Поради

Способи відбілювання зубів

Способи відбілювання зубів

Відбілювання зубів ? це очищення емалі від нальоту і зміна кольору дентину під впливом активних речовин. Процедура відноситься до області естетичної стоматології і, попри те, що має деякі протипоказання, дуже популярна у всьому світі.

Посмішку з природною білизною зубів в нинішній час можна зустріти лише у дітей дошкільного віку, і у деяких людей, які ретельно стежать за своїм здоров'ям. Більшість людей позбавляються цієї розкоші в ранньому віці з причин цілком зрозумілих, хоча і не завжди обґрунтованих:

  • Патології, пов'язані з віковими причинами;
  • Надмірне вживання чаю, червоного вина і кави;
  • Негативний вплив куріння і алкоголю;
  • Непродуктивне лікування зубних захворювань;
  • Наслідки генетичних проявів в організмі.

Разом з тим потемніння білосніжної емалі може наступити і як вторинна ознака внаслідок перенесених хронічних захворювань.

Водночас втрата білизни на зубах - це не привід для того, щоб остаточно запустити догляд за зубами і не причина для відчаю. Не маючи природної схильності для збереження білосніжної усмішки, можна, доклавши трохи зусиль і, застосувавши ефективний засіб для відбілювання зубів, підтримувати білизну доступними методами.

З точки зору впливу на зуби розрізняють хімічне і механічне відбілювання. У першому варіанті забарвлені органічні сполуки на емалі (пігменти) видаляються за допомогою хімічно активних речовин. Механічне відбілювання дозволяє освітлити зуби за допомогою зняття нальоту і зубного каменю.

Відбілювання зубів
Відбілювання зубів

Механічні способи відбілювання зубів

До найбільш поширених механічних видів відбілювання зубів відносяться:

Ультразвуковий метод

Під час даної процедури видаляються камені і наліт, що сформувалися через тривале куріння, вживання кави та інших інтенсивно забарвлених продуктів. Ультразвукове відбілювання також не обходиться без гелю. Але провокуючим фактором у цьому випадку є ультразвук, під впливом якого виділяються молекули кисню.

Метод Air Flow

Очищення емалі проводиться піскоструминним апаратом, але Air Flow не є системою відбілювання. Це процедура чистки зубів «повітряним потоком», яку більшість стоматологів рекомендує безпосередньо перед відбілюванням для базового догляду зубів.

Обидва способи не є в прямому сенсі відбілюванням, оскільки безпосередньої дії на тканини емалі не проводиться. Професійні стоматологи називають дані процедури висвітленням зубів. Механічне видалення каменя і нальоту надає подвійного ефекту: помітне поліпшення естетики без проникнення в структуру емалі і видалення факторів, які травмують ясна.

Ультразвукове і піскоструминне відбілювання зубів проводяться в стоматологічній клініці. Комбінація методів (спочатку видалення каменя, потім - нальоту) набагато ефективніша. Для запобігання загострення чутливості зубів проводиться обробка засобами, що містять фтор.

Професійні методи відбілювання зубів

Сучасні методики на основі інноваційних технологій і професійного устаткування дозволяють скоротити період відбілювання і підвищують результативність процедури. Недоліком сучасних способів можна назвати обов'язкове дотримання графіка процедури, що вимагає внесення коректив в щоденний розклад пацієнта. У більшості випадків процес відбілювання супроводжується відчутними витратами.

Однак кінцева мета коштує цих жертв. Сучасні методики дозволяють максимально підвищити ефективність відбілювання зубної емалі, досягаючи результатів одним або декількома з сучасних методів.

Лазерне відбілювання зубів

Попри свою назву, даний спосіб оснований не на дії лазера, а на дії перекису водню, але вже нижчої концентрації. Лазер ж виконує функцію активатора. Відбілюючий гель наноситься на поверхню зубів і засвічується лазерним променем. В результаті цього впливу гель розпадається і виділяється активний кисень. Його атоми вивільняють пігментовані частки з шарів емалі та дентину. Під дією лазера перекис водню швидше потрапляє в зуб, впливає на дентин і завдає меншої шкоди емалі, що є очевидним плюсом. Також вважається, що вплив лазера є профілактикою карієсу. Тривалість такої процедури 30-40 хвилин.

Відбілювання зубів лазером
Відбілювання зубів лазером

Головний мінус ? підвищена чутливість зубів (особливо, якщо пошкоджений нерв), але при правильній підготовці неприємні відчуття можна мінімізувати.

Фотовідбілювання зубів

Це відбілювання на основі гелю перекису водню, який активізується спеціальною LED-лампою. Виділяють три види такого роду процедури: ультрафіолетове випромінювання, галогенове і світлодіодне. Останнє вважається найкращим і найбезпечнішим. В процесі лікар закриває слизову, наносить гель і здійснює вплив світлом протягом 10-20 хвилин. За один візит можна провести процедуру 3-5 разів. Ефект від фотовідбілювання може досягати 12 тонів. Більшість стоматологів сьогодні довіряють даному методу, оскільки вважається, що він є найбільш безпечним, безболісним і дає чудовий результат на тривалий час.

