Поради

Як підвищити самооцінку: 10 корисних порад

Як підвищити самооцінку: 10 корисних порад

Ви незадоволені собою? У вас поганий настрій з невідомої вам причини? Вам здається, що ви ні на що не здатні? Можливо, ваша самооцінка невиправдано занижена.

Низька самооцінка є однією з найбільш поширених причин психологічних розладів і стресу, тому підтримка адекватної самооцінки - це дуже хороший спосіб запобігти психологічним проблемам. Низька самооцінка сама по собі не є розладом, але в багатьох випадках вона є одним із симптомів існуючої проблеми. Перш за все, низька самооцінка спостерігається у людей з підвищеним рівнем тривожності і у тих, хто має схильність до депресії.

Що таке самооцінка?

Самооцінка - це форма сприйняття і оцінки самого себе. Якщо у вас низька самооцінка, ви можете відчувати такі почуття:

  • Ви не в змозі приймати рішення;
  • Ви не заслуговуєте на те, щоб бути щасливим;
  • Ви самі в усьому винні, хоча далеко не завжди це так;
  • Ви не задоволені собою (в фізичному і / або психологічному плані);
  • Ви вважаєте, що у вас немає ніяких талантів і здібностей;
  • Ви не впевнені в собі;
  • Ви звинувачуєте себе за все слабкості.

Що таке впевненість в собі?

Коли ви зіткнулися з якоюсь проблемою і відчули невпевненість у власних силах, щоб розв'язати цю проблему, напевно хтось сказав вам у цей момент: «Повір у себе!». Але як можна це зробити?

Віра в себе є важливим компонентом самооцінки, яка передбачає впевненість у своїх силах. І з цією впевненістю ми не боїмося долати труднощі.

Ступінь нашої впевненості в собі залежить від трьох чинників: від нашої генетичної схильності, від ставлення до нас інших людей, а також від наших рішень, думок і манери подолання труднощів.

Рішення, які ми приймаємо, і обраний спосіб подолання труднощів відіграють фундаментальну роль у формуванні нашої впевненості в собі. Крім того, це єдиний фактор, який ми можемо контролювати.

Як стати впевненим в собі?

  • Візуалізуйте свої цілі, коли ви виконуєте важку задачу.
  • Слухайте музику, яка може мотивувати вас.
  • Слідкуйте за своєю невербальною мовою, або по-іншому мовою тіла. Приймайте ті пози, які підвищують вашу впевненість у собі.
  • Довіряйте своїй вродженій здатності до самовдосконалення. Наші гени не визначають те, якими ми стаємо, ми завжди можемо підвищити і вплинути на наш генетичний матеріал. Завдяки навчанню і застосування отриманих знань на практиці, наші нейронні зв'язки посилюються, допомагаючи нам досягти тих цілей, які ми ставимо перед собою.
  • Визнайте своє право на помилку. Всі ми іноді помиляємося. Люди, які частіше помиляються, але при цьому не здаються і йдуть вперед, розвивають здатність конструктивно реагувати на невдачі і неприємності, з якими стикаються. Дізнайтеся більше про ці стратегії, запитуйте порад у психологів, будьте наполегливі. Удари долі роблять нас сильнішими.
  • Дотримуйтесь цих порад, щоб перестати мислити негативно. Якщо у вас негативне ставлення до життя, вам буде важче досягти поставлених цілей.

Коли ви стикаєтеся з проблемою, прийміть її як є, погодьтеся, що буде нелегко, що ви можете помилитися, але при цьому повірте в свої сили і морально підтримайте себе.

Як підвищити самооцінку?

Будьте добрішими до самих себе

Як підвищити самооцінку?
Як підвищити самооцінку?

Ми схильні бути більш жорсткими і вимогливими самі з собою, ніж з іншими людьми. Самокритика підриває нашу самооцінку і впевненість в собі.

