Поради

Зведення стрічкового фундаменту

Зведення стрічкового фундаменту

Найбільше використовується у будівництві стрічковий фундамент, що являє собою замкнуту стрічку і має велику несучу поверхню у порівнянні з фундаментом на палях.

 

Стрічковий фундамент підходить для всіх типів будинків: з дерева, цегли, бетону, каміння, а також збудованих за каркасною технологією. Його зведення передбачає великий обсяг земляних робіт, при цьому такий фундамент дозволяє робити підвальне приміщення у будинку. Для цього потрібно прибрати ґрунт із простору всередині цементної стрічки. Стіни стрічкового фундаменту будуть одночасно виконувати роль стін у підвалі.

У процесі будівництва стрічкового фундаменту своїми руками варто враховувати, що ширина стрічки повинна бути на 10-15 см ширшою за стіну будинку, але ніяк не меншою.

Висота стрічкового фундаменту повинна бути мінімум у 2 рази більшою за його ширину.

Зведення стрічкового фундаменту варто розпочинати з розробки осей фундаменту (для цього знадобляться шнур та кілочки). Для початку потрібно викопати траншею під стрічковий фундамент. Її заповнити конкретними шарами:

1. піску;

2. щебеню або гравію.

Товщина кожного шару має бути 15-20 см, при цьому кожного з них окремо потрібно втрамбувати. Далі покласти зверху поліетиленову плівку або залити шар цементної суміші товщиною 5-10 см. Цей будівельний розчин буде набирати 50 % своєї твердості протягом 507 днів. Коли мине цей час, потрібно приступати до наступних робіт.

Зробити опалубку з дощок товщиною 4-5 см і встановити її всередину траншеї. Ретельно перевірити вертикальність опалубки. Вивести опалубку на 30 см вище від рівня поверхні землі. Одночасно монтувати вертикальну і горизонтальну арматуру (армування фундаменту). Зібравши її в каркас (крок встановлення 10, 15, 20, 25 см). Каркас закласти на всю висоту фундаменту, скріпивши секції в’язальним дротом.

Почати заливку бетону в опалубку шарами 15-20 см. Кожен шар трамбувати дерев’яними пресами для того, щоб не утворювалися пустоти в масиві з цементу. Простукати стінки опалубки (найкраще використати бетонний вібратор). Якщо роботи з виготовлення стрічкового фундаменту проводяться зимою, то цемент потрібно прогрівати або утеплювати тирсою чи скловатою.

Не можна лити бетонну суміш вище ніж з висоти більше 1,5 метра. Якщо так робити, то бетон почне розпадатися на шари (розшаровуватися).

Після 7-10 днів опалубку потрібно зняти і промазати зовнішні стінки стрічкового фундаменту бітумною мастикою. Зверху приклеїти руберойд (для гідроізоляції). Засипати пазухи стрічкового фундаменту піском (з трамбівкою і поливанням водою).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Фундамент
В тему