Поради

Що робити, коли розбився ртутний термометр

Що робити, коли розбився ртутний термометр

Ртуть – надзвичайно токсична речовина, а імовірність отруєння ртуттю набагато вища, ніж здається на перший погляд. Саме тому потрібно знати, що робити, якщо розбився термометр та як зібрати ртуть в домашніх умовах.

Практично у кожній домашній аптечці знайдеться термометр для вимірювання температури тіла. Частіше всього, градусники в будинках на пострадянському просторі – ртутні.

І хоча електронні та інфрачервоні вимірювачі температури нічим не поступаються за якістю ртутним побратимам, у наших людей вони довіри не викликають. А даремно! Адже ртутний термометр може становити неабияку небезпеку для здоров’я.

Чим небезпечна ртуть

Ртуть, за допомогою якої вимірюють температуру, являє собою 80 елемент таблиці Менделєєва і належить до першого класу небезпеки. Це метал, який в діапазоні від -39 до +357 градусів Цельсія знаходиться в рідкому стані. Тобто це єдиний метал, який при кімнатній температурі знаходиться не в твердій, а в рідкій формі.

Чим небезпечна ртуть
Чим небезпечна ртуть

Токсичні пари цього металу активізуються і починають випаровуватися при температурі від +18°С. Цей елемент небезпечний тим, що отруєння ртуттю уникнути практично неможливо, адже частина крапель «розбіжиться» і проникне в щілини підлоги і плінтуси, ворс килима.

Випарів ртуті не можливо визначити за кольором, запахом, смаком. Більше того, ртуть не подразнює органи дихання, очі та шкіру. Перші ознаки отруєння парами ртуті проявляється через 8-24 години, коли метал вже накопичився і «осів» в організмі.

Кількість ртуті в звичайному градуснику становить близько двох-п’яти грам. Якщо вся ртуть випарується в кімнаті, площею 18-20 квадратних метрів, то концентрація парів ртуті в приміщенні складе близько 100 міліграм на кубометр. А це в 300 тисяч разів більше, ніж гранично допустима концентрація для житлових зон, так як при нормативних показниках рівень ртуті в житлових приміщеннях не повинен перевищувати 0,0003 міліграма на кубічний метр. Звичайно, з природною вентиляцією вищезазначений показник малоймовірний. Але без належних дій, розбитий градусник призведе до перевищення ГДК парів ртуті в 50-100 разів, що дуже небезпечно.

Що робити, якщо розбився термометр

Порядок дій, якщо розбився термометр
Порядок дій, якщо розбився термометр

Найчастіше, в домашніх умовах, отруєння ртуттю відбувається через те що розбився термометр.

Важливо: Обов’язково розкажіть малюку, що робити, якщо розбив ртутний градусник та чим небезпечна ртуть. Розуміючи, що за зламану річ їх можуть покарати, діти боятимуться розповісти про заподіяну шкоду дорослим і намагатимуться самотужки справитися з проблемою. А такий «героїзм» може зашкодити здоров’ю всієї сім’ї.

Отже, якщо розбився термометр, для запобігання отруєння ртуттю, варто зробити наступне:

  • Вивести з квартири всіх людей і домашніх тварин, адже небезпечна не тільки кімната, де вилилась ртуть, а і приміщення, яким загрожує загазованість її парами;
  • Якщо на вулиці холодно (температура нижча ніж +18 ° С), відкрийте вікно: це сповільнить випаровування. Але важливо не допустити протягу, інакше ртуть «розбіжиться»;
  • Викличте службу порятунку.

Якщо МНС викликати не можливо, вам варто дізнатися як зібрати ртуть з термометра, що розбився:

