Поради

Як позбутися від лупи в домашніх умовах

Як позбутися від лупи в домашніх умовах

Судячи зі статистичних даних, наявність лупи спостерігав у себе кожен п’ятий мешканець планети, незалежно від статі та вікової категорії.  Аби подолати цю косметичну проблему, можна витрачати значні кошти на недешеві салонні процедури, чи купувати дорогі, але не завжди якісні, шампуні. А позбутися від лупи у домашніх умовах, легко і швидко зробивши шкіру голови здоровою, та позбувшись надокучливого свербежу.

Що таке лупа? Види, симптоми

Так, лупа  - це один із видимих симптомів серйозного захворювання під назвою «себорея», коли клітини шкіри голови діляться занадто швидко, більше за норму, та порушується робота сальних залоз. Тоді клітини не встигають пройти через весь природний цикл, а накопичуються, та згодом склеюються між собою. 

Із косметичної проблеми себорея може перерости у досить серйозну медичну проблему, коли пори на шкірі голови будуть забиті  лусочками епідермісу, що перешкоджатиме  проникненню кисню. І в майбутньому це може призвести до негативних наслідків, аж до часткового чи повного облисіння.

Щоб знайти дієвий спосіб, аби позбутися лупи, варто спочатку визначити, якого типу лупа – жирна чи суха.

Лупа сухого типу

Якщо у вас суха лупа, то голова буде дуже свербіти, а лупа представляє собою дрібненькі пластівці білого кольору, що  зосереджені в окремих місцях на голові, та можуть розсипатись по всій довжині волосся. Причинами такої лупи може бути невдалі косметичні процедури, зокрема, хімічна завивка, фарбування, невідповідний засіб для догляду, захворювання кишківника або шлунку, проблеми з ендокринною системою.

Лупа жирного типу

Якщо у вас жирна лупа, то лусочки будуть маслянисті, жовтуватого кольору. При жирній лупі спостерігається місцеве порідіння волосся, вугровий висип не тільки на обличчі, а й  на волосяній чистині шкіри голови. Причинами для появи жирної лупи можуть служити практично ті ж невдалі косметичні процедури, або шампунь, що не відповідає вашому типу шкіри.

Чому з'являється лупа: причини

На те, щоб у вас з’явилася лупа, впливають кілька чинників, зокрема:

  • Ви миєте голову не регулярно, недостатньо часто, як вимагає ваш тип волосся. Відтак, якщо при вашому типі волосся потрібно мити голову частіше, а ви цього не робите, виникатимуть різні проблеми, і себорея зокрема. На кількість разів миття впливає і те, чи ви використовуєте для укладання волосся різноманітні засоби, як-от муси, лаки тощо.
  • Ви неправильно, не згідно з інструкцією, використовуєте кондиціонери, шампунь, маски чи інші, подібні засоби по догляду за волоссям.
  • Ви не змиваєте повністю усі ті засоби, які використовували, відтак залишена частина косметики викликатиме подразнення шкіри, та призводитиме до появи лусочок лупи.
  • В вашому організмі, з певних причин, відсутня достатня кількість вітамінів, зокрема, не в достатній кількості A і B.
  • Якщо у вашому організмі спостерігається, з різних причин, гормональний збій. Якщо кількість тестостерону більше норми, то виникає себорея.
  • Якщо ви довгий час перебуваєте у стані стресу чи депресивному стані, якщо у вас спостерігаються гормональні збої, то у великій кількості активізується грибок. До слова, присутній в організмі кожного, проте, за певних чинників, його кількість зростає, і стає першопричиною для появи лупи.
  • Якщо у вас, з певних причин, поганий кровообіг, що не дозволяє у повній мірі оживлювати волосяні цибулини – кров не надходить до голови у достатній кількості.

Як позбутися від лупи народними засобами

Народні рецепти проти лупи
Народні рецепти проти лупи

Позбутися від лупи можливо у домашніх умовах, застосовуючи наступні природні натуральні легкодоступні засоби:

  • Йогурт та перець

Як засіб для позбавлення від лупи, йогурт можна регулярно вживати після, або замість одного прийому їжі.

Крім того, йогурт можна використовувати у суміші із чорним меленим перцем, у співвідношенні 150 грамів до 2 стложок перцю. Таку суміш, зауважимо, свіжо приготовану, після годинного тримання на голові, змивати потрібно теплою водою із використанням будь-якого шампуню.

  • Оливкове масло та оцет

Оцтом, у складі якого є кислотний компонент, помічний для боротьби із грибком, можна обробляти голову регулярно, масажуючи при цьому волосяну частину голови. Не забудьте ретельно ополоснути після нього волосся.

