Поради

Зуби мудрості: видалити не можна залишити

Зуби мудрості: видалити не можна залишити

Крилата фраза із реклами «32 зуби – це норма», насправді, дуже відносна. Адже насправді для повноцінного виконання своїх функцій, а це перш за все перетирання їжі, достатньо й 28 зубів. Ще 4 – це зуби мудрості (у стоматології – «вісімки»), які прорізаються у віці 16-27 років, але часом цей процес розтягується і до 40-ка років. Іноді такі зуби можуть бути закладеними, однак так і не прорізатися – тоді їх називають ретинованими.

Свою назву зуби отримали, очевидно, через те, що з’являються у дорослому, тобто мудрому віці. Проте часто про них розповідають саме у контексті видалення чи необхідності видалення. У деяких країнах світу зуби мудрості видаляють ще на зачатковій стадії і вартість послуги покриває страхування.

Чому ж у цих зубів така слава та чи дійсно зуби мудрості треба швидко видаляти, розбираємося у матеріалі.

Що таке зуб мудрості та чи потрібен він

Зуб мудрості – 8-мий у щелепі. Раніше  ці зуби мали дуже важливу функцію – первісні люд и вживали багато твердої та грубої їжі, яка потребувала  прискіпливого перетирання. Тому у них були великі щелепи, зуби мудрості прорізалися раніше і виконували свою  безпосередню функцію. Натомість тепер людство вживає м’яку та подрібнену їжу, тож потреба в додаткових зубах зникла. Тому зуби мудрості вважають рудиментарними, тобто такими, які дісталися нам у «спадок» від предків.

Що таке зуб мудрості
Що таке зуб мудрості

Оскільки у процесі еволюції людського виду щелепа зменшилася, а зуби – фактично ні, зубам мудрості частенько бракує місця. Відтак, процес прорізування  часто супроводжується болем та іншими неприємним ефектами. До слова, нині далеко не у всіх є зуби мудрості – приблизно у п’ятої частини людства немає зачатків цих зубів, тож імовірно, що за деякий час їх не буде взагалі. Дізнатися, чи є у вас закладені зуби мудрості поки вони не почали рости можна зробивши рентген щелеп чи панорамний знімок.

Читайте також

Водночас зуби мудрості мають й інші, хай і не прямі функції:

  1. Зуби мудрості утримують сусідні зуби від неправильного руху та не дають їм розсуватися із утворенням щілин;
  2. При протезуванні (у процесі встановлення мостика на щелепу) зуби мудрості служать опорою, також на них фіксують кламер за знімного протезування зубів;
  3. У похилому віці у разі втрати великої кількості зубів саме зуби мудрості можуть бути застосовані для перетирання їжі.

Видалення зуба мудрості: показання

Звісно, коли зуби мудрості здорові та не спричиняють жодних незручностей, видаляти їх просто так немає потреби, враховуючи що саме видалення – процес далеко не з приємних. Проте проблема якраз у тому, що зуби мудрості часто з’являються укупі із низкою проблем та ускладнень та майже завжди призводять до видалення до стоматолога. Тож, найпоширеніші показання для видалення зуба мудрості такі:

  • Зуб мудрості неправильно росте, скошуючись у бік. Таким чином він травмує слизову оболонку ясен чи щоки. Такий зуб здатний рости навіть упоперек, чим доставляє своєму власнику біль.
  • У щелепі залишається занадто мало місця, аби зуб мудрості виріс. У такому випадку людина постійно відчуває біль у щелепі через набряк ясен довкола зуба мудрості. Ще можливий варіант, коли зуб мудрості таки прорізається попри малу площу та це призводить до зсування усього зубного ряду – видаленню не запобігти.
  • У разі пізнього прорізання зуб мудрості виростає вже із карієсом. Лікувати такі випадки складно, адже зуб розміщується у кінці щелепи, тож стоматологу незручно проводити маніпуляції.
  • Зуб мудрості хворіє карієсом вже після прорізання. Через не зовсім доступне розміщення вичищати цю частину щелепи не завжди виходить якісно, тому потрібне видалення. Карієс із зуба мудрості може перекинутися навіть на сусідні моляри. У разі не видалення з’являються ускладнення, як-от запалення нерва.
  • Перекоронарит – запалення, котре виникає у просторі між яснами і зубом мудрості, що прорізався. Іноді стоматологи обходяться лише процесом обрізнання ясен, та якщо повторюється, зуб мудрості підлягає видаленню. В окремих випадках розвивається перикоронарит – запалення тканин та кореневої оболонки зуба мудрості, яке є теж підставою для видалення зуба.
  • Постійний тиск на сусідній постійний зуб, що призводить до пошкодження його емалі.
  • Встановлення брекетів. Перед застосуванням брекет-системи стоматолог має розібратися із зубами мудрості, які мають здатність під час росту посувати весь зубний ряд. Звісно, що при таких розкладах передбачити результати встановлення брекетів складно, тож зуби мудрості видаляють.

