тканиною.

Анатомія жіночих грудей
Анатомія жіночих грудей

У молодої жінки в молочних залозах зазвичай більше залозистої і сполучної тканини, які надають їм пружність.

Молочні залози знаходяться на грудних м'язах, але не є їх частиною. Власних м'язів груди не мають, за винятком крихітних м'язових волокон, розташованих в сосках.

Фактично бюст підтримується лише тонкою оболонкою, що складається зі шкіри та зв'язок - формується каркас. Починається він від підборіддя і поступово спускається вниз, захоплюючи ділянки біля плечей, зону декольте і власне груди.

З віком еластичність шкіри і тканин знижується, зв'язки розтягуються, залозиста тканина заміщається жировою, роблячи груди м'якими і рихлими. Поступово під впливом сили тяжіння молочні залози обвисають.

Крім природних процесів, існують чинники, які не найкращим чином позначаються на стані жіночого бюста.

Вагітність

Під впливом гормонів в молочних залозах відбуваються зміни, спрямовані на підготовку до грудного вигодовування. Залозиста тканина розростається, знижується еластичність шкіри і сполучної тканини. Груди наливаються, на шкірі можуть з'явитися розтяжки.

Що робити?

Носіть спеціальний бюстгальтер для вагітних який підтримує білизну. Користуйтеся кремами і гелями проти розтяжок.

При грудному вигодовуванні

Груди наповнюється молоком, а після годування спорожняються. Якщо різко припинити грудне вигодовування, бюст валиться.

Що робити?

Годуйте довго і відлучайте малюка від грудей протягом декількох місяців. Тоді молочні залози звикають до змін, поступово повертаючись майже до своїх первісних розмірів і форм.

Як зберегти форму грудей при вагітності та вигодовуванні?
Як зберегти форму грудей при вагітності та вигодовуванні?

Звичайно, так везе не всім мамам, але існує кілька способів, завдяки яким вдається досягти чудових результатів. Добре допомагають фізичні вправи, контраст температур і плавання. Нижче ми докладніше про це поговоримо.

При великій кількості молока зціджуйте груди

Використовуйте молоковідсмоктувач або зціджуйте груди в «ручному режимі». Якщо груди надовго залишаються наповненими, їхня шкіра розтягується, а форма - псується.

Підтримуйте груди

Носіть спеціальні бюстгальтери для грудного вигодовування, зшиті з бавовняного матеріалу без кісточок – вони не дадуть обвиснути грудям під вагою молока.

Швидкий набір або втрата маси тіла

При збільшенні ваги частка жирової тканини в молочній залозі збільшується, розтягуються підтримуючі зв'язки та шкіра (з'являються розтяжки).

При різкому схудненні жир швидко йде не тільки зі стегон і живота, а й з молочних залоз. Тканини втрачають пружність, а груди обвисають. Суворі дієти призводять до дефіциту поживних речовин, що саме по собі завдає шкоди всьому організму.

При частих і різких «стрибках» ваги з одного боку в іншу, ризик обвисання грудей в молодому віці набагато вище.

Що робити? 

  • Намагайтеся не набирати багато зайвих кілограмів (особливо під час вагітності).
  • Відмовтеся від шкідливих і строгих дієт, спрямованих на швидку втрату ваги.
  • При схудненні позбавляйтеся від зайвих кілограмів поступово. Харчуйтеся збалансовано.

Корисні:

  • Продукти з високим вмістом клітковини: білокачанна капуста, цільнозерновий хліб, зелень та ін.;
  • Бета-каротин і калій - містяться в моркві і куразі;
  • Кисломолочні продукти покращують роботу кишківника і сприяють виробленню естрогену, що підвищує пружність шкіри.

У достатній кількості вживайте м'ясо і рибу, що містять білок - незамінний будівельний матеріал для наших клітин.

Для веганів важливо, щоб організм отримував достатню кількість білка. Можливо, варто подумати про прийом біологічно активних добавок з амінокислотами (основними елементами для побудови білків).

Куріння

Під впливом нікотину і токсичних речовин, що містяться в сигаретах, в тканинах організму погіршується кровообіг і знижується вироблення колагену (білка, що становить основу сполучної тканини). Зміни призводять до втрати еластичності і тонусу м'язів та шкіри, а жінка передчасно старіє.

Що робити?

Відмовтеся від куріння і подумайте про своє здоров'я.

Солярій і природний загар

Під впливом ультрафіолетових променів шкіра швидше старіє і втрачає еластичність, що призводить до ослаблення тканин, які підтримують молочні залози.

Що робити?

Дотримуйтесь правил засмаги: перебувайте на сонці недовго, в ранкові та вечірні години. Користуєтеся сонцезахисними кремами.

Сидячий образ життя

Сприяє втраті тонусу грудних м'язів, призводячи згодом до втрати еластичності тканин і обвисання грудей.

Що робити?

Намагайтеся більше рухатися, виконувати нескладні вправи або активно займатися спортом.

Неправильна постава

Звичка сутулитися - частий супутник обвислих грудей. З'являються болі в м'язах, змушуючи займати щадну позу. Молочні залози втрачають природне положення, що негативно позначається на стані підтримуючих їх тканин.

