Поради

Як грамотно вибрати екшн-камеру

Як грамотно вибрати екшн-камеру

Мультимедійні технології розвиваються, а виробники пропонують користувачам все більш незвичайні гаджети. Сучасні POV відеокамери (камери, що знімають від першої особи) дозволяють проводити відеозйомку в найнесподіваніших місцях - під водою, в повітрі і навіть на великій швидкості. Йдеться про екшн-камери, які користуються величезною популярністю серед тих, хто любить гострі відчуття, і готовий ділитися своїми враженнями з оточуючими.

Головні критерії вибору екшн-камери

При виборі екшн-камери керуйтеся особистими вподобаннями. Визначтеся, що для вас важливо: якість відеозйомки, легкість і мініатюрність камери, тривалість заряду, наявність GPS, водонепроникного корпусу? А вже виробники екшн-камер запропонують моделі на будь-який смак.

Якість відео зйомки

  • Розширення відео. Сучасні екшн-камери знімають відео з роздільною здатністю Full HD (1920 × 1080 пікселів). Не так давно на ринку з'явилися пристрої, які вміють записувати відео в форматі Ultra HD (4K). Однак, до цього часу зустрічаються моделі, які пишуть відеоролики лише в форматі HD.
  • Частота кадрів. Під час зйомки з високою роздільною здатністю створюється великий потік даних, впоратися з яким зможе не кожен відеопроцесор. Тому виробники навмисно знижують частоту кадрів до 20-30 кадрів / сек. Якщо камера наділена вищим параметром, то ви будете насолоджуватися більш плавною картинкою.
  • Формат відеозапису. Більшість екшн-камер записують відеоролики в форматі MP4. Хоча, наприклад, камери Sony використовують для цього формат XAVC, який вимагає установки додаткового ПЗ на комп'ютер.

Кут огляду

Об'єкт, який швидко рухається під час зйомки, може зникати з поля зору відеокамери. Щоб цього не відбувалося, краще вибирати моделі, які мають максимальний кут огляду, що становить близько 170 градусів. У дешевих камерах цей параметр рідко перевищує 145 градусів. Найбільш зручні камери, в яких кут огляду регулюється від 90 до 170 градусів. Слід пам'ятати, що чим вище кут огляду, тим сильніше спотворюється картинка.

Вологозахист і міцність

Екшн-камера потрібна для зйомки в екстремальних умовах, тому важливо, щоб бруд, пил, вода, дрібні камені і удари не вивели її з ладу.

Зазвичай корпус екшн-камер виготовляється з легких металів або посиленого АБС-пластика. Що стосується захисту від вологи, то будь-яка якісна екшн-камера може безболісно витримати недовге занурення в воду, краплі дощу і бризки. Для зйомки під водою, на глибині 20-60 метрів, слід вибирати камери в водонепроникному корпусі.

На що ще звернути увагу при виборі екшн-камери

Як вибрати екшн-камеру?
Як вибрати екшн-камеру?

  • Пам'ять. Запис відео в сучасних POV-камерах ведеться на зовнішні носії. Найчастіше це micro-SD карти. Для тривалого запису у високому розширенні буде необхідна флешка з об’ємом не менше 32 Гб.
  • Кріплення. Більшість екшн-камер оснащено відразу декількома типами кріплень. У недорогих моделях кріплення можуть бути ненадійними. Але трапляється і таке, коли в комплекті знаходиться всього одне кріплення, а решту треба докуповувати окремо.
  • Тип живлення. Практично всі камери живляться від знімних акумуляторів, одного заряду яких вистачає на 2 години. Щоб продовжити час зйомки, потрібно придбати ще один акумулятор.
  • Розмір, вага і форма. Підбір екшн-камери повинен здійснюватися в залежності від того, в яких умовах вона буде використовуватися. Наприклад, камера, яка буде прикріплена на шолом, повинна бути максимально легкою і простою в управлінні.
  • GPS. Дозволяє використовувати камеру ще й в якості GPS-трекера. Також при монтажі відео, отриманого за допомогою такого пристрою, ви завжди будете бачити поточні координати зйомки.
  • G-сенсор. При мінімальному переміщенні камери або об'єкту, що знімається, вбудований сенсор автоматично включає режим запису.
  • Екран і дистанційне керування. В деяких сучасних екшн-камерах присутній бездротовий інтерфейс на основі Wi-Fi, за допомогою якого можна підключитися до камери прямо зі смартфона, встановивши на нього безкоштовний додаток. Це дозволить не тільки переглядати відзнятий матеріал на екрані гаджета, але і управляти камерою.
  • Додаткові функції. Рідкокристалічний дисплей, світлодіодне підсвічування, лазерний цілевказівник, пульт дистанційного керування і т. Д. Все це іноді зовсім не використовується покупцем, але тільки збільшує цінник гаджета.

Найпопулярніші виробники екшн-камер

Найкраще серед досвідчених екстремалів себе зарекомендували такі виробники, як: Contour, AEE, GoPro, DRIFT HD, LIC. Ці бренди не тільки випускають найбільш якісну продукцію, але і завжди оснащують свої пристрої максимальним набором корисних функцій.

Не меншою популярністю користуються і екшн-камери iON, Kodak, Polaroid, Sony, Veho, Garmin.

Серед найбільш бюджетних виробників варто виділити такі фірми, як: Xiaomi, Blackview, SJCAM, Ricoh.

Поради покупцеві

  • Використовуючи всі блага бездротового зв'язку на своєму пристрої, пам'ятайте, що звичайний модуль Wi-Fi значно скоротить час роботи камери, тому його краще включати тільки за потреби.
  • Дисплей в більшості екшн-камер відсутній, і в цьому є певна логіка. Навряд чи хтось буде зривати пристрій з бампера або шолома, щоб переглянути щойно відзняті кадри. Крім того, екран збільшить габарити, знизить міцність конструкції і прискорить розряд батареї.
  • Перш ніж придбати POV-камеру, необхідно її протестувати. Часто буває так, що в недорогих пристроях кут огляду значно менше показників, заявлених виробником.

Але, головне, екшн-камера повинна стати вірним помічником, який ніколи не підведе і буде відмінно працювати навіть в найскладніших умовах.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Гаджети
В тему