Більш дорогою, та не менш дієвою, є оливкове масло, яке можна нанести перед сном, одягнувши потім чистий пакет, та замотавши голову рушником. Вранці доведеться добряче вимити волосся, із використанням будь-якого шампуню.

  • Сода та лимон (сік)

За допомогою такого відмінного протигрибкового засобу, як сода, можна не тільки видалити лусочки лупи зі всього волосся, а й позбутися відмерлого епітелію зі шкіри голови, та відновити жировий баланс.  Додайте соду, приблизно столову ложку, у шампунь, яким користуєтесь, та вимийте добре голову. 

Сода – відмінний протигрибковий засіб. Крім того, вона ефективно видаляє лусочки, що залишилися в волоссі, і відмерлий епітелій. Все це дозволяє відновити жировий баланс. Вам просто потрібно додати столову ложку соди в одну порцію свого шампуню і добре вимити голову.

Щодо лимону, зокрема, його соку, то у чистому вигляді застосовувати його не варто, краще змішати із кокосовим, чи іншим, маслом, дотримуючись 1:5 пропорції. Після півгодинного тримання цієї суміші, змийте її із використанням шампуні.

  • Базилік та імбирний корінь

Завдяки своїм протизапальним властивостям, імбирний корінь стане надійним помічником у боротьбі зі себореєю. Так само ефективно він «попрацює» над  сприянням росту волосся.

Отож, почищений від шкірки корінь імбиру натріть на терці із дрібними «вічками», загорніть отриману масу у марлю та відіжміть добряче. До отриманого соку додайте олію кунжуту, приблизно 100 мл.  Після оброблення голови, приблизно через 30 хв, змийте суміш.

Щодо базиліку, то його листя, відомі своїми властивостями зцілення, потовчіть та змішайте із порошком амалакі, яий цінять за його омолоджуючі властивості. Отриману пасту варто тримати на голові близько півгодини, а потім змити.

  • Хна та чайне дерево (масло)

Завдяки хні можна не лише усунути зайву жирність, а й підживити волосяні цибулини. Для отримання цілющого засобу візьміть по одній чайній ложечці хни, соку лимону, чайного порошку та олії для волосся. Зважайте, що хна може підфарбувати у певний колір, тому придбайте прозору хну.

Масло чайного дерева давно довело свої протигробкові  антисептичні властивості, відтак її можна додавати у будь-який шампунь, мити голову, проте змивайте цю суміш не відразу, а потримавши хвилин 10-15. Період, протягом якого можна додавати олію у шампунь, вимірюється кількома тижнями.

  • Буряк (сік), шишки хмелю (настій), кропива (відвар)

Вичавивши сік з буряка, додайте до нього куряче яйце, шіпку бури та розбавте все це водою. Після годинного тримання на голові, змийте все це водою, краще теплою.

Також можна столову ложку потовчених шишок хмелю, заливши склянкою окропу, витримати хвилин 40, а потім наносити на голову. Краще тримати відвар  не менше години.

Будь-яку цілющу суміш можна змивати не за допомогою води, а із використанням відвару кропиви.  Для цього приготуйте його у пропорціях 1 склянка:1,5 л, але тільки на водяній бані. А потім застосовуйте у якості ефективного природнього ополіскувача.

Також можна приготувати кропивний ополіскувач і іншим чином: листя, сухе або у свіжому вигляді, залийте водою (1,5 л), та після того, як суміш закипить, на маленькому вогні варіть її, аж поки об’єм не зменшиться приблизно на 1/3.

Щоб потім не вичісувати частки листя з волосся, не забудьте, що варто процідити отриманий засіб. Також варто пам’ятати про регулярність використання відвару – волосся згодом вам «віддячить» своїм блискучим виглядом та відсутністю набридливих білих часточок. І ще, не готуйте відвар «із запасом», адже після того, як він постоїть певний час, то позбувається своїх здібностей до відновлення та зцілення. 

  • Таблетки аспірину, лимон (відвар), морська сіль

Для дієвого засобу від наявної лупи краще курувати морську сіль, яка не має у складі ароматизаторів. Отож, змішайте сіль та воду, застосовуючи пропорції 2 ст л: 1 склянка. Після нанесення добряче промасажуйте голову, а потім змийте.

Якщо змоги купити морську сіль немає, можна використовувати засіб, який точно знайдете у будь-якій домашній аптечці. Мова йде про аспірин, бажано у таблетках, які, після подрібнення, додайте у потрібну дозу шампуню.

