Поради

Алкогольна епілепсія: причини, симптоми і наслідки

Алкогольна епілепсія: причини, симптоми і наслідки

Про шкоду алкоголю для організму людини знають навіть діти – він негативно впливає чи не на всі системи організму. Тривале вживання алкоголю призводить до виникнення алкогольної епілепсії – складного неврологічного розладу, який найчастіше супроводжується нападами. Тож алкогольна епілепсія є тяжким ускладненням регулярного вживання алкогольних напоїв, що веде до руйнування клітин головного мозку.

Якщо у людини проявляються ознаки епілепсії внаслідок алкоголізму, цим не варто легковажити. Адже неконтрольовані напади вкупі із відсутністю адекватної допомоги можуть призвести до смерті.

Розбираємося, чому виникає алкогольна епілепсія, який саме алкоголь її спричиняє, які симптоми має захворювання та як треба поводитися із людиною, у котрої трапився епілептичний напад та у чому полягає лікування.

Причини виникнення епілептичного нападу при алкоголізмі

Дослідження встановили безпосередній зв’язок між хронічним алкоголізмом та розвитком алкогольної епілепсії. Епілептичні напади, виникають не в усіх, хто страждає алкоголізмом, однак достеменної відповіді, чому процес відбувається саме так, нині немає.

Переважно епілепсія виникає в осіб, які мають тривалий стаж у вживанні значних доз алкоголю (5-10 років), однак припадки трапляються і в тих, хто стабільно випиває понад 2 роки. Недуга розвивається через згубний вплив алкоголю на клітини головного мозку. Головна складова – етиловий спирт – є токсичною для мозку, а при регулярному впливі напевне спричинить неприємні симптоми.

Алкогольна епілепсія - причини
Алкогольна епілепсія - причини

Отрути з алкоголю при постійному вживанні просто не встигають виводитися із організму, спричиняючи гостру інтоксикацію. Відтак, на біохімічному рівні роботи мозку стаються перетворення: процеси відбуваються за патологічним сценарієм, а кількість нейронів незворотно зменшується.

Читайте також

Важливе значення відіграє й якість алкоголю. Особливо небезпечні наслідки має сурогат, неякісні вироби із великою кількістю денатуратів та токсинів, псевдоалкогольні напої (одеколони, очисники, які місять у складі спиртну частину). Зазвичай хворі на алкоголізм, відчуваючи постійну потребу у випивці, вживають саме такі продукти – їх легко дістати та вони коштують значно дешевше ніж якісний алкоголь.

Водночас, виникнення алкогольної епілепсії здатні провокувати й інші чинники – наприклад, вона може бути похідним недолікованого менінгіту чи енцефаліту, черепно-мозкової травми, тиску пухлини на мозок тощо. Останніми роками говорять про генетичну схильність до появи цієї хвороби.

Симптоматика епілептичних нападів

Симптоми у випадку алкогольної епілепсії фактично не відрізняються від звичайних епілептичних. У порушень, спричинених алкоголем, є непрямі симптоми, що у більшості випадків починають проявлятися задовго до самого припадку (за кілька годин, рідше – за день-півтора).

Зокрема, особа може тимчасово бачити мутні плями в очах, м’язи набирають тонусу, зникає апетит, виникає нервозність, що супроводжується головними болями. Внаслідок цього сон стає неспокійним або ж виникає безсоння та агресивна реакція на оточуюче середовище.

Безпосередньо напад при алкоголізмі має явні симптоми, про котрі розповідають ще в школі на уроках медицини:

  • Найчастішим супутником припадку епілепсії є виникнення судом. Симптом розрізнити легко: відбувається неприродне скорочення мускулатури тіла, людину може «скорчувати», вона здатна займати неприродні пози. Як результат у більшості випадків трапляється падіння. Людина заціплює зуби або ж відкидає голову назад.
  • У ході припадку важко дихати, особа може хрипіти та захоплювати ротом повітря
  • Шкіра стає блідою, а губи починають набувати синюшного відтінку. Очі закочуються, можливе часте безконтрольне сіпання віями.
  • З рота починає витікати слина та піна, іноді це супроводжується блюванням, рідше –самовільним сечовипусканням.