  • Забороняється перебувати в приміщеннях, де виділяються пари ртуті, без засобів захисту! Якщо вилив хімічної сполуки не значний, достатньо одягнути гумові рукавички, бахіли та захисну маску;
  • Збір ртуті, яка утворила кульки, найпростіше провести з допомогою скотчу чи закотити крапельки на аркуш паперу. Накочувати горошини ртуті на аркуш цупкого паперу найпростіше пензликом або зволоженою ватною паличкою. Як зібрати ртуть в домашніх умовах з допомогою скотчу? Приклеюйте смужку до підлоги і відривайте;
  • Як зібрати ртуть з паркету, а саме зі щілин? Збирайте кульки в гумову грушу або шприцом. Якщо провести дану маніпуляцію не вдасться, то швидше за все, підлогу доведеться замінити;
  • Залишки градусника та ртуть помістіть у скляну ємкість з водою або розчином марганцівки;
  • Тару з ртуттю потрібно щільно накрити кришкою і тримати подалі від нагрівальних приладів;
  • Якщо термометр розбився на килимі, постільний білизні чи інших тканинах, необхідно скласти полотно в пакет і передати представникам служби порятунку, щоб уникнути отруєння ртуттю;
  • Очистивши приміщення від ртуті проведіть прибирання. Найпростіший варіант вимити приміщення мильно-содовим розчином, концентрованим розчином марганцівки чи хлором. Прибирання слід проводити кілька разів на добу три-чотири дні.

Важливо: Збирати ртуть віником або пилососом не можна. Прути віника подрібнюють краплі в пил і розносять по кімнаті. У пилососі ртуть разом з повітрям пройде через двигун і залишить на його деталях плівку – амальгаму (сплав ртуті з іншим металом). Потім мікрокапельки ртуті розсіються по всій квартирі. Крім того, через потоки теплого повітря ртуть випаровується інтенсивніше. Речі, на які потрапила ртуть доведеться викинути. Прати їх не можна, адже метал залишиться у пральній машинці.

Симптоми при отруєнні ртуттю

Якщо розбився градусник, то критичних наслідків чекати в ту ж мить не варто. Параліч, зміни в системах життєдіяльності і летальний результат навряд чи вам загрожують. Але надихавшись парами ртуті від розбитого градусника можуть проявлятися такі симптоми:

  • Загальна слабкість;
  • З’являється мідно-червоне забарвлення слизових рота і глотки;
  • Металевий присмак у роті;
  • Посилене слиновиділення, нудота, блювота.

Якщо отруєння ртуттю вчасно не діагностувати, то варто чекати додаткових симптомів:

  • Болі в животі;
  • Можливе підвищення температури тіла до 39°С;
  • Розлад шлунка;
  • Тремтіння кінцівок;
  • Спостерігається стоматит, почервоніння, набухання і кровоточивість ясен.

Потрібно відзначити, що ртуть має властивість накопичуватися в організмі. Тобто, не зібравши її ретельно, наслідки від вдихання випарів ртуті можуть проявлятися через кілька тижнів, коли ви вже забули про розбитий градусник. В такому випадку діагностика причин нездужання буде сильно утруднена.

Хронічне отруєння ртуттю, можливо в разі, якщо розбитий градусник зібрали пилососом або підмітали віником, не помітили ртуть в щілинах і не знешкодили.

Наслідки отруєння ртуттю:

  • Часті застуди, бронхіт і пневмонія;
  • Швидка втомлюваність, головні болі, мігрені;
  • Безсоння, депресивні стани;
  • Занепокоєння, психічні розлади;
  • Гінгівіт і інші захворювання ясен;
  • Ниркова і печінкова недостатність.

Як вивести ртуть з організму

Як зібрати ртуть в домашніх умовах та не надихатися шкідливими випарами – не знають навіть науковці. Хоч-не-хоч, а в організм ртуть потрапить.

Поява симптомів отруєння випарами ртуті є посилом до негайного виклику швидкої допомоги. До її приїзду потерпілому потрібно дати випити максимально можливу кількість води.

Щоб вивести токсичну речовину прийміть 3-4 таблетки активованого вугілля. Вони адсорбують ртуть. Також, перші симптоми отруєння ртуттю можна нівелювати випивши стакан теплого молока.

У 80% випадків повністю очистити приміщення від ртуті самостійно не можливо. Елемент розбивається на дрібні краплі і легко потрапляє в щілини, проникає всередину тканин. Саме тому важливо запросити працівників МЧС у дім, щоб вони перевірили за допомогою спеціальної техніки, чи не містяться в повітрі пари ртуті.

І пам'ятайте, навіть в разі неприємного інциденту, слід зберігати спокій. Головне, вчасно виявити розлиту ртуть і звернутися до фахівців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему