Поради

Шкода і користь солі

Шкода і користь солі

Традиційно більшість з нас солить їжу, частина людей обмежує її вживання, а також є ті, хто від неї повністю відмовився. Безсумнівно, багатьом цікаво буде дізнатися її корисні і шкідливі властивості.

В чому користь солі?

Хлористий натрій, більш знайомий нам під назвою сіль, є незамінною речовиною для правильного функціонування людського організму. Кухонна сіль є основним будівельним елементом нашого організму так само, як і вода. Вона бере участь у багатьох біохімічних процесах в організмі. Сіль не виробляється нашим організмом і надходить ззовні. У нашому тілі міститься близько 150-300 грам солі, деяка кількість якої щоденно виводиться разом з процесами виділення. Для відновлення соляного балансу, втрату солі необхідно відновлювати, денна норма якої становить 4-10 грам в залежності від індивідуальних особливостей. Наприклад, при підвищеному потовиділенні (при занятті спортом, в спеку) споживання солі потрібно збільшити, також як і при деяких захворюваннях (діарея, жар і т.д.).

Брак солі в організмі має згубні наслідки: припиняється оновлення клітин і обмежується їх ріст, що згодом може привести до загибелі клітин. Солоний смак активізує слиновиділення, що особливо важливо для перетравлення їжі. Крім слини натрій і хлор присутні також в підшлунковому соку, жовчі і беруть участь в травленні на різних рівнях. Натрій сприяє засвоєнню вуглеводів, а хлор, в формі соляної кислоти, прискорює перетравлювання білків. Крім, того хлористий натрій підтримує енергетичний обмін всередині клітин. Сіль регулює циркуляцію рідин в організмі, відповідальна за розрідження крові і лімфи, а також виведення вуглекислого газу. Велике значення має сіль в регулюванні кров'яного тиску, підвищення якого спричиняє саме брак солі в організмі.

В якій кількості необхідно вживати сіль?

Яка норма споживанні солі в людини?
Яка норма споживанні солі в людини?

Згідно з рекомендаціями ВОЗ - здоровій дорослій людині досить 5г (приблизно 1 ч.л. / день). Сучасна людина в середньому з'їдає 5 кг солі на рік, замість 1,8 кг за нормою. Збільшити дозування слід при хворобах, трудовій діяльності, пов'язаної з підвищеним потовиділенням, перегрівом.

До чого веде надмірне споживання солі

Надлишок натрію в організмі людини провокує:

  • затримку рідини;
  • зовнішні і внутрішні набряки;
  • підвищення тиску;

Як наслідок збільшуються і провокуються ризики інсульту та інфаркту. Велика кількість натрію може стати причиною дисбалансу мікроелементів: знизить вміст кальцію, калію, заліза, магнію, фосфору, в результаті чого постраждають нирки і серце.

Надлишок натрію сприяє розвитку таких хвороб, як:

  • Остеопороз;
  • Катаракта;
  • Глаукома;
  • Ожиріння;
  • Рак шлунку;

Уникнути або полегшити перебіг ряду захворювань можна простим обмеженням вживання солі.

Увага! Не використовуйте безсольову дієту для спалювання жиру. Вона цього не забезпечує.

Без солі дієта може за три дні зменшити вагу на 3 кг, але нерозумний і необґрунтований підхід може призвести до відвисання шкіри обличчя, рук в області передпліччя та інших місцях.

Продукти з високим вмістом солі

  • Ковбасні вироби;
  • Сири;
  • Ікра;
  • Оселедець;
  • Квашені овочі;
  • Майонез, кетчуп та інші соуси;

Як вивести надлишок солі з організму?

  • Невеликі порції чистої води ефективно справляються з цим завданням;
  • Фізичні навантаження, що викликають потовиділення;
  • Кисле молоко;
  • Зелені овочі;
  • Спаржа;
  • Буряк;
  • Голодування на воді;

Увага! Разом з сіллю з організму «виводиться» інші необхідні мікроелементи, зокрема калій. Щоб поповнити запаси калію в організмі вживайте більше таких продуктів:

  • Родзинки;
  • Курага;
  • Мигдаль;
  • Морська капуста;

Як безболісно зменшити вживання солі? 