Як підвищити самооцінку? Подумайте про те, як ви говорите самі з собою в своєму внутрішньому діалозі. Ви постійно ображаєте себе? Ви часто занадто вимогливі? Будьте добрішими. Як би ви розмовляли зі своєю дитиною, якби вона опинилася б у вашій ситуації? Розмовляйте з собою так, як говорили б з ним, ставитеся до себе з розумінням.

Не порівнюйте себе з іншими

Іноді буває важко уникнути порівнянь себе з іншими людьми. Соціальні мережі та ЗМІ не перестають нав'язувати нам зображення досконалих людей та їхнього досконалого життя. Порівняння з іншими підриває нашу самооцінку і погіршує настрій, тому що завжди буде хтось красивіше або розумніші за нас.

Як підвищити самооцінку? Подумайте про те, що життєві обставини кожного з нас неоднакові. Всі ми пройшли через різний досвід, труднощі і переживання, які поступово сформували нашу особистість. Крім того, ваші уявлення про інших людей далеко не завжди відповідають дійсності і можуть істотно відрізнятися від їх реального життя. Люди самі вирішують, що показати іншим. Ніхто не є настільки досконалим, як нам здається на перший погляд.

Тренуйте наполегливість

Наполегливість допомагає нам заявляти про свої права і захищати їх, не втрачаючи поваги до інших людей. Якщо у вас низька самооцінка, то не виключено, що ви робите речі, які вам не до душі, тільки заради того, щоб спілкуватись з іншими людьми і заслужити їхню повагу. Однак, ви розраховуєтесь за це постійним відчуттям провини і дискомфорту, роблячи те, чого б вам не хотілося.

Як підвищити самооцінку? Навчіться говорити «ні». Подумайте, перш ніж давати згоду на що-небудь, чи дійсно ви цього хочете. Перестаньте відчувати себе погано з цієї причини. Ви маєте на це повне право. Встановлює межі щодо того, що ви робите заради інших і візьміть під свій контроль власні рішення.

Спілкуйтеся з іншими людьми

Соціальні зв'язки і підтримка близьких людей може підвищити вашу самооцінку. Згідно з цим дослідженням, важливо не тільки мати друзів, але бути частиною різних соціальних груп, це допомагає ефективному розвитку особистості.

Як підвищити самооцінку? Проводьте більше часу з людьми, які вас люблять. Уникайте тих людей, які змушують вас відчувати себе погано і не цінують вас в достатній мірі. Поговоріть зі своїми близькими про те, як ви себе почуваєте. Попросіть їх розповісти вам, якими вони вас бачать, що їм подобається в вас, швидше за все їх точка зору буде відрізнятися від вашої.

Почніть вести щоденник

Щоденник завжди є хорошим інструментом. В цьому випадку, щоденник допоможе вам підвищити самооцінку, змушуючи вас поміркувати про себе і про те, на що ви здатні.

Як підвищити самооцінку? Записуйте в щоденнику щодня три своїх досягнення, які роблять вас фантастичним людиною. Це можуть бути маленькі, але важливі речі, згадали про чийсь день народження, посміхнулися незнайомцю, подякували комусь ... Щоденник допоможе вам робити списки своїх досягнень.

Ставте перед собою реальні цілі

Якщо ваші цілі важко досягти, або ваші очікування занадто високі, ви можете втратити мотивацію і відчути себе слабким, не досягнувши бажаного.

Як підвищити самооцінку? Будьте реалістом в момент постановки цілей. Не обіцяйте собі, що почавши тренуватися, станете чемпіоном світу з легкої атлетики. Теоретично це можливо, але досягти такого результату коштує дуже великих зусиль. Більш реально звучить мета: «Я буду тренуватися і зможу підвищити мою фізичну форму». І коли ви досягнете успіху, зможете поставити мету більш високого рівня і реально побачити, як ви можете просунутися в своїх тренуваннях (я буду здійснювати пробіжки на довгі дистанції в 10 км, 20, 30, я візьму участь у марафоні, тріатлоні ...). Переходьте поступово від більш простих і досяжних цілей до більш амбітних, що вимагають від вас більше ресурсів і часу.

