Поради

Як вибрати якісну каструлю

Як вибрати якісну каструлю

Хороша каструля – незамінний атрибут на кухні. Якісний посуд дає змогу експериментувати із рецептами та отримувати смачні страви. Щоб добре виконувати «кулінарну» функцію будь-яка господиня прагне мати найкраще – то як же обрати якісну каструлю?

Розбираємося, які матеріали каструль підходять для приготування страв, який об’єм оптимальний та яка каструля прослужить найдовше.

На якому матеріалі зупинитися

Виробники посуду пропонують чималий вибір каструль із різних матеріалів, який можна купити в безлічі інтернет магазинах типу kela.ua. Зупинимося на найпоширеніших видах каструль:

Емальована

Каструлі із емальованим покриттям відомі усім із дитинства, адже вони були поширеними за часів Радянського Союзу.

Емальована каструля має певні переваги – посуд неважкий, виглядає естетично, має високу теплопровідність. Емальоване покриття не окислюється під впливом холоду, тому їжу у цій каструлі можна зберігати.

Каструля потребує спеціального догляду – миття м’якими засобами, заборонено використовувати надто жорсткі губки чи металеві шкребки. Через крихкість покриття емаль пошкоджується при ударах, а шматочки покриття відпадають. Тоді каструля фактично зіпсована, бо оголений метал окислиться та насичуватиме їжу шкідливими елементами.

Тому звертайте увагу на каструлі із товстим покриттям, нанесеним через занурення посудини в емаль.

Чавунна

Така каструля дуже стійка до пошкоджень, добре проводить та довго утримує тепло, до покриття фактично не пригорає їжа. Особливо смачними у чавунній каструлі вийдуть томлені та тушені страви – гуляші, м’ясо, рагу, тощо.

Водночас ці каструлі важкі (чим важчий посуд, тим якісніший), довго гріються та не підходять для зберігання їжі. За неправильних умов зберігання чавун піддається впливу іржі, тож варто добре осушувати посуд. А ще таку каструлю не помиєш у посудомийній машині.

Алюмінієва

Каструля із алюмінію – найдешевший варіант. Вона дуже швидко нагрівається, має тонкі стінки та невелику масу. У такій каструлі зручно готувати «швидкі страви»: макарони, вареники, скип’ятити молоко тощо.

Однак через м’якість металу каструлю легко погнути, пошкодити під час очищення тощо. Тому, вибираючи алюмінієву каструлю, слід зупинятися на варіантах із товстими стінками та дном і стежити, щоб усі деталі були міцно прикріплені.

Зберігати їжу теж не рекомендують, адже алюміній впливає на смак приготованого.

Із нержавіючої сталі

Дуже міцна каструля, яка прослужить довго та має відмінні характеристики, адже є сплавом стійких металів. Її важко пошкодити, легко доглядати, вона швидко та рівномірно нагрівається і відносно швидко віддає тепло. У цьому посуді зручно готувати все – від супів до пловів. 

Єдиний суттєвий мінус – це досить висока вартість порівняно із іншими матеріалами. Ще при надто активній експлуатації каструля може втратити характерний металевий блиск, тож виглядатиме менш естетично, та це не вплине на готування.

Із тефлоновим покриттям

Вид каструль ідеальний для приготування страв, які потребують піджарювання, адже тефлон не потрібно поливати олією – до цього покриття нічого не пригорить. Також зручно тушити овочі та каші.

Покриття потребує дуже бережного використання – у разі пошкоджень каструля стає непридатною для використання та може виділяти шкідливі речовини при нагріванні. Тому зупиняючись на цьому виді каструль, беріть із які найтовстішим шаром тефлону. Це, звісно ж, значно вплине на ціну.

Із жаростійкої кераміки чи скла

Екологічні види каструль, які, до того ж, виглядають дуже привабливо. У такому посуді зручно не лише готувати, а й зберігати та навіть подавати страви до столу. Кераміка прекрасно впорається із овочевими та м’ясними стравами та духовкою. А скло – із супами, компотами кашами. 

Ці матеріали довго зберігають тепло, їжа у них не пригорає, їх легко доглядати. Ще цей посуд можна використовувати для запікання у духовці замість форм. 

Недоліки – висока вартість, більша вага та небезпека надколоти чи розбити каструлю при сильному механічному тиску.

Каструля якого об’єму вам потрібна

Однозначної відповіді немає, бо обсяг каструлі варіює залежно від кількості домочадців, для яких готують. Зорієнтуватися можна за типом страв, для яких ви обираєте посуд.

  • Найперше – на варто брати надто малу каструлю до 1 л. Вона добре підійде лише для приготування підлив чи соусів до основних страв, а також зварити сосиски чи яйця.
  • Якщо ви варите лише гарніри, обирайте каструлю на 1-2 л, бо ці страви потребують менше корисного обсягу. Аби приготувати повноцінні порції каші для 3-4 людей вистачить каструлі на 1,5-2л.
  • Страви із великим вмістом рідкого компоненту (наприклад, супи), потребують більшого «літражу» – від 3 л. Коли йдеться про приготування рідких страв, то об’єм каструлі розраховують з виходом 1 л на людину.
  • Найбільші каструлі – від 5 л – оптимально використовувати для компотів у жарку пору року.

Загалом рекомендовано мати в арсеналі на кухні кілька каструль різного об’єму із відмінних матеріалів. Таким чином готувати швидко та смачно буде зовсім просто.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кухня
В тему

Останні матеріали