Поради

Як побудувати дах будинку: основні етапи

Як побудувати дах будинку: основні етапи

Перед тим, як приступити до будівництва даху будинку своїми руками, важливо краще ознайомитися з конструктивними особливостями кожного типу дахів.

t1.ua та компанія «Євродах Центр» розповідають про те, як правильно зводити дах.

Отже, основні вимоги до конструкції даху наступні:

висока механічна міцність, яка зможе витримати не тільки вагу покрівлі, але і великі вітрові навантаження в поєднанні з тиском маси мокрого снігу;

низька маса даху, що сприяє відсутності тиску на несучі стіни і фундамент будівель і споруд.

 

Залежно від конструкції розрізняють наступні види покрівлі:

• плоска;

• скатна (з горищем і без нього).

 

Якщо з плоским дахом все більш-менш зрозуміло, то зі скатним дахом слід прояснити ситуацію. Перш за все, облаштування покрівлі з горищним приміщенням має багато переваг:

– з'являється можливість отримати додаткове господарське приміщення, де можна зберігати речі;

– з часом ви зможете переобладнати горище в житлове приміщення (так звану мансарду);
– рівень загальної вентиляції будівлі значно збільшується при будівництві горищ;
– горище – це додатковий шар теплоізоляції між житловими приміщеннями і навколишнім середовищем, тому під час його будівництва особливу увагу приділяють питанням утеплення цього приміщення.


Самостійне планування будівництва

Розглянемо більш детально, як правильно побудувати дах будинку своїми руками, отримавши при цьому, максимально якісний варіант покрівлі. Зазначені тут практичні поради та прийоми роботи мають рекомендаційний характер і можуть коригуватися в кожному індивідуальному випадку з урахуванням зовнішніх умов.

 

Ухил даху підбирається з наступних умов:

• у районах з кількістю опадів більше середнього, кут ухилу наближається до 45°, а в районах з частими вітрами покрівлю намагаються зробити більш пологою;

• штучні покрівельні матеріали (шифер та інші) застосовують на похилих конструкціях з кутом не менше 22;

• чим більше ухил даху, тим вище витрата покрівельних матеріалів і, відповідно, вартість будівництва покрівлі.

 

Основним конструктивним елементом покрівлі є кроквяна система, яка несе на собі практично все навантаження, створене дахом. Вона складається з наступних елементів конструкцій:

• крокви;

• обрешітки;

• підкоси (ригелі, затяжки тощо);

• мауерлата.

 

Поверх несучої конструкції укладаються такі покрівельні шари:

• гідроізоляції;

• теплоізоляції;

• пароізоляції;

• контррейки;

• покрівельного покриття.

 Будь-яка покрівля повинна володіти підвищеною механічною міцністю, щоб витримувати власну вагу і вплив зовнішніх атмосферних впливів (снігу, дощу, поривів вітру).

 Важливо: дерево обов’язково обробити спеціальними розчинами для довготривалого зберігання.

 

Початок будівництва даху

Монтаж даху, як правило, починають з установки мауерлата (опорного бруса), який кріплять до стіни за допомогою спеціальних анкерів або дроту. Після завершення монтажу мауерлата приступають до встановлення крокв, розріз яких підбирається, виходячи з наступних умов:

• довжини кроку між кроквами;

• ухилу даху;

• навантаження на дах;

• довжини самих крокв.

Верхній кінець крокв з'єднується внапуск за допомогою накладок або прикріплюється до конькового брусу. Для підвищення стійкості та надійності конструкції, між прогонами і стійками влаштовують підкоси. Брус для виконання крокв обов'язково піддають обробці спеціальними хімічними складами, що запобігають передчасному гниттю. Для з'єднання стропил між собою використовують спеціальні цвяхи та болти. Перед укручуванням болтів виконують попереднє свердління дерева, що дозволяє значно полегшити завдання щодо скріплення компонентів покрівлі між собою.

 

Асортимент покрівельних матеріалів

Серед широкого різноманіття покрівельних матеріалів вигідно відрізняються своїми експлуатаційними характеристиками наступні матеріали:
Керамічна черепиця. Екологічний, вогнетривкий, морозостійкий матеріал, який володіє хорошою звукоізоляцією, низькою теплопровідністю і відмінною паропроникністю. Цей тип покрівлі витримує тривалий термін експлуатації (50-100 років), протягом якого керамічна черепиця практично не втрачає своїх властивостей.
Металочерепиця. Стійка до корозії та впливу ультрафіолетового випромінювання покрівля, яка володіє легкою вагою і зручністю обробки. Завдяки наявності різних кольорів, фактур і профільних вигинів, металочерепиця дуже швидко завоювала популярність.

Бітумна черепиця. Володіє еластичними властивостями, що дозволяє покривати криволінійні ділянки даху. Вона не боїться впливу навколишнього середовища і досить легко вкладається. На відміну від інших типів черепиці, бітумна не настільки довговічна, але має більш низьку ціну.

 

Гідро-, тепло- і пароізоляція – сучасні тенденції будівництва дахів

Після завершення монтажу кроквяної системи до неї прибивають контробрешетку, покликану збільшити площу покриття покрівлі та забезпечити зазор між теплоізоляцією і гідроізоляцією. Цей вентиляційний зазор дає можливість виводити з-під утеплювача водяний конденсат, що негативно впливає на всю конструкцію при експлуатації даху. Зверху контробрешетку накривають гідроізоляційним шаром, який укладають із запасом на випадок теплового розширення. Гідроізоляція дозволяє пропускати пар із приміщення в утеплювач, але перешкоджає попаданню вологи всередину приміщення.

Після закінчення монтажу гідроізоляційного шару на кроквах закріплюють поперечне решетування, на якому, власне, і буде триматися покрівельний матеріал. Обрешітка проводиться з бруса, який кріплять перпендикулярно крокв. При виборі деяких матеріалів може знадобитися суцільна обрешітка (гнучка рулонна покрівля, плоский шифер, аркушева сталь та інші). У цьому випадку застосовують OSB плити або фанеру з вологостійкими властивостями, які укладають із зазором. Це забезпечує оптимальні умови експлуатації та компенсацію температурних розширень матеріалів.

При укладанні покрівельних матеріалів дотримуються напрямку справа наліво і знизу вгору. Матеріали укладають безпосередньо на обрешітку. Кожен окремий вид покрівлі має свої способи кріплення: так, бітумна черепиця укладається за допомогою цвяхів і спеціального клею, шифер і металочерепиця за допомогою довгих цвяхів.

Після монтажу покрівельних матеріалів і гідроізоляції можна сміливо приступати до процедури укладання теплоізоляційних матеріалів. У цій якості краще всього використовувати матеріали, що мають природне походження: мінеральну вату або кремнійорганічні плити. Застосовують утеплювачі і неприродні: пінопласт, пінополістирол, піноізол. Можливі варіанти екологічного утеплення соломою, водоростями, тирсою тощо. Шар утеплювача укладають один шар за іншим, завдяки чому ступінь теплопровідності зменшується в кілька разів.

Одним з важливих елементів внутрішнього облаштування даху є пароізоляція, що дозволяє отримати надійний захист від конденсату, який буде обов'язково утворюватися на межі розділу утеплювача. Сьогодні найбільш популярним пароізоляційним матеріалом є армована плівка, що володіє привабливими експлуатаційними параметрами і прийнятною вартістю.

При монтажі пароізоляції слід приділяти особливу увагу примиканню до зовнішніх стін, трубопроводам та якісному склеюванню різних шматків паронепроникного матеріалу між собою.

 

Додаткове функціональне оснащення даху

Завершальним етапом будівництва даху повинен стати монтаж системи водовідведення, яка дозволить направити атмосферні опади в потрібному напрямку й захистить вимощення і стіни будівлі від додаткового шкідливого впливу вологи.

Водостічна система повинна охоплювати всю поверхню даху і мати максимально можливу продуктивність, що впливає на відведення води в необхідному напрямку і кількості. Сучасні будівельні норми враховують процес роботи водостічної системи в зимовий період, для чого встановлюється додаткова система підігріву, яка сприяє таненню снігу та льоду на поверхні даху. При великому бажанні і наявності вільного часу питання, як побудувати дах будинку своїми руками, може вирішитися в мінімально можливий час. Для цього буде достатньо мати базові навики самостійної роботи зі слюсарним і деревообробним інструментом.

ЩОБ ЗАМОВИТИ РІЗНІ ВИДИ ПОКРІВЛІ ТА ОТРИМАТИ КОНСУЛЬТАЦІЮ З УСІХ ЗАПИТАНЬ ПЕРЕХОДЬТЕ НА САЙТ КОМПАНІЇ www.eurodach.lutsk.ua

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Дах
В тему