Поради

Як правильно вибрати подушку

Як правильно вибрати подушку

Хочеш, щоб у тебе був міцний сон, а зранку бадьорий і позитивний настрій? Радимо вибрати ортопедичний матрац та зручну подушку. Те, що ортопедичний матрац – не забаганка, а необхідність, не знають тільки ледачі.

З тим все зрозуміло, а до чого тут подушка? Хіба так важливо, на якій подушці спати, яку подушку вибирати? Виявляється, ще й як.

Подушка впливає на здоров’я шийного відділу хребта людини, появу головних болей. Якщо правильно вибрати подушку, то можна забути про головний біль, не боятися появи передчасних зморшок і зажимів у шиї. Тому вибирати подушку потрібно усвідомлено, відповідно до своїх фізіологічних особливостей.

Експерти запевняють, що подушку потрібно вибирати індивідуально, адже всі ми різні і потреби  у нас теж різні.

5 підказок, як вибрати ідеальну для себе подушку:

  • висота будь-якої подушки рівна ширині людська плеча;
  • визначте ідеальний розмір подушки так: станьте рівно до стіни, торкаючись її потилицею; підкладіть подушку під голову, якщо шия у вас залишається пряма, ви дивитися вперед – це подушка ідеальна для вас;
  • якщо матрац жорсткий, то подушка повинна бути м’якою, матрац – м’який, то подушка - жорстка;
  • перевірте матеріал подушки: зігніть подушку навпіл, а потім – відпустіть; якісна подушка повернуться відразу у вихідне положення;
  • вибирати подушку потрібно враховуючи ваш ріст, положення під час сну, її наповнювач та жорсткість.

Висота і жорсткість подушки

Правильно підібрана висота подушки сприяє тому, щоб шия, хребет та голова були на однаковому рівні. Відповідно до цього подушки бувають:

  • надто високі подушки, висота яких сягає 17 см, а той більше;
  • високі, висота – від 10 до 17 см;
  • середні, висота – від 8 см до 10;
  • низькі, коли висота лише 5 чи найбільше 7 см.

Низька подушка зазвичай виконує декоративну функцію. Вона подарує вам здоровий сон, коли спати, підклавши руку під подушку або коли жорсткий матрац.

Середня подушка ідеальна для тих, хто вміє спати на спині. Така подушка допомагає утворювати пряму лінію ( шия – хребет) і дарує здоровий сон.

Висока подушка підходить тим, хто вміє спати на боці, однак її висота не повинна перевищувати ширини вашого плеча. Вибирати дуже високу подушку краще тим, у кого проблеми з дихальною системою, наприклад, для відходу мокротиння.

Кілька підказок, як вибрати висоту подушки:

  • коли спати на боці із ростом від 145 до 155 см, то потрібна подушка, висота якої 10 чи 12 см; якщо спати на спині, то висота – 7 чи 10 см;
  • ріст ваш сягає 165 см, то висота подушки не менша 11 чи 12 см, на спині – висота подушки від 8 до 11 см;
  • спати на боці (ріст до 175 см) зручно на подушці з висотою в 10 чи 13 см; коли спати на спині, то висота – 9, а той 12 см;
  • зріст до 185 см, то висота 12 чи 13 см, коли спати на спині, то 10 чи 12 см.

Вибір жорсткості будь-якої подушки залежить від пози сну. Так, м’яка подушка підійде для тих, хто спить на животі. Така подушка не подарує здоровий сон тим, хто любить спати на спині, а от середня жорсткість саме те, що треба.

Жорстка подушка – ідеальна для тих, хто любить спати на боці та для тих, у кого проблеми з хребтом.

Підведемо підсумки:

  • для тих, хто любить спати на спині, жорсткість подушки має бути середня, висота 8 – 10 см бажано із заглибленням для голови;
  • сон приходить, коли ви на боці, то ідеальна подушка для вас та, жорсткість якої висока;
  • сон приходить, коли спите на животі, найкраща подушка, жорсткість якої низька, висота не перевищує 8 см;
  • любите спати у різних позиціях, то краще вибрати ортопедичну м’яку подушку, яка повторить вигини вашого тіла, а шия не буде напружена.

Наповнювач подушки

Наповнювачі за природою поділяють на синтетичні і натуральні. Які вибрати – сказати важко. Краще вибирати доступні з відмінними характеристиками.

Натуральні наповнювачі

Пір’я і перо – найдавніший наповнювач подушок. Екологічно чистий матеріал, який дихає, розподіляє тепло, відновлює форму, але такий наповнювач недешевий та вимагає догляду, відновленню не підлягає, лише заміні.

Чим більше пуху, тим вища жорсткість, чим більше пера, тим стійкіша форма подушки. Чим більша у вас вага, краще вибирати більше пера.

Вовна натуральна

Наповнювач на основі овечої чи верблюжої шерсті. Екологічно чистий матеріал, підходить для тих, у кого проблеми з м’язами чи опорно-руховою системою, а шия часто напружена. Пропускає повітря, розподіляє тепло, не накопичує вологи, але швидко втрачає форму та зношується.