Вітайте себе з досягненнями

Ми, як правило, дуже вимогливі до себе і маємо звичку концентруватися на тому, що ми робимо недостатньо добре, розмірковуючи на тим, як ми можемо це підвищити. Ви коли-небудь вітали себе з досягненням поставленої мети? Або ви звикли лише подумки святкувати перемогу, без привітань і заохочень?

Як підвищити самооцінку? Коли ви досягаєте поставлених цілей, або успішно виконуєте маленькі повсякденні завдання, привітайте себе. І неодмінно вголос. «У тебе все вийшло, Марія! Ти чудова!" Швидше за все, на початку ви відчуєте себе трохи безглуздо, але цей прийом дійсно працює. Визнавайте ваші досягнення. Порадуйте себе приємною нагородою. Ви це заслужили.

Як стати впевненим в собі?
Як стати впевненим в собі?

Не шукайте схвалення інших людей

Дуже часто у нас не виходять з голови думки про інших людей, коли ми щось робимо. Що вони подумають про нас, що скажуть? Ми - соціальні істоти, і це цілком природно думати про інших людей. Для нас життєво важливо відчувати, що нас люблять і розуміють. Проблема виникає в тоді, коли все, що ми робимо, спрямоване на те, щоб догодити іншим. Ми носимо певний одяг, в якій, як нам здається, ми будемо викликати у інших людей симпатію або навіть захоплення, ми приймаємо рішення, спираючись на те, що подумають про це наші знайомі, або приховуємо власну думку, побоюючись, що нас засудять.

Як підвищити самооцінку? Не випускайте з виду те, що ви робите, і питайте себе частіше (принаймні один раз в день): «я роблю це, тому що я так хочу, або я роблю це, щоб догодити іншим?». Займіть свою впевнену позицію, станьте господарем свого життя. Не дозволяйте іншим приймати за вас рішення. Висловлюйте свою думку відкрито, незалежно від того, що подумають інші люди, зміцнюйте свою впевненість в собі.

Відмовтеся від зайвого перфекціонізму

Досконалості не існує. Бажання досягти недосяжного ідеалу підриває ваш моральний дух, бо так ви ніколи не будете задоволені тим, що ви робите. Не впадайте в крайнощі, відмовтеся від екстремістських ідей. Перфекціоністи схильні думати: «Або зроби це ідеально, або зовсім не роби». Такі думки вас паралізують, і замість того, щоб досягати поставлених цілей, ви будете лише бачити помилки і руйнувати свою самооцінку.

Як підвищити самооцінку? Поміняйте хід своїх думок: «Я спробую. Я зроблю цю роботу так добре, як зможу. Можливо, я в чомусь зроблю помилку, але це нормально. На помилках вчаться". Ставте собі тимчасові та інші ліміти, щоб виконувати завдання, оскільки прагнення до досконалості може привести до марної трати часу або прокрастинації, і так ви ніколи не доведете справу до кінця. Наприклад, якщо вам потрібно представити проект, встановіть для себе ліміт, що можете переглянути та відредагувати його не більше 5 разів.

Спробуйте робити щось нове

Як підвищити самооцінку? Спробувати зайнятися чимось новим, незвичайним, зробити собі виклик може принести велику користь для підвищення вашої самооцінки. Побачити свої перші, хай навіть маленькі досягнення, прогрес, розвиток, результати - це завжди мотивує і допомагає рухатися далі.

Як підвищити самооцінку? Запишіться на заняття тим, що вам подобається, що ви завжди хотіли спробувати. Ви можете почати займатися спортом (що поліпшить ваше здоров'я, самопочуття і сприйняття власного тіла), або присвятити себе тому хобі, яке ви колись закинули.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: психологія
В тему