Поради

Чи буває целюліт у чоловіків?

Чи буває целюліт у чоловіків?

Відомо, що целюліт - суто жіноча проблема, викликана низкою причин, в першу чергу гормональною перебудовою організму внаслідок зміни життєвих циклів, властивих жінкам: вагітність, пологи, клімакс.

Однак, чоловічий целюліт зустрічається також! І згідно зі статистикою, не так уже й рідко - 15-20%. Місцем його локалізації, як правило, є живіт і боки. Візуально є жировий валик, рихлість і явні жирові вузлики. Целюліт у чоловіків спостерігається при нестачі чоловічих статевих гормонів (андрогенів), при синдромі Кляйнфельтера, гіподинамії, після процедури кастрації і при необхідності лікування гормональними препаратами, що містять жіночі статеві гормони, при онкологічних утвореннях в передміхуровій залозі, при зловживанні пивом.

Чому з'являється целюліт у чоловіків?

Для того, щоб розібратися, чи буває целюліт у чоловіків, необхідно зрозуміти, чи існують фактори ризику у сильної статі? Які передумови ведуть до його формування?

Чоловічий целюліт
Чоловічий целюліт

Згідно з дослідженнями західних вчених, які проводили випробування в контрольних групах серед сильної і слабкої статі, було встановлено, що чоловіки також схильні до утворення целюліту, хоча і меншою мірою, ніж жінки. Причини виникнення целюліту у чоловіків мають патологічний характер, внаслідок гормональних порушень або ожиріння.

Наприклад, улюблений багатьма чоловіками напій - пиво, містить фітоестрогени, які призводять до абдомінального типу ожиріння. Саме в області живота і боків і розташовується чоловічий целюліт. Візуально він менш помітний, ніж у жінок, оскільки в підшкірно-жировій клітковині чоловіків відстань між колагеновими волокнами більш виражена і жир між ними розподіляється рівномірно, не утворюючи горбків.

Що стосується гормонального дисбалансу як фактора утворення целюліту у чоловіків, тут простежується чітка тенденція: при збільшенні вироблення гормону естрогену і одночасному зниженні гормону тестостерону, який пригнічує вироблення першого, відбувається гормональні зрушення в бік функціонування ендокринної системи за жіночим типом.

Це призводить до того, що надмірний естроген сприяє уповільненню процесу ліполізу і жир починає активно відкладатися в підшкірно-жировій клітковині. Своєю чергою, тестостерон, який несе в собі функцію прискореного метаболізму, перебуваючи в малій концентрації, не здатний переробляти жир у вуглеводи, а потім - в енергію. В результаті цього в ліпоїдній тканині чоловіка виробляється спеціальний гормон - лептин, який знижує вироблення тестостерону і призводить до абдомінального ожиріння. Виходить порочне коло. Змінити ситуацію і сприяти процесу активного розщеплення жиру може підвищення рівня тестостерону в крові чоловіка. У нормі, співвідношення гормонів естрогену/тестостерону у чоловіка, має бути 1:10.

Чоловічий целюліт, що виник внаслідок гормонального дисбалансу, вимагає лікування, оскільки існує небезпека функціонування організму чоловіка за жіночим типом.

Поява «апельсинової кірки» на чоловічому тілі говорить про серйозні порушення в організмі. Поширення ямочок може бути пов'язано з веденням нездорового способу життя, розвитком деяких видів захворювань або гормонального збою.

Проблеми зі здоров'ям

Певні захворювання також порушують чоловічий гормональний баланс, зрушуючи його вліво. Проблема целюліту у чоловіків може виникати при хворобі Клайнфелтера, гіпогомадіземіі і в результаті введення естрогену при лікуванні раку передміхурової залози. Такий же ефект дає орхіектомія - медична процедура з видалення яєчок.

Гормональна терапія

Окремою проблемою є приймання стероїдних препаратів. Лікування анаболічними гормонами або їх активне використання для збільшення м'язової маси може блокувати вироблення власного тестостерону в організмі і підвищувати рівень естрогену. Потім настає гінекомастія, першим симптомом якої проявляється на грудях у чоловіків. Целюліт зустрічається набагато рідше, хоча про такі випадки вже повідомлялося.

