Поради

Як позбутися від щурів в будинку?

Як позбутися від щурів в будинку?

З щурами, мишами та іншими гризунами людина знайома з дитинства. Для когось це був домашній улюбленець, а для когось - предмет фобій і страху. Однак одомашнені щури сильно відрізняються від своїх диких побратимів, якими є підвальні миші і щури.

Більш того, вони небезпечні для людей і приносять безліч збитків, оскільки псують проводку, продукти харчування та меблі. Знищити щурів не так-то просто - вони розумні і хитрі тварини, які швидко пристосовуються до навколишніх умов і виживають навіть там, де, здавалося б, вижити неможливо.

Статистика стверджує, що на одного жителя планети припадає 2 щура. Кожна тварина з'їдає на рік до 20 кг продуктів, а ще в три рази більше псує. Збиток від них становить щорічно 33 млн. тон зерна, рису, хліба та інших продуктів харчування. Цього вистачило б, щоб нагодувати 130 млн. чоловік.

Як щури проникають в житлові будинки

Ті, хто не стикався з гризунами в своєму житті, нерідко сумніваються в тому, що такі маленькі тварини можуть принести шкоду людині. Однак на практиці саме так і відбувається. Проживаючи поряд з людьми - в підвалах будинків, стінах і на звалищах, щури в період похолодань нерідко перебираються в житлові будинки. Особливо від подібних міграцій страждають приватні будинки, сільські прибудови і самотні будівлі, рідше - квартири в багатоповерхових будинках. Шляхом проникнення гризунів в будинку можуть служити:

  • каналізація;
  • вентиляція;
  • дірки в стінах;
  • щілини;
  • через підвал.

Як позбутися щурів?
Як позбутися щурів?

Попри стереотипи, щури відмінно плавають і переміщаються навіть по вертикальних трубах. Вони можуть долати великі відстані і протискуватися у вузькі щілини. Один щур представляє малу загрозу для людини, але річ у тім, що ці тварини живуть в зграї, а тому там, де є один гризун, негайно з'являються і інші.

Чим небезпечні щури?

Щури передають людям і тваринам збудників багатьох небезпечних хвороб: чуми, туляремії та сальмонельозу, лептоспірозу, гепатиту і лихоманки Гарверхілла. Гепатит-Е дає 1,5% смертельних випадків зараження, геморагічна лихоманка - 3% і вкрай рідко людина виліковується повністю. Токсоплазмоз, особливо небезпечний для вагітних жінок, оскільки в 40% інфекція передається плоду і викликає важкі органічні ураження.

Гризуни псують будинки і споруди, пошкоджують електропроводку та кабелі зв'язку, що може викликати коротке замикання, пожежу, збій в роботі телекомунікацій. З щурами ведуть постійну боротьбу на складах і в магазинах. Величезний збиток вони наносять сільським подвір'ями і господарствам. Тому люди придумали безліч способів, як позбутися від щурів.

До речі, вчені Іспанії та Німеччини вкрай стурбовані появою в цих країнах популяцій щурів і мишей, несприйнятливих навіть до сильнодіючих отрут. Тому наукові дослідження спрямовані на пошук таких речовин, які б викликали генетичні зміни з втратою здатності щурів до розмноження.

Як швидко позбутися від гризунів: радикальні і гуманні способи

У 18-19 століттях від щурів позбувалися аж ніяк не гуманно: спалювали, топили, морили щурячою отрутою, яка токсична навіть для людей. У 21 столітті існують більш гуманні способи позбавлення від шкідників, які до того ж безпечні для людей. Найпростіший спосіб - викликати санепідемстанцію, яка очистить приміщення від гризунів за одну процедуру. Втім, провести дератизацію можна і самостійно, якщо використовувати ефективні, перевірені методи.

Як вивести мишей та щурів?
Як вивести мишей та щурів?

Мишоловки: чи ефективні вони зараз

Мишоловка - перше, що спадає на думку сучасній людині, яка планує виведення щурів з дому. Адже і прислів'я є: "Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці". Однак сир щури не люблять, тому приманку потрібно використовувати іншу. Та й саму модель пастки потрібно оновити: до старих, перевірених людьми мишоловок щур і близько не підійде. Навіть, якщо в ній будуть лежати смачні ласощі та іншої їжі поблизу не буде.

Сучасні мишоловки діють на шкідників за допомогою електрики, заряджаються від мережі або працюють на батарейках і часто не вимагають приманки. Однак недоліки в них все ті ж: якщо щурів в будинку багато, то замість задоволення людина отримає тільки нудоту і гидливість, адже пастку доведеться регулярно очищати. А скоро і вона перестане діяти: щури зрозуміють, що там їх родичі гинуть і стануть обходити пристрій десятою дорогою.

Отрути і хімікати

Колись гризунів вбивали щурячою отрутою, але від неї гинули і домашні тварини, і люди труїлися. Тому вчені синтезували нові отрути: безпечні для людей, небезпечні для гризунів. В цю пастку щури попадають з однієї простої причини: вони часто облизують лапки, на які потрапляє токсичну речовину. Однак отрути миттєвої дії швидко втрачають ефективність і пояснити це дуже просто.