Тривалість припадку невелика – 1-4 хв, однак протягом цього періоду тіло може зазнати значних пошкоджень. Після його закінчення тіло безсиле, тому переважно одразу ж наступає засинання.

Водночас слід пам’ятати, що майже у половині випадків трапляються безсудомні напади. У такому випадку може порушуватися мовленнєва діяльність – трапляється ніби помутніння розуму, людина говорить беззв’язні речі. Зауважимо, що безсудомні припадки розпізнати значно важче через відсутність найбільш явного симптому.

На початковому етапі розвитку недуги при алкоголізмі прояв нападів провокується безпосередньо вживанням алкогольних продуктів. Тому припадок трапляється, коли людина сп’яніла. Проте коли хвороба розвивається, вона поширює свою дію і на стан тверезості, відтак безпосереднє вживання алкоголю вже не є умовою виникнення епілептичного припадку.

Симптоми алкогольної епілепсії
Симптоми алкогольної епілепсії

Треба пам’ятати, що оскільки перші напади алкогольної епілепсії трапляються у стані сп’яніння, людина може не помічати за собою симптомів та змін поведінки. Відтак, вчасно їх помітити та спрямувати на лікування повинні оточуючі.

Наслідки нападів

Попри те, що припадки алкогольної епілепсії нетривалі, вони здатні завдати значної шкоди здоров’ю. Перш за все це стосується моменту падіння, адже навіть коли це трапляється із висоти власного зросту легко розбити голову та отримати синці чи навіть кровотечі. Особливо небезпечним є утворення гематом на голові.

Не менш страшною перспективою є можливість захлинутися власними блювотними масами чи піною із рота, які у разі накопичення з легкістю перекриють дихальні шляхи.

Читайте також

Якщо говорити не про фізичний бік нападів алкогольної епілепсії, то стресовий стан стимулює організм ставати більш роздратованим, погіршується здатність логічно мислити. Загалом йдеться про деградацію особистості, котра негативно впливає на соціальні аспекти життя.

Також існує таке поняття як «епілептичний статус» - ускладнення епілепсії внаслідок алкоголізму, що проявляється у скороченні проміжків між нападами до пів години. Таким чином організм переживає цілу серію припадків іноді навіть не приходячи до тями.

Епілептичний статус дуже виснажує життєві ресурси, в особливо тяжких випадках призводить до виникнення набряків мозку, зупинку серця, впадання у кому. Тому захворювання однозначно потребує лікування.

Перша допомога при нападах

Необхідно розуміти, що від чіткості дій під та швидкості реакції під час нападу при епілепсії на тлі алкоголізму напряму залежатиме життя. За статистикою, найчастіше смерть настає не через напад, а через неправильно надану допомогу. Тому слід пам’ятати алгоритм дій.

Якщо свідками нападу стали кілька людей, одному необхідно викликати швидку допомогу. Під час дзвінка треба вказати адрес, куди має прибути швидка та симптоми, які виникли у того, хто потребує допомоги.

Заборонено самому класти трубку – диспетчер роз’єднає, щойно з’ясує усі деталі. Особливо актуальне прибуття медиків, якщо невдовзі після одного нападу почався другий – у такому випадку без медичної допомоги та використання специфічних спазмолітиків не обійтися.

Як допомогти при нападі алкогольної епілепсії
Як допомогти при нападі алкогольної епілепсії

Тим часом слід займатися найбільше невідкладним – станом людини, у якої стався напад алкогольної епілепсії. Ви повинні розуміти, що зупинити припадок не вдасться, тому не ставте такої цілі. Ваша мета – забезпечити максимальну безпеку людині, запобігти її додатковому травмуванню та організувати звільнення дихальних шляхів.