Якщо про лимон, зокрема, про його сік, ми вже говорили, то з  цього цитрусу можна також зробити відвар, для якого зніміть шкірку. Відваріть протягом двадцяти хв у воді (1,5 л), та ополіскуємо волосяний покрів.

Також шкірку з лимона, іншими словами, цедру, можна залити літром крутого окропу, дати вистоятись та охолонути. Такий лимонний ополіскувач нанесіть на волосся, на всю його довжину, та потримайте близько десяти хв. Згодом ще раз добряче промийте волосся -  таку процедуру, задля досягнення максимальної ефективності , робіть не менш, ніж двічі на сім-вісім днів.

  • Сік алое

Серед інших, численних корисних властивостей соку алое,  значиму частину займають його антибактеріальна та протимікробна здатність. Щоб поборотися з лупою, нанесіть отриманий сік на саму шкіру голови, приблизно на хвилин 30-35, а потім змийте, як ви завжди це робите, за допомогою будь-якого засобу для миття голови. Задля ефективності, повторюйте поданий вище принцип дій не менше, ніж двічі на 7-9 днів.

  • Імбирний корінь та буряк

Свою ефективність у боротьбі із лупою в домашніх умовах довів і цей, досить простий та недорогий засіб. Щоб його зробити самостійно, треба змішати у приблизно рівних пропорціях, воду та подрібнені на бленд ері часточки буряка та імбирного кореня.  Отриману однорідну масу залиште на голові протягом цілої ночі. Наступного ранку помийте голову так, як ви завжди це робите, із використанням засобу для миття.

  • Сода, сіль, оцет (яблучний).

Отриману солово-сольну суміш досить просто, варто лише змішати в рівних пропорціях, до сметанної консистенції, ці два компоненти. А потім трішки розбавити їх невеликою кількість води. Акуратно втираючи у шкіру, залиште цю масу на певний час. Замісіть соди можете взяти більш дорогий засіб – масло чайного дерева.

Щодо оцту, зокрема яблучного, то він стане в нагоді, як ефективний засіб, у боротьбі зі лупою будь-якого типу. Отож, після того, як ви втрете оцет (кілька ложок) у шкіру голови, не забудьте за півгодини добряче промити волосся.

Маски проти лупи для волосся в домашніх умовах

Маски проти лупи
Маски проти лупи

Щоб позбутися лупи у домашніх умовах, та оздоровити шкіру голови, у нагоді стануть і ефективні дієві маски, зокрема:

  • Оливкове (касторове) масло + лимон (сік)

Для самостійного виготовлення такої маски, змішайте оливкове (касторове) масло та сік, отриманий з половини лимона. Масло варто брати десь 5 столов. ложок.   Таку суміш готуйте у чашці, нагрітій до кімнатної температури. Втирайте за кілька годин до того, як ви збираєтесь мити волосся. Щоб маса не розтікалася по шиї, та задля посилення ефективності, замотайтесь пакетом з целофану та рушником. Мити волосся варто через години дві, із застосуванням засобу для миття.

  • Реп’яхове або оливкове(касторове) масло + яйця + лимон (сік)

Щоб зробити самостійно, у домашніх умовах, наступну маску, варто змішати жовтки (2 шт) із соком, вичавленим із половини лимона, додавши будь-яке із вище зазначених масел. Нанести на сорок хв. Отриману суміш, а потім змити із особливою ретельністю.

  • Вершки + сухі дріжджі + мед

Сухі дріжджі (2 ст. л), вершки підвищеної жирності (4 ст. л.) та будь-який мед (1 ч. л.) після того, як змішаєте, настоюйте не менше години. Додавши згодом касторове масло у кількості 1 ст. л., обробіть голову, та тримайте до години часу. Згодом добряче промийте волосся.

  • Кефір

Склянку кефіру будь-якої жирності нанесіть на волосся, яке перед цим мочити не потрібно. Втерши його у шкіру, загоріть голову поліетиленовою плівкою, та укутайте рушником. Після 30-хвидинного тримання змийте кефір водою. Зауважте, що вона повинна бути прохолодною. Таку маску краще робити не менше, ніж тричі на 7-9 днів, протягом місячного періоду. Після цього лупа, навіть найстійкіша, зникне.

  • Гірчиця (порошок)

Гірчиця у вигляді порошку, розведеного водою, не лише позбавлятиме вас від проявів себореї (лупи), а й стимулюватиме приплив до шкіри необхідної кількості крові. А також надасть об’єму, блиску та міцності.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волосся, Здоров'я
В тему