Поради

Як вибрати репетитора іноземної мови?

Як вибрати репетитора іноземної мови?

Рано чи пізно доводиться починати вчити іноземну мову. Якщо Ви для себе вирішили почати вивчення англійської або іншої іноземної мови, то вибір хорошого репетитора – одне  з головних Ваших завдань, адже саме репетитор стане Вашим супутником у світ іноземної мови, іншомовної культури і спілкування.

 

Саме від репетитора залежить, які навчальні посібники Ви будете вивчати, які програми освоїте, за якою методикою будете навчатися. Хороший репетитор врахує всі Ваші індивідуальні психологічні особливості, щоб максимально правильно і комфортно вибрати для Вас форми і методи викладання. Отже, як же відрізнити такого професіонала від некомпетентного фахівця, який бажає лише заробити на Вас?

 

Освіта

Краще, якщо освіта Вашого репетитора буде вищою педагогічною, адже мало знати мову, потрібно ще й вміти правильно передати знання. Хоча іноді випускники філологічних навчальних закладів також здатні донести правильно і грамотно інформацію до учня. Не варто недовірливо ставитися і до тих, у кого середня професійна педагогічна освіта, тому що ці люди зазвичай мають багато практики під час навчання в коледжі і добре підковані в навчанні дітей шкільного віку, особливо при хорошому досвіді роботи.

 

Досвід роботи

Безсумнівно, ніяка освіта не врятує хорошого педагога, оскільки важливий досвід педагогічної діяльності, бажаний досвід репетиторської діяльності. Заняття в школі або на курсах з групою – це одне, а індивідуальна робота з учнем, вміння побудувати процес навчання, спираючись тільки на особистісні якості одного учня, не принижуючи при цьому ролі діалогічного спілкування, парної роботи – це зовсім інше. Тому при виборі репетитора уточнюйте, скільки років він займається репетиторством і скільки приблизно учнів у нього було. Зазвичай репетиторами стають далеко до початку офіційної педагогічної діяльності, що також є незаперечною перевагою для молодих педагогів.

 

Сертифікати, курси підвищення кваліфікації, міжнародні освітні програми

Як відомо, педагог – той, хто сам вчиться все життя. У дуже хорошого викладача, як правило, буде чимало сертифікатів, додаткових дипломів, свідоцтв про проходження курсів підвищення кваліфікації, про участь у міжнародних освітніх програмах, про складання міжнародних іспитів і т. д. Це говорить про те, що Ваш репетитор не стоїть на місці, він також йде в ногу з часом, адже технології змінюються, а значить і методика, за якою він викладав 10 років тому вже застаріла, і постійна самоосвіта дає педагогу можливість удосконалити свою роботу. До речі, якщо викладач працює одночасно в навчальному закладі, то можна запитати, в яких конкурсах, конференціях, грантах бере участь він і його учні – зазвичай хороший педагог не займається тільки репетиторством, а й намагається розвивати себе і своїх учнів.

 

Грамотність, ораторське мистецтво

Уміння говорити для педагога – мабуть, одне з важливих особистісних якостей, адже весь процес відбуватиметься в діалоговій формі. Ваш репетитор повинен правильно і грамотно будувати своє мовлення, володіти приємним голосом з гарною дикцією, правильно і чітко викладати свої думки, щоб доступно пояснювати Вам матеріал.

 

Особисті якості

Буває й так, що Ви обрали відмінного фахівця, але він Вам не підходить за особистими якостями. Відтак на це теж слід звернути увагу. Репетитор не повинен кричати, підвищувати голос, має бути терплячим і спокійним у будь-якій ситуації, навіть якщо Ви з N-го разу не зрозуміли тему, він має спокійно і витримано пояснити Вам її ще раз, не звинувачуючи Вас в тому, що Ви не розумієте його. Таким чином, у Вас не повинно бути страху займатися з викладачем, Ви повинні відчувати комфорт на занятті з репетитором і не боятися перепитати його ще раз. Хороший репетитор, як правило, завжди привітний, доброзичливий, комунікабельний, але наполегливий і в міру строгий.

 

Навчальні посібники

Варто також звернути увагу на те, якими навчальними посібниками він користується. І навіть якщо Ви не в змозі відрізнити хороший підручник від поганого, то можете зрозуміти, чи користується він «сірим» підручником, з набором сухих вправ, або яскравим, з різними ілюстраціями, чи готує він до уроку додаткові матеріали: презентації, схеми, ігри, роздатковий матеріал, картинки, чи використовує робочий зошит до підручника, додаткові підручники, аудіо- та відеоматеріали, всілякі проектні роботи, інтерактивні завдання, рольові ігри.

І нарешті, насправді, щоб визначитися з вибором репетитора потрібно пройти не одне заняття, яке зазвичай буває у кожного репетитора безкоштовним, але важливо попрацювати з репетитором 10, 20 занять, щоб визначити, чи підходить він особисто Вам. Адже саме після такої кількості уроків Ви вже відчуєте свій прогрес, особливо ті, хто починав навчання з нуля.

 

 

 

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Кар'єра
В тему