Фотовідбілювання
Фотовідбілювання

Хімічне відбілювання зубів

На відміну від попередніх варіантів, хімічне відбілювання не ефективне при скалках і тріщинах. Його використання проводять тільки для «своїх» зубів. При цьому відбілювання буде результативним для зубів з жовтим відтінком, а сірі зуби реставрації вже не підлягають. Функціональним агентом в хімічному методі є кисень, що викликає окислювальні реакції, які розкладають фарбувальні компоненти.

Головний плюс ? швидкий результат. Попередньо пацієнта готують, лікар робить огляд, потім ? обов'язкову професійну гігієну. Після цього на поверхню зубів наноситься гель на основі 40% розчину перекису водню (концентрація вище, ніж в інших системах).

Попередньо слизова і ясна ізолюється спеціальним захисним складом, а м'які тканини порожнини рота фіксуються спеціальними ретракторами. Через 15-20 хвилин гель змивається. Процедуру можна повторювати від 1 до 4 разів для досягнення бажаного результату. Таке відбілювання дає ефект висвітлення на 5-10 тонів. До мінусів можна віднести підвищену чутливість зубів в процесі процедури.

Альтернативні способи відбілювання

В цю категорію методик включається нанесення на зуби кварцової смоли (бондинг) або порцелянових накладок невеликої товщини для захисту від впливу елементів, що викликають потемніння.

Ще одна нова технологія була введена і вже активно використовується багатьма стоматологічними клініками. Це так зване внутрішнє відбілювання. Цей метод застосовується в запущених випадках, коли традиційні способи виявляються малоефективними. Дана технологія передбачає внутрішнє відбілювання. Процедура підходить для зубів, що підлягають пломбуванню. У порожнину зуба закладається гель і встановлюється тимчасова пломба. Подібні дії проводяться в кілька етапів до повного відбілювання.

Неважко помітити, що майже в усіх сучасних методах відбілювання фігурує гель, що містить у своїй структурі молекули кисню. Відмінності стосуються тільки технології продукування кисню зі складу гелю.

На практиці всі ці методи демонструють високий рівень ефективності. Однак досягти результатів можливо при регулярних процедурах, що тягне за собою витрати часу і коштів. Зважаючи на це, при легкому потемнінні емалі зуба іноді можна обмежитися більш доступними засобами відбілювання зубів в домашніх умовах.

Як відбілити зуби в домашніх умовах

Традиційно відбілювання зубів вдома можна проводити з використанням таких засобів:

  • Зубні пасти з відбілюючим ефектом. При виборі пасти варто порадитися з лікарем, оскільки безконтрольне застосування абразивних паст майже завжди призводить до загострення чутливості, а іноді і до руйнування емалі;
  • Ультразвукових зубних щіток. Вони діють аналогічно приладу для ультразвукового відбілювання.
  • Смужки для відбілювання;
  • Жувальні гумки;
  • Відбілюючі капи з гелем.

Відмінну результативність ілюструє звичайна сода. Ефект від її застосування базується на абразивному впливі. Дрібні частинки соди при чищенні зубів видаляють наліт. Така механічна методика ефективна при нечастих процедурах. Абразивні властивості харчової соди можуть не тільки бути корисними, але і завдавати шкоди, поступово руйнуючи захисний шар зуба.

Ще один абразивний засіб - активоване вугілля. Крім механічного впливу, цей елемент проявляє абсорбуючі властивості. В результаті цього ймовірність якісного відбілювання збільшується. Проте, цей метод вимагає тривалого догляду за зубами, і його результативність стане помітною не раніше ніж через декілька тижнів.

Кілька крапель лимонного соку (натурального) нанесені вранці на зубну щітку при певній регулярності процедури збережуть білосніжну посмішку на протязі декількох років. Але при всій ефективності, не варто забувати про високу концентрацію кислоти, що обмежує застосування цього способу людьми з підвищеною кислотністю.

Більш лагідний і приємніший метод - часте вживання полуниці. Вміст корисних компонентів в цій ягоді забезпечує білосніжну  посмішку. Перевагою цього способу є його ефективність, досягти якої можна за тривалий період. Однак не завжди і не скрізь полуниця буває доступною.

Вищу продуктивність демонструє відбілювання зубів перекисом водню. Триразове протирання і полоскання зубів цим препаратом з інтервалом в один день вже через тиждень дати чудовий результат. Цей метод має ряд переваг - перекис водню продається в будь-якій аптеці, його ціна влаштує навіть пенсіонерів, результативність проявляється швидко, а часу і зусиль на це буде потрібно небагато. Однак щодо безпеки ця технологія програє іншим - наслідки некоректного використання перекису водню можуть бути непередбачуваними.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Стоматологія
В тему

Останні матеріали