  • Спробуйте пом’якшити падіння, підхопивши тіло та повільно опустивши його на поверхню. Вона повинна бути рівною.
  • Підкладіть під голову щось м’яке – наприклад, згорнуту куртку та відсуньте подалі предмети, котрі можуть бути зачеплені під час спазмових рухів.
  • Не намагайтеся обмежувати рухи людини (окрім випадків коли вона неконтрольовано б’є себе).
  • Полегшіть доступ повітря – розсуньте курточку, розщіпніть комір, пояс чи туго зачеплені штани
  • Поверніть голову на бік – у цьому випадку вдасться полегшити стікання піни чи блювоти. Коли є характерний звук блювання, але рот закрийте відрийте його  щоб звільнити порожнину від мас.

Після кількох хвилин, коли напад припиниться, не потрібно підіймати особу – хай полежить ще кілька хвилин та відпочине. Організм деяких час буде знесиленим. Згодом слід допомогти підвестися, привести себе до порядку, та, можливо, навіть трішки провести щоб переконатися у покращенні самопочуття.

Важливо знати, що так зване «западання язика» – міф. Тому не потрібно розтискати щелепи людини чи вставляти у рот металеві предмети. Це може призвести до перелому щелепи. Також міфом є те, що ефективно у припадку накинути на очі людини темну тканину та дати води – такі «поради» не мають під собою жодного наукового підґрунтя та аж ніяк не допоможуть полегшити напад епілепсії внаслідок алкоголізму.

Лікування алкогольної епілепсії

Не забувайте, що виникненню алкогольної епілепсії можна запобігти. Для цього слід контролювати вживання алкоголю (доза, частота та якість), а ще краще – відмовитися від нього. Окрім того, якщо напад трапився принаймні раз, слід негайно звернутися за лікуванням.

Вилікувати алкогольну епілепсію без того, аби позбутися алкоголізму, напевне не вдасться. А лікування необхідне, адже у ході припадків легко отримати травми, а організм сильно виснажується. Також за регулярних повторів нападів епілепсії часом розвивається набряк головного мозку, який загрожує тяжкими наслідками.

Отож, першим етапом лікування є відмова від алкоголю. Причому, вона повинна бути повною і безповоротною. Проігнорувавши цю заборону, або ж поєднуючи алкоголь із медикаментами позбутися нападів епілепсії, викликаної алкоголем, не вийде. Навпаки – у мозку пройдуть незворотні зміни, виправити котрі не вдасться.

Як лікувати алкогольну епілепсію?
Як лікувати алкогольну епілепсію?

Опісля варто звернутися до лікаря. Саме фахівець призначить необхідне обстеження – це можуть бути енцефалограми, здача аналізів тощо, які дозволять визначити ступінь ураження клітин мозку та виявити ділянки, де відбувається патологічна активність. Саме ці ділянки і провокують випадки епілептичних нападів. Окрім того, він призначить для лікування препарати, що допоможуть не «зірватися» та не повернутися до алкоголю.

За отриманими результатами і підбирають лікування. Зазвичай до комплексу входять засоби від судом, а також введення глюкози, сольових розчинів, та введення спеціальних медикаментів – наприклад, діазепаму.

Оскільки організм потребує дегідратації, у курс лікування епілепсії включають нормотимічні препарати, котрі мають на меті стабілізувати емоційний стан при відходженні від алкоголізму.

Переважно опісля лікування підбирають терапію, яка допомагає відновити повноцінну роботу нервової системи, а згодом знадобиться ще тривалий час відвідувати спеціаліста, який контролюватиме процес видужання від епілепсії.

Слід розуміти, що хоча б один припадок укупі з алкоголізмом є тривожним дзвіночком, тому обов’язковий наступний крок – лікування. Якщо епілептичний напад здався легким та несерйозним, то надалі їх може виникати кілька і у важчій формі, що потягне ускладнення. Тому важливо не упустити момент.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: алкоголізм, хвороби, Здоров'я
В тему

Останні матеріали