Що робити?

Слідкуйте за поставою під час ходьби, роботи за столом або екраном монітора. Тримайте спину прямо, а голову - високо!

Зловживання алкоголем

Алкоголь погіршує роботу печінки і організму в цілому, призводячи до передчасного старіння шкіри, втрати тонусу м'язів і форми грудей.

Що робити?

У невеликих кількостях хороше вино не завдасть шкоди здоров'ю. Навпаки, захистить стінки судин від відкладення холестерину і допоможе нейтралізувати вільні радикали.

За рекомендаціями ВОЗ допустима норма спиртного для здорових людей в день: жінок - 120-130 мл вина, чоловіків - 240-260 мл.

Неправильно підібраний бюстгальтер

Великий за розміром бюстгальтер не виконує свою підтримуючу функцію, але й особливої шкоди не завдає. Маленький і тісний - негативно позначається на кровообігу тканин, стані зв'язок і грудних м'язів.

Тривале носіння неправильно підібраної білизни може призвести як до обвисання грудей, так і розвитку онкологічних захворювань молочних залоз.

Що робити?

Підбирайте зручний бюстгальтер за формою і розміром грудей, щоб матеріал і фурнітура (бретельки, «кісточки» та ін.) не тиснули на груди та шкіру.

Бюстгальтер вам не підходить, якщо при його носінні груди приймають неприродню форму або «вивалюються» з чашок, застібка знаходиться високо.

Чи можна «накачати» груди?

Вправи і фізичні навантаження не мають прямого впливу на жіночий бюст. Однак за допомогою вправ можна поліпшити поставу, укріпити м'язи і тканини, що оточують молочні залози.

Прості, але дієві вправи для грудей

  • Візьміть в руки гантелі і лягайте на спину на підлогу. Розведіть руки в сторони. Потім на видиху повільно підіймайте руки вгору, на видиху - опускайте. Виконайте 15-20 разів за один підхід.
  • Займіть положення стоячи. Розведіть ноги на ширину плечей. Візьміть в руки гантелі і витягніть їх вперед. Схрестіть руки попереду різким рухом, потім повторіть рух, але вже за спиною. Виконуйте до 10-15 разів.
  • Зведіть долоні перед собою і з'єднайте - складіть в молитовному положенні. При цьому лікті повинні бути на рівні грудей. Тисніть долонями один на одну - за один раз до 10 секунд. Повторюйте вправу 15-20 разів.

Нескладні вправи можна виконувати під час вагітності та при годуванні груддю.

Поступово збільшуєте кількість підходів. Через кілька тижнів регулярних занять ви відчуєте, що груди стали більш підтягнутими і пружними.

При хорошій фізичній підготовці ви можете підібрати собі складніший комплекс вправ.

Добре зміцнюють м'язи грудей і всього тіла заняття спортом: плавання, бадмінтон, великий теніс.

Чи допомагають креми, гелі та олії?

Засоби по догляду за шкірою - надійні «помічники». Однак це зовсім не означає, що груди знову стануть по-дівочому пружними.

Косметичні засоби доглядають за шкірою: зволожують і живлять, стимулюють вироблення власного колагену і еластину, сприяють відновленню клітин.

Наносяться масажними рухами, рухаючись від грудей до підборіддя із захопленням області декольте.

Вибирайте косметичні засоби за своїм бюджетом. Не самий дорогий зволожуючий крем - краще, ніж нічого. Головне - користуватися регулярно.

Контраст температур

Сприяє покращенню кровообігу в тканинах і відновленню клітин, підвищує пружність шкіри.

Користуйтеся шматочками косметичного льоду: круговими рухами протирайте груди і зону декольте після душу або ванни. Приготуйте лід самостійно: зробіть відвар з лікарських трав (ромашки, шавлії, календули) і залийте в форми для льоду, потім помістіть їх в морозильник.

Три рази в тиждень влаштовуйте контрастний душ - чергування теплої води з прохолодною. Одночасно ви будете виконувати і масаж молочних залоз.

Спочатку відрегулюйте напір води, щоб він був несильний, але досить відчутний і комфортний.

Круговими рухами за годинниковою стрілкою по 10 раз обводьте груди, а потім повторіть рух у зворотний бік. Не забувайте і про зону декольте.

Поступово збільшуйте тривалість процедури і кількість циклів.

Важливо:

  • Контраст температур протипоказаний при мастопатії;
  • Процедури можна виконувати під час вагітності та годування груддю.

Як протистояти гравітації?

Зустрічається думка, що потрібно носити бюстгальтер постійно, не знімаючи його навіть під час сну. Мабуть, такі крайнощі зайві.

Намагайтеся дотримуватися золотої середини: більшу частину дня підтримуйте груди. Носіть не тільки бюстгальтер, але й підтримуючу білизну для грудей. Особливо це важливо під час занять спортом.

Завдяки цим нескладним порадам ви зможете стати володаркою красивих і пружних грудей, необов'язково вдаючись до допомоги пластичних хірургів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: жінки, Здоров'я, Груди
В тему