Абсолютно індивідуально діють кортикостероїди, що вводяться для контролю запалення і при лікуванні, наприклад, полінейропатії. Часто препарати такого типу приносять більше шкоди, ніж користі. Багато пацієнтів після їх приймання починають сильно набирати у вазі. Іноді медикаменти можуть викликати більш серйозні розлади, ніж анаболічні стероїди. Під час такого лікування у чоловіків також може з'явитися целюліт. Безпека використання їх в лікуванні нервово-м'язових захворювань залишається під питанням.

Жінки піддаються ще більшому ризику, тому що кортикостероїди нагадують кортизол за своєю структурою. Це протизапальний гормон, що виробляється організмом відразу після важких фізичних навантажень або сильного стресу. Спортсмени зменшують його дію амінокислотами, білками. Тривале підтримання підвищеного рівня кортизолу блокує рецептори тестостерону, негативно впливає на м'язи і призводить до накопичення жирової тканини в черевній області.

Чому жінки більш схильні до целюліту

З'ясувавши, що не тільки жінки страждають від дефекту «апельсинової кірки», багато хто з них можуть поставити питання: чому ж чоловіки не так сильно схильні до яскравих його проявів? Цей факт легко пояснюється різницею жіночої та чоловічої фізіології, розглянемо більш докладно:

Показник Чоловіки Жінки
Місце локалізації Целюліт на животі, боках. Сідниці, стегна, руки, ноги.
Товщина епітелію На 30% товстіше жіночого через тестостерон. На 22% більше колагенових волокон. Колагенові волокна паралельні, відстань між ними значно більша. Колагенові волокна розташовуються перпендикулярно шкірі, і один одному. Підшкірна жирова клітковина внаслідок цієї будови легко розтягується, в ній накопичується жир, який фіксують близько розташовані один до одного волокна.
Кровопостачання Підшкірна капілярна мережа більш розвинена. Помірно рівномірне кровоносне постачання, схильність до застійних явищ.
Гормони Гормон тестостерон, адреналін і норадреналін, що переважають в чоловічому тілі, сприяють швидкому метаболізму і розщепленню жирів. Висока концентрація естрогену і пролактину, пов'язана з менструальним циклом і функцією дітонародження. Обидва гормони призводять до накопичення жиру і води в організмі, провокують застійні явища в підшкірно-жировій клітковині.
Підшкірно-жирова тканина Відсутність фібрину в тканинах Наявність фібрину в підшкірно-жировій тканині, який утворює своєрідний каркас для ліпідів.

Виходячи з цих показників, стає очевидним, чому жінки більш схильні до целюліту, це пояснюється анатомічною будовою їх тіла. Целюліт у жінок є нормальним фізіологічним явищем, що відповідає за розвиток вторинних статевих ознак.

Як захистити чоловічий організм від целюліту?

Ніщо так не впливає на фігуру і стан шкіри, як важкі силові вправи. Коротке, але інтенсивне тренування може позбавити людський організм від багатьох загроз і проблем зі здоров'ям. Занадто довгі тренування призведуть до утворення надлишку кортизолу, тому необхідно знати міру. Рекомендується використовувати певні дієтичні добавки (амінокислоти, креатин або HMB).

Відомо, що целюліт у чоловіків зазвичай накопичується там, де у великій кількості розташовується жирова тканина, тобто навколо живота і особливо з боків. Якщо жир накопичується тільки на животі, в організмі спостерігається надлишок кортизолу. Якщо «апельсинова кірка» поширюється на все тіло, винні естрогени. В обох випадках необхідно природним чином збільшити концентрацію тестостерону. Про це варто подбати ще до появи целюліту і інших проблем зі здоров'ям, при появі перших тривожних сигналів.

Таким чином, відповідь на питання, чи є целюліт у чоловіків, не буде однозначною. Здоровому представнику чоловічої статі «апельсинова кірка» не загрожує, однак вона може виникнути при гормональних збоях, деяких захворюваннях і сидячому способі життя.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Целюліт, чоловіки, Здоров'я
В тему