Поради

Робимо гідроізоляцію фундаменту своїми руками

Робимо гідроізоляцію фундаменту своїми руками

Гідроізоляція фундаменту – одна з основних робіт для улаштування власного будинку.

При гідроізоляції не повинно бути помилок або використання неякісних матеріалів. Краще витратити більше на гідроізоляцію і потім жити спокійно, ніж через 5 років отримати негативний результат. Будинок – це те, що зводиться на десятиліття і захист його основи від води повинен бути відповідним. У цій статті  розповімо про те, які матеріали сьогодні використовуються для гідроізоляції фундаменту і чому.

Дешеві матеріали для гідроізоляції

В основному спочатку всі гідроізоляційні матеріали вироблялися на основі бітуму. Колись бітумні суміші були абсолютно скрізь. Люди витрачали великі кошти і чимало сил, щоб зробити фундамент дійсно добре захищеним. На жаль, руберойд і бітумні мастики, які так часто використовуються в якості гідроізоляційних матеріалів, розсихаються через 5 років, а ще через 5 починають пропускати воду в поверхню бетонної товщі. Єдиний вихід – робити гідроізоляцію декількома шарами, наприклад, промащувати фундамент бітумом і потім настилати руберойд, потім проходити ще одним шаром бітуму або захищати спеціальними нейтральними плівками, які підвищують опірність бітуму до  висихання.

Донині при влаштуванні дешевої гідроізоляції фундаменту, бітум і його похідні користуються великим попитом. Експерти категорично проти такої практики і радять вам відразу відмовитися від використання бітуму на користь більш дорогих, якісних і довговічних матеріалів.

Сучасні обмазувальні матеріали

Як зробити гідроізоляцію фундаменту? Ставлячи це запитання, потрібно дізнатися більше про обмазувальні і рулонні матеріали. Почнемо огляд з обмазувальних. Найбільшого поширення сьогодні отримали полімерно-бітумні мастики, які відмінно підходять для гідроізоляції. На відміну від виключно бітумних матеріалів, вони містять полімерні вкраплення, які роблять бітум еластичнішим і не дозволяють йому висихати протягом 25 років. Це дійсно великий термін служби, враховуючи специфіку застосування обмазувальної гідроізоляції фундаменту.

При цьому ми поки ведемо мову про зовнішню гідроізоляцію, не торкаючись поки що внутрішньої. Отже, обмазувальні матеріали наносяться безпосередньо на очищений бетон до засипки зворотним ґрунтом. Наносяться вони в підігрітому або холодному стані (в залежності від властивостей конкретного матеріалу). Взагалі полімерно-бітумні мастики та фарби випускаються великою кількістю виробників і підходять для будь-якого типу фундаменту. З ними однак є одна складність. Гідроізоляція фундаменту своїми руками припускає засипку ґрунту. При цьому вона може пошкоджуватися в найнесподіваніших місцях. Саме тому радимо вкривати обмазувальну гідроізоляцію листовою.

Сучасна листова гідроізоляція

Плавно переходимо до розгляду гідроізоляції листового або рулонного типу. В її основі як бітумно-полімерні листи, так і інноваційні ПВХ плівки з великим коефіцієнтом адгезії. Традиційно їх можна використовувати і без обмазувальних матеріалів, але ж ми говоримо про хорошу, а не дешеву гідроізоляцію, тому радимо використовувати їх завжди. Можна вибрати як листову гідроізоляцію, так і самоклейну. У будь-якому випадку рекомендуємо перед укладанням пройти поверхню бітумно-полімерною мастикою і укласти на неї листову гідроізоляцію.

Вибір на сучасному ринку просто величезний. У деяких випадках, коли монтаж ведеться накладанням одне на одного, потрібно пройти гідроізоляцію спеціальною клейкою стрічкою. Основне призначення гідроізоляції – не пропускати саме воду, тому, чим товще її шар, тим краще. Але найчастіше вистачає шару в 4-5 мм.

Гідроізоляція проникаючими матеріалами

Як зробити гідроізоляцію фундаменту, якщо будинок вже побудований? У таких випадках радимо використовувати проникаючу гідроізоляцію з високим коефіцієнтом проникнення. Спеціальні склади проникають дуже глибоко (до 90 см) в бетон і при взаємодії з водою утворюють водонепроникний міцний гель, який не дозволяє воді потрапляти в бетонні пори і розширюватися в них.

У деяких випадках, для додання бетону абсолютної міцності і водостійкості, використовують проникаючу гідроізоляцію. Вона являє собою спеціальний обмазувальний матеріал, який добре вбирає бетон. Як наслідок, таку гідроізоляцію потрібно наносити 3-5 шарами. Важливе уточнення – проникаюча гідроізоляція не є основною. Після неї обов'язково повинна настилатися листова ізоляція або вироблятися обмазувальна. Звичайно, радимо поєднувати всі 3 способи для максимально надійного результату.

Дренаж ділянки

Проникаюча гідроізоляція повинна поєднуватися з дренажем ділянки. Дренаж влаштовується на відстані 0,7 метра від будинку і проводиться на мінімальному рівні протікання ґрунтових вод, або 20 см нижче рівня закладення фундаменту. Дренаж дозволяє відвести воду від фундаменту і скоротити кількість паводкової води, яка проникає безпосередньо до бетону. Роботи з проведення дренажу краще довірити фахівцеві, але якщо ви вирішили зробити все самі, вам знадобиться геотекстиль, гравій, спеціальна дренажна труба. Також пам'ятайте, що труба вкладається в геотекстильні полотна і засипається тільки промитим щебенем, щоб попередити забивання труби вапняком.

Гідроізоляція верху фундаменту

Верхній шар фундаменту також вимагає власної гідроізоляції. Для цього рулони при гідроізоляції укладаються знизу вгору, із закладенням на фундамент і навіть невеликим закладенням на внутрішню стіну будинку. Природно, фундамент зверху також обмазується полімерно-бітумним матеріалом. У результаті ми отримуємо надійне покриття, яке створює гідробар’єр між фундаментом і стіною, перешкоджаючи проникненню вологи зі стоків або при косому дощі. Особливо важлива гідроізоляція фундаменту зверху в цегляних будинках, де волога дуже швидко поширюється від стіни до фундаменту. Радимо також пройти верхню частину фундаменту проникаючою ізоляцією.

Ось, мабуть, і всі премудрості гідроізоляції фундаменту. Можемо порадити дотримуватися інструкцій виробника і завжди правильно оцінювати свої витрати при влаштуванні гідроізоляції. У результаті ви отримаєте відмінну гідроізоляцію фундаменту, яка прослужить кілька десятиліть без заміни. Пам'ятайте, що кінцева вартість будинку буде набагато вище за вартість гідроізоляції фундаменту, виконаної  з розумом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Фундамент
В тему