Щури - зграя тварин і в процесі еволюції вони вже виробили імунітет до багатьох отрут. Більш того, є мутовані щури, яким взагалі нічого не страшно. А перевіряють вони нові ласощі так: кілька особин пробують їжу і якщо з ними все в порядку, значить можна цим харчуватися. Якщо щур вмирає, значить до ласощів більше ніхто з представників гризунів не доторкнеться. Так що будь-яка отрута швидкої дії - це порятунок будинку тільки від однієї або декількох особин.

Однак вчені і з цим завданням впоралися: придумали отруту, яка діє тільки через 8-12 днів. Вона допомагає від численного скупчення шкідників. Переваг у даного способу багато: щури стають небезпечними, вмираючи від отрути, а засіб ще й недорогий за вартістю. Але і недолік є істотний: щур може забратися в важкодоступне місце перед смертю і в процесі гниття буде видавати вкрай неприємний запах, порушуючи всі гігієнічні норми. Щоб цього не сталося, краще щурів проганяти, а не вбивати.

Ультразвукові відлякувачі і народні методи

Щури часто турбують людей по всьому світу, тому і способи боротьби з ними розроблені найрізноманітніші. Найефективніші способи - це ультразвукові пристрої, які проганяють гризунів. Вони мають численні переваги, можуть використовуватися проти безлічі щурів, особливо якщо вони постійно мігрують, і представляють гуманний метод боротьби з гризунами. Прилад в середньому охоплює площу до 20 кв. м. і використовує не тільки ультразвукові, але і електромагнітні хвилі.

Дешевий, але не менш ефективний спосіб - це сильні запахи і зола. Якщо розсипати попіл по можливих місцях пересування щурів, то він незмінно потрапить на їх лапки. А це значить, що вони при їх облизуванні будуть відчувати постійний дискомфорт і незабаром втечуть. При цьому потрібно підтримувати в будинку ідеальну чистоту і не допускати залишення продуктів на ніч в доступних місцях. Сильні запахи трав або гасу, нафталіну та інших речовин відлякують гризунів і можуть служити хорошою профілактикою.

Ще один спосіб: подрібніть винну пробку і обсмажте її з шматочком м'яса або сала, а потім розкладіть стружку в кутах. Набряклі в шлунку шматочки призводять до смерті тварини.

Дешево і швидко: радикальне виведення гризунів

Може допомогти тільки в тому випадку, якщо щурів в будинку не дуже багато. Принцип дії цього способу такий самий, як і у випадку з отрутами. Потрібно насипати в блюдечко борошно і гіпс в співвідношенні 1: 1 і поставити поруч чашу з водою. Після того, як щур покуштує "ласощі", він захоче попити води. В результаті гіпс в шлунку щура загусне, і він загине. Можна використовувати і іншу суміш з цукру і негашеного вапна.

Подібний метод не підійде захисникам тварин - щури гинуть довго і болісно. Більш того, спрацює такий спосіб не більше кількох разів, адже інші щури все одно почують небезпеку і не побажають скуштувати "ласощі". Також можна додати його в іншу їжу, щоб приховати від шкідників, але все ж краще використовувати інші способи.

Профілактика та захист від щурів

Профілактику в квартирі, приватному будинку або на дачі необхідно проводити регулярно, щоб потім не довелося винищувати цілий натовп гризунів:

  • У квартирі слід регулярно проводити прибирання, а також перевірити кути, обов'язково закривши всі щілини і отвори.
  • Вентиляційні шахти повинні бути затягнуті дрібнопористою металевою сіткою (краще, якщо вона закріплена на шурупи або гвинти, щоб швидко зняти захист в разі необхідності).
  • Не залишайте сміття біля входу в квартиру або біля сміттєпроводу.
  • Опускайте кришку унітазу, оскільки щури вміють плавати і спокійно переміщаються по каналізації і стояках.
  • Користуйтеся антимоскітними сітками і обов'язково закривайте вікна, йдучи з дому, оскільки щури можуть переміщатися, в тому числі, і по деревах.
  • Не варто сподіватися на домашніх тварин: кішки далеко не завжди ризикують вступати в сутичку з щурами. Ці гризуни часто дуже сильні і моторні, так що ваш улюбленець може отримати серйозні травми.
  • Можна встановити спеціальну охоронно-захисну систему - електричні дератизатори і ультразвукові відлякувачі. Поки ситуація не вийшла з-під контролю, такі пристрої досить успішно захищають територію від небезпечного гризуна.

Якщо щури все-таки з'явилися, купіть механічну мишоловку великого розміру. Проконсультуйтеся з продавцем щодо відповідної моделі. Однак цей метод не рекомендується, якщо в будинку є кішки, собаки або маленькі діти.

Отрути ефективні тільки в тому випадку, якщо щури ще не встигли розмножитися (потомство запам'ятає помилку батьків і не їстиме небезпечну приманку). Цей спосіб також небезпечний при наявності в будинку дітей та домашніх тварин.

Боротьба з пацюками - складне завдання для недосвідченої людини, але цілком здійсненне. Тим, хто гризунів боїться, краще скористатися послугами санепідемстанції.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему