Поради

Як розбагатіти

Як розбагатіти

 

Ця тема присвячена тому, як накопичувати гроші. Ця проблема актуальна для багатьох. Начебто, здається, заробляє людина купу грошей, а при цьому всі вони до наступної зарплати як крізь пальці випаровуються. І ось до кінця місяця вже «стріляєш» гроші у знайомих.

 

Отже, з чого почати? Почати треба з простого правила: «Спочатку заплати собі». Суть у тому, що кожен з нас може відкласти від свого заробітку деяку частину грошей на заощадження (або інвестиції), але не в кінці місяця, а на самому початку, відразу ж після зарплати. Подумайте, ось, наприклад, ви отримуєте на місяць мінімальну суму у 2000 гривень. Ну, невже ви не можете відразу ж після зарплати відкласти в сторону 100 гривень? Звичайно, можете! Адже що таке зараз 100 гривень? Та це один раз на пиво із друзями сходити. А «заплатити собі спочатку» потрібно якомога швидше, поки гроші ще не розійшлися.

Виникає запитання: «Скільки відкладати?» В одній книзі, написаній американським мільйонером, є порада: 10% всіх доходів необхідно спрямовувати на заощадження, в банк, і 10% – на благодійність. Відкладати 10% від своїх заробітків без особливих проблем може практично кожен.

Зрозуміло, ви швидше заробите гроші на велику покупку або на інвестиції, якщо будете відкладати не по 10%, а, наприклад, по 15% своїх доходів. Тут важливий навіть не відсоток (він може бути і менше 10%), а звичка. Важливо, щоб звичка відкладати частину своїх доходів відразу ж після їх отримання, стала постійною.

Тепер про те, як відкладати гроші. Звичайно, можна класти їх в окремий конверт. Але коли гроші лежать вдома, виникає велика спокуса їх витратити. Тому варто для накопичення використовувати поповнюваний вклад у банку. Не всі знають, що це за звір такий, тому розповідаємо.

Поповнюваний внесок відрізняється від звичайного депозиту тим, що на поповнюваний вклад можна регулярно докладати гроші. Деякі банки, до речі, обумовлюють, скільки саме грошей треба докладати щомісяця. Найбільш розкішний вид такого вкладу – це поповнюваний вклад з можливістю часткового зняття коштів. На нього можна не тільки регулярно докладати кошти, а й знімати ці гроші з рахунку.

У таких вкладів є сума, яка лежить в банку до кінця терміну. Вона називається «мінімальним незнижуваним залишком». Залишок лежить у банку до кінця дії вкладу. Грубо кажучи, його не можна зняти протягом року (або 2-х років, якщо вклад на 2 роки). Але от гроші, які ви кладете понад цю суму, можна знімати в будь-який момент.

Важко радити, в якому банку вам краще відкрити такий рахунок. Важливі дві критерії: високий відсоток за вкладом і близькість банку від дому.

Радимо відкривати поповнюваний вклад з можливістю часткового зняття коштів на якомога довший термін (більше року), адже в майбутньому процентні ставки за банківськими вкладами можуть падати. Так краще «зафіксувати» початкові високі відсотки.

Тепер резюме. Кожен місяць відразу після отримання зарплати відкладайте по 10% від своїх доходів на поповнюваний вклад у банку, і у вас з'являться не тільки витрати, але і заощадження.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Сім'я
В тему