Коли потрібно видаляти зуб мудрості?
Коли потрібно видаляти зуб мудрості?

Видалення зуба мудрості: протипоказання

Операція із видалення зуба мудрості нескладна, стоматолог виконає її із застосуванням анестезії як і видалення будь-якого іншого корінного зуба. Проте є випадки, коли зуб мудрості ліпше не видаляти. Стоматолог відрадить вас від такого процесу, якщо: 

  • Людина потребуватиме чи вже потребує протезування, під час якого зуб мудрості використають у якості опори;
  • Сусідні зуби розхитані, тож стоматолог має встановити на них шину;
  • Відсутні жувальні зуби, тому зуб мудрості виконуватиме функцію перетирання їжі;
  • Пацієнт недавно переніс інфаркт або страждає від гострих серцево-судинних захворювань;
  • Жінкам стоматолог не призначить видалення зуба мудрості у разі вагітності чи періоду годування грудьми;
  • Людина має алергію на знеболювальні засоби;
  • У щелепі поблизу зуба мудрості наявна пухлина;
  • Пацієнт страждає від інфекцій ротової порожнини.

 Окрім того, стоматологи рекомендують відкласти процедуру видалення при гіпертонічному кризі.

Як виглядає корінь зуба мудрості

Загалом за будовою зуб мудрості не сильно відрізняється від інших молярів. Однак у нього коливається кількість коренів. В окремих випадках зуб мудрості може мати 1 корінь, та переважно їх 3-5.

Окрім того, складність видалення у тому, що часто корені зуба мудрості мають нестандартну форму (гачкуваті, викривлені, можуть бути переплетеними), а також вони міцно кріпляться до кістки. Тож перед прийняттям рішення, чи видаляти зуб мудрості, фахівець має уважно вивчити рентгенівський знімок цієї зони.

Корінь зуба мудрості
Корінь зуба мудрості

Чи лікують зуби мудрості від карієсу?

Звісно, зуб мудрості можна лікувати у випадку, коли це доцільно. Проте лікувати зуб мудрості навіть від карієсу фізіологічно дуже складно через його положення, та й навіть після цього виникають рецидиви (пацієнти недостатньо добре вичищають зуби мудрості). Враховуючи ці особливості, зуби мудрості видаляють значно частіше, ніж інші.

Тому лікар рекомендує саме видалення навіть при незначному ступені карієсу, який на іншому зубі залікували б без проблем.

Переважно зуби мудрості страждають від карієсу та  запалень – пульпіту та периодоніту. Карієс виникає через застрягання залишків їжі, яку дуже складно дістати. Тому у випадку, коли карієс виник у важкодоступному куточку, найімовірніше буде причина для видалення зуба мудрості.

Пульпіт та периодоніт є ускладненнями після карієсу зубів мудрості.  Через складну будову коренів часто пломбувати канали зуба дуже важко. Тому лікування у такому випадку теж виключене і йтиметься про видалення зуба мудрості.

Лікування зазвичай здійснюють, коли зуб мудрості росте правильно, немає порушень тканин довкола і фахівець легко дістанеться до цієї частини щелепи. Окрім того, коли ступінь захворювання зуба мудрості на карієс несерйозний, можлива медикаментозна допомога.

Чи лікують зуби мудрості від карієсу?
Чи лікують зуби мудрості від карієсу?

Чи треба лікувати зуб мудрості, чи краще видалити

Як вже йшлося вище, процедура видалення зуба мудрості нескладна. Проте визначити доцільність може тільки лікар – він оцінить плюси та мінуси видлення, а вам вже обирати оптимальний.

Коли йдеться про проблеми саме із зубами мудрості, стоматологи найчастіше приймають рішення на користь видалення. Тому підбирають правильний метод та позбавляють пацієнта зуба мудрості. Видалення відбувається під місцевою анестезією.

Якщо зуб досі залишається в яснах, але вже болить,  лікар видаляє частинку ясен зверху та забирає частинку кістки на зубом, а тоді видаляє власне його.

У складних випадках (наприклад, при сплетенні коренів зуба мудрості) процес видалення може відбуватися по частинах.