Наповнювач з бамбука

Наповнювач з відмінними характеристиками: гіпоалергенний матеріал з хорошою теплороздільністю, пропускає повітря, можна прати в машинці. Але такий наповнювач всмоктує вологу, в мокрому стані втрачає міцність, тому вибрати такий матеріал можна не надовго.

Наповнювач з рослин

Наповнювач із гречаного лушпиння, водоростей та лікувальних трав – один із найкращих наповнювачів, хоча й недовговічний. Рослинний матеріал має дві суттєві переваги: екологічну природу та виконує лікувальну функцію.

Такий наповнювач знімає головний біль та своєю неоднорідною структурою здійснює ефект масажу голови. З таким матеріалом шия розслаблена. Наповнювач з високою жорсткістю, що шарудить.

Наповнювачі синтетичні

Експерти вважають, що синтетичний наповнювач мало чим поступається натуральному.

Штучний пух, тобто комфорель, мікроволокно чи холлофайбер

За формою наповнювач нагадує кульки, що легко корегують жорсткість та розмір подушки. Матеріал є штучним аналогом пуху, не всмоктує вологи, пилу, але електризується. Легкий у догляді, помірний у ціні.

Поліестер

Легкий і недорогий наповнювач, добре пропускає повітря, підтримує шию, легко переться. Матеріал недовговічний.

Натуральний латекс

Синтетичний наповнювач з гіпоалергенною дією, добре зберігає тепло. Не напружує м’язи голови та шиї.

Мікрогель

Штучний аналог пуху, що легко пропускає повітря, регулює тепло, доволі пружний. Матеріал легкий і довговічний.

Синтепон

Об’ємний та пружний штучний наповнювач, термін експлуатації якого не менше 10 років. Матеріал його еластичний, тому не боїться деформації.

Силікон

Легкий, дешевий і пружний наповнювач, не боїться деформацій.

Матеріал з пам'яттю (поліуритан, віскоеластік, меморілатекс)

Наповнювач з відмінною повітре- та теплоциркуляцією, забезпечує здоровий сон, бо підлаштовується під положення шиї та голови. Наповнювач з ортопедичним ефектом, коштує чимало і не любить прання. Шия за таку подушку тільки подякує.

Форма подушки

Виділяють такі форми подушок:

  • Класичні (прямокутні та квадратні)

Щоб вибрати правильну форму подушки, потрібно врахувати, як ви любите спати. Для сну на спині підійде квадратна подушка, на боці – прямокутна.

  • Декоративні

Зазвичай це круглі чи овальні подушки, які прикрашають інтер’єр помешкання. Коли вибирати таку подушку, аби добре спати, то варто врахувати її висоту, жорсткість, чи не напружується шия.

  • Ортопедичні

Такі подушки повторюють вигини шиї та голови, допомагають зберігати правильне анатомічне положення, що забезпечує здоровий сон. Вибирати такі подушки варто відповідно до рекомендацій лікаря. За структурою вони нагадують складну геометричну фігуру з кількома валиками та вигином для голови. Шия за таку подушку буде вдячна.

  • Спеціальні подушки

Це дорожні подушки у формі підкови, що підтримують і розслабляють шию, коли ви довго сидите. Поперекові подушки повторюють його форму і легко кріпляться до спинки стільця. Подушки для вагітних нагадують за формою більші дорожні та підтримують низ живота.

  • Незвичні подушки

Можуть бути у різних формах (нагадують морського коника чи літеру Г). Призначені для тих, хто любить спати у незвичних позах.

Як правильно доглядати за подушками

Щоб правильно доглядати за подушками, потрібно врахувати природу наповнювача, тобто його структуру та матеріал, і дотримувати загальних правил догляду.

Загальні правила догляду за подушками:

  • не прати кілька подушок одночасно;
  • уникати віджиму та сушки;
  • часто провітрювати подушки на дворі, чи у приміщеннях з відмінною вентиляцією;
  • для синтетичних наповнювачів використовувати антистатичні засоби догляду.

Спеціальні правила догляду:

  • подушки з пір’ям краще самостійно не прати, можна провітрювати та віддавати у хімчистку;
  • через те, що подушка з бавовни вразлива до деформацій, самостійно прати її не варто, краще віддати у хімчистку;
  • а от подушки з рослинними наповнювачами не можна прати та віддавати у хімчистку, що три роки їх варто міняти;
  • ідеальна для прання бамбукова подушка. Температура не має бути вищою 40 градусів, без операції віджиму. Матеріал легко сохне і не втрачає форми;
  • силіконову подушку теж можна прати, вона довговічна;
  • подушки з пам’яттю треба віддавати у хімчистку, але після цього ефект пропадає;
  • мікроволокно теж можна прати, хоча воно й погано всмоктує вологу, але потім стає легким і пухким;
  • для подушок з латексу підходить тільки хімчистка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему

Останні матеріали