Поради

Набряки при вагітності

Набряки при вагітності

 

Після настання вагітності гормональний фон жінки різко змінюється. Зміст прогестерону (жіночого статевого гормона) у крові підвищується в десять разів.

 

Основною функцією цього гормона є попередження скорочувальних можливостей матки, що перешкоджає перериванню. Прогестерон має цікаву особливість: він провокує затримку рідини і солей в організмі, це і є головною причиною утворення набряків. Саме тому практично у всіх вагітних жінок спостерігається набряклість тканин. Ще однією причиною появи набряків може послужити збільшення і розширення об’єму крові, внаслідок чого набряклість найчастіше спостерігається на стопах ніг і кінцівок рук.

 

Набряки при гестозі

Іноді в кінці другого і в третьому триместрах вагітності жінка може зіткнутися з явищем гестозу – токсикозу, обумовленого спазмом капілярів і протіканням рідини в навколишні тканини – як наслідок, виникає набряклість. Причиною появи спазму вважають порушене кровопостачання деяких органів, зокрема головного мозку і нирок. Жінки з діагностованим гестозом потребують спеціалізованої допомоги. Лікують таких хворих амбулаторно, проте за відсутності видимого поліпшення може знадобитися госпіталізація. Вагітній рекомендується уникати стресів і обмежити фізичні навантаження. Як правило, лікар призначає сечогінні і гомеопатичні заспокійливі препарати. Крім того, показані профілактичні заходи для запобігання гіпоксії плода та порушень його розвитку. На великих термінах гестоз може стати причиною проведення передчасного розродження.

 

Інші причини появи набряків при вагітності

Часто вагітність призводить до загострення і ускладнення хронічних захворювань, якими страждає жінка. Як правило, поява набряків стає діагностичною ознакою варикозного розширення вен, а також порушення роботи серця і нирок.

Захворювання серця і нирок також часто стають причиною набряків – органи не витримують підвищеного навантаження. Саме тому жінкам рекомендують обстежуватися перед плановим зачаттям і лікувати наявні захворювання для виключення ускладнень після настання вагітності.

Поява набряків вагітна жінка може діагностувати у себе самостійно. Найчастіше виникають труднощі при спробі взути улюблені туфлі, зняти обручку або застебнути браслет. Крім того, набряклість супроводжується надмірною (більше 300 г на тиждень) збільшенням у вазі. Іноді трапляються так звані пастозні, або приховані набряки, які не відразу можна помітити. Запідозрити їх наявність можна лише в разі великої або нерівномірною збільшення у вазі.

Спочатку набряклість зачіпає нижні кінцівки, потім починають набрякати руки, живіт, груди і навіть обличчя. Найбільше в силу анатомічних особливостей будови страждають повіки – пухка клітковина, розташована в цій ділянці, прекрасно затримує рідину.

Вранці набряки менш помітні, оскільки в нічний час рідина встигає рівномірно розподілитися по тілу. Вдень, коли жінка перебуває на ногах, рідина опускається вниз, накопичуючись в ділянці кісточок, на гомілках, з тильного боку стоп.

 

План медичного обстеження при наявності набряків

Акушер-гінеколог може констатувати наявність набряків після одного погляду на пацієнтку. В окремих випадках виникає необхідність у проведенні додаткових аналізів.

1. Дослідження діурезу

Суть заходу полягає у порівнянні кількості випитої вагітною жінкою рідини і об'єму виділеної сечі (досліджується протягом доби). Організм здорової людини виділяє 75% від випитої рідини. Отже, якщо за добу випити 2000 мл (слід враховувати також рідину, яка входить до складу перших страв), із сечею в нормі повинно виділитися 1500-1800 мл. Волога, яка залишилася, вийде у вигляді поту і при диханні.

2. Вимірювання кіл ніг у динаміці

Динамічне збільшення діаметра гомілковостопного суглоба більше, ніж на один сантиметр, говорить про те, що рідина затримується в організмі.

3. Медична проба пухиря

Для проведення цього дослідження в ділянку передпліччя внутрішньошкірно (використовується тонка голка) вводять невелику кількість фізіологічного розчину. Пухир, що утворюється при цьому, в нормі розсмоктується за годину. Чим більше ступінь набряклості, тим довше розчин буде всмоктуватися.

Чим небезпечні набряки?

Зарубіжні фахівці вважають набряки, які виникають у вагітних жінок, фізіологічним явищем, що не вимагає спеціального лікування. Тим не менш, обумовлено, що набряклість не повинна супроводжуватися підвищеним артеріальним тиском і присутністю білка в сечі.

Деякі акушери, навпаки, заявляють, що набряки потребують спеціального лікування. Водянку вагітних вважають першою стадією гестозу, а, згідно з дослідженнями, 90% випадку набряклості супроводжуються підвищенням тиску. Так, розпочате вчасно лікування допомагає запобігти переходу водянки в гестоз.

 

Як запобігти появі набряків?

Найбільш ефективною профілактикою виникнення набряків у вагітних є правильний режим харчування з обмеженням вживання солі.

Вагітна жінка повинна вживати всього лише 8 г солі на добу. З меню необхідно виключити пряні і гострі страви, а також копченості. Перевагу варто віддати їжі, приготованій на пару, відвареній або тушкованій, а от від смажених страв краще відмовитися.

Плануючи меню на день, необхідно брати до уваги об'єм рідини, який вживається з першою стравою, соковитими фруктами або ягодами.

Велике значення у профілактиці набряків має зміцнення стінок судин. Завдяки спеціальним препаратам і вітамінам рідина не буде просочуватися в тканини із судин, і набряки не виникнуть.

Можна спробувати зняти набряклість спеціальними сечогінними зборами і чаями. Добре допомагають наступні склади:

Виготовити суміш з рівних частин листя ведмежих вушок або мучниці, ниркового чаю і польового хвоща. Приймати по склянці настою на день, випиваючи за 3 прийоми по третині склянки;

Взяти одну столову ложку сухої яблучної шкірки, запарити окропом, настояти і пити півсклянки кілька разів на день.

Нерозбавлений березовий сік приймати по 200 мл кілька разів на добу.

Пам'ятайте, що використання сечогінних засобів допускається лише при сильно вираженій набряклості. Використовувати такі засоби без призначення лікаря неприпустимо.

Ще одним простим, але дієвим способом позбутися від набряклості є активний спосіб життя. На будь-якому терміні вагітності потрібно достатньо часу приділяти фізичним навантаженням: ходьбі, прогулянкам, вправам. Для майбутніх мам проводять спеціальні групові заняття, які включають в себе елементи різних технік: йоги, гімнастики. Якщо ноги швидко набрякають, можна спробувати піднімати їх вгору, перебуваючи в лежачому положенні.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я
В тему