Після видалення зуба мудрості лунку обробляють, а місце зашивають. Кілька днів рот прополіскують антисептиком та уважно слідкують, аби у травмоване місце не потрапляли залишки їжі. Раціон рекомендують скоригувати, адже жувати крайніми зубами перших кілька днів можу бути боляче.

Ускладнення після видалення зуба мудрості

Сама процес видалення не є небезпечною, проте в окремих випадках після видалення зуба мудрості виникають ускладнення. Найнесерйозніше – виникнення припухлості на місці видалення зуба. Вона виникає з’являється майже завжди, адже видалення є досить травматичним.

Серед складніших наслідків – лунка, що утворилася після зуба мудрості, не заповнилася кров’яним згустком. Він має бар’єрну функцію та не допускає проникненню в кров інфекцій. У такому разі через недотримання правил гігієни можна отримати неприємні наслідки (наприклад, запалення).

Також у випадку необережних дій з боку медика у ході видалення можливе травмування нервових закінчень. Це загрожує тим, що людина відчуватиме заніміння частин обличчя чи шиї без видимих на те причин – у цьому випадку слід негайно лікувати проблему.

Зуб мудрості запалився, почав гноїтися: чим це небезпечно

Під запаленням зуба мудрості мають на увазі перикороніт, про який ми вже згадували, тобто запалення тканин, котрі прилягають до зуба. Він трапляється, коли зуб мудрості виліз лише частково, а слизова оболонка сформувала над коронкою специфічний виступ («кишеню»). При жуванні на цю частину створюється постійний механічний вплив, що призводить до травмування. Внаслідок цього розвивається захворювання зуба.

Воно небезпечне тим, що тягне за собою виділення і застій гнійних мас, які поширюють процес із зуба мудрості на окістя. Внаслідок цього розвивається периостит, котрого позбутися ще важче.

Аби не допустити таких наслідків, запалення слід вчасно лікувати та видалити зуб. Для цього хірургічним способом забирають складку слизової та очищують тканини біля зуба мудрості.

Зуб мудрості

Зуб мудрості

Окрім того, поява гною біля зуба мудрості ще може свідчити про наявність абсцесу - ще одного виду інфекційного захворювання прикореневої зони, пульпи чи ясен біля зуба мудрості. Інфекція може стати наслідком неправильного лікування каналів або ж спровокована іншим захворюванням у ротовій порожнині.

Гній назбирається при корені зуба мудрості та при збільшенні кількості починає виходити через канал, спричиняючи дуже неприємні відчуття. Коли йдеться про запалення поблизу ясен, мішечок набирається ззовні біля зуба мудрості та можна помітити його поступове збільшення. Окрім того, такий мішечок може утворюватися у зоні між яснами та коренем зуба мудрості  (у цьому випадку йдеться про периодонтальний абсцес).

Якщо запалення хронічне симптоми дещо м’якші, проте розтягнені у часі, при гострому – все розвивається за кілька днів та супроводжується сильними болями зуба мудрості.

У таких випадках негайно слід звернутися за медичною допомогою. Найімовірніше, зуб мудрості доведеться видалити, також призначать промивання. Ігнорування ж проблеми може призвести до того, що процес пошириться на інші корені зуба мудрості та спричинить масове загноєння.

Що буде, якщо не видаляти зуб мудрості

Якщо із зубами мудрості все в порядку, вони не приносять жодних не зручностей, то можна й не видаляти.

Проте при не таких хороших розкладах і результат буде інший. Наприклад, якщо не видалити зуб мудрості, котрий росте неправильно (у щоку чи горло) людина постійно відчуватиме біль.

Коли ж зуб мудрості тисне на сусідній зуб, відбувається пошкодження його емалі. Після часткового прорізання висока ймовірність розвитку перикоронариту чи карієсу, який згодом «перекинеться» на сусідні зуби. Якщо своєчасно не видалити зуб мудрості, який тисне на весь ряд, висока імовірність виникнення неправильного прикусу.

Окрім того, у перспективі – виникнення запалення та проблем із іншими зубами, не кажучи вже про постійне відчуття болю.

Тому, зважте добре – боятися чи все-таки зважитися та один раз пережити видалення і не мати болей зуба мудрості у подальшому. Адже недогляд навіть за одним нібито не надто потрібним зубом мудрості може потягти за собою дуже серйозні проблеми для усієї щелепи.

Своєчасно звертайтеся до стоматолога і красиві зуби та гарна усмішка вам гарантована!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Стоматологія, Здоров'я
В тему