  • Спробуйте не солити салати.

По-перше, всі інші страви зазвичай досолюють за смаком, а овочі можна з'їсти і в безсольовому варіанті, нарізавши їх шматочками.

Як зменшити споживання солі
Як зменшити споживання солі

По-друге, багато солі міститься в таких продуктах як: селері, шпинаті, буряках. Тому використовуйте ці продукти для приготування салатів.

Не смачно? Можливо, просто незвично? Що ж, не примушуйте себе, якщо немає медичних показань до безсольового харчування, оскільки несмачна їжа може послужити фактором стресу для нашої психіки.

  • Скорочуйте споживання поступово.

Смакові якості можна збагатити, приправивши салат соками лимона, журавлини, яблучним оцтом. Можна додати смакових відчуттів за допомогою часнику та цибулі.

Перестаньте солити огірки, помідори та інші овочі, коли ви просто порізали їх на часточки.

Запеченою картоплею можна насолодитися, приправивши її сметаною, часником, сиром, рослинною олією та зеленню.

Солоні сири можна замінити м'якими несолоними. Ковбасні продукти, оселедець - замініть свіжими м'ясопродуктами та рибою.

Зниження споживання солі на третину, зменшує на 80% летальні випадки від серцево-судинних захворювань. Приклад цього - Фінляндія.

Увага! Довіряйте інтуїції та своєму організму. Якщо відчуваєте потребу з'їсти солоненького - не відмовляйте собі.

Головне пам’ятати, що шкода чи користь не в самій солі, а в її кількості, яку ви вживаєте. Брак солі в організмі – це також погано, а надлишок шкідливо і небезпечно. Правильна відповідь посередині, тому дотримуйтеся норми та будьте здорові!

Міфи про сіль

  1. Існує міф, що йодована сіль шкідлива, що навіть соління чорніють від такої солі. У радянські часи дійсно соління міняли колір від йодованої солі, але зараз технологія йодування кардинально змінилася і для насичення солі йодом використовується йодат калію (KIO3). Це більш стабільна добавка, аніж ті, які застосовувалися раніше. Йодована сіль дійсно корисна, адже ми живемо в регіоні, де спостерігається природний дефіцит йоду, і його потрібно поповнювати.
  2. Існує міф «чим менше солі, тим краще». Це, звичайно, дурість. Прагнення будь-яким шляхом мінімізувати споживання солі доводить людей до реанімації.
  3. Ще один міф говорить про те, що надмірне споживання солі провокує відкладення солей в організмі. Це ще одна маячня. У суглобах відкладається кальцій, в жовчному міхурі жовчні кислоти і сіль кальцію, а в нирках уреати, фосфати і щавлевокислий кальцій, але ці всі солі не мають відношення до кухонної солі.
  4. «Морська сіль натуральна та корисна» - це теж дуже поширений міф. Морська сіль - це за великим рахунком звичайна сіль, все той же хлорид натрію. Якщо вдуматися, то кам'яна сіль - це та ж морська сіль, яка випала в осад мільйони років тому. Морська сіль частково випаровується, частково виварюється, але на виході ми отримуємо в ній все ті ж 98-99% хлориду натрію. На «корисні» мікроелементи припадають всього 1-2%. Тут потрібно врахувати, що в залежності від виробника складу цих мікроелементів сильно відрізняється. І не всі з них корисні. Є серед них свинець, мідь, кадмій, ртуть, миш'як, цинк, нікель, хром - це отруйні для організму людини хімічні елементи. У деяких видах солі ці елементи перевищують гранично допустиму концентрацію. Ніяких досліджень про корисність того чи іншого виду солі не проводилося. Вся інформація про користь цих солей заснована на маркетинговій активності виробника.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: продукти, Здоров'я
В тему