Поради

Як зміцнити нігті вдома

Як зміцнити нігті вдома

Красиві та доглянуті нігті – запорука гарного вигляду будь-якої людини. Адже часто співрозмовники в першу чергу звертають увагу на доглянутість рук та взуття. Тож зламані нігті аж ніяк не додадуть впевненості при спілкуванні. Тож питання догляду за нігтями виходить на перший план. 

Та що ж робити, якщо навіть короткі нігті ламаються, відшаровуються, на них з’являються незрозумілі білі плямки? Таким чином нігті сигналізують, що щось негаразд, та буквально просять їм допомогти. Можна для цього звертатися до спеціалістів та витрачати сотні гривень на салони і модні лаки, або ж попіклуватися про крихкі нігтики вдома – за допомогою перевірених тисячами жінок методів та підходів до зміцнення. 

Для того, аби правильно підібрати догляд розбираємося, у чому причина крихкості нігтів, яких вітамінів вони потребують, які ванночки, маски та креми слід використовувати для їх укріплення та як треба обходитися із нігтями, щоб вони були здоровими.

Як зміцнити нігті
Як зміцнити нігті

Ламкість нігтів: причини

Для ефективного зміцнення нігтів треба зрозуміти, що стало причиною небажаних ефектів. А передумов може бути чимало:

  • Нестача вітамінів та мікроелементів. Через брак вітамінів нігті стають крихкими та ламаються. Тому жінка скаржиться, що не може відростити нігті: як тільки ніготь трішки підростає, одразу ж ламається. Йдеться про брак нігтям таких вітамінів як кальцій, магній, фосфор та сірка. Нестача вітамінів може бути постійною, або ж сезонною – коли у зимову пору різко скорочується кількість вжитих фруктів та горіхів. Тому слід поповняти запаси необхідних нігтям вітамінів: регулярно вживати зернові культури, бобові, редиску, зелені овочі, морепродукти, рис та гречку, молочні продукти тощо.
  • Неправильне харчування. Може призвести до проблем із нігтями не лише нестача чогось, а й надмірне вживання. Звісно, це стосується шкідливої їжі: фаст-фуду та смажених продуктів із великою кількістю жиру. Зазвичай надлишок такої їжі призводить до того, що нігті розшаровуються та потребують зміцнення.
  • Зловживання «агресивною» косметикою. Часте використання ацетону для зняття лаку із нігтів призводить до пересушення пластинки. Тож ніготь стоншується та стає крихким. Ознаками пересушеності нігтя є нерівності на поверхні нігтя, котрі легко відчути на дотик, з’являється неприродній колір. Тому у магазинах для догляду за нігтями рекомендують обирати безацетонові засоби. Також добре періодично давати нігтям відпочити – влаштовувати кілька днів без лаку.
  • Митя посуду та прання без рукавичок. Миючі засоби та порошки містять у складі речовини, що негативно впливають на стан нігтів та рук загалом, шкіра втрачає еластичність, а згодом відчувається сухість. Тому аби не нашкодити нігтям ліпше працювати в рукавичках, а опісля наносити на зону поблизу нігтів зволожуючий крем чи ефірні масла.
  • Хвороби. За деяких патологічних процесів нігті гостро реагують на стан організму. Зокрема, ламкість з'являється у ході порушення процесів обміну, запалень, порушень роботи нирок, печінки та шлунково-кишкового тракту. Також ламкість нігтів виникає при падінні імунітету, яке спостерігається у випадку вірусних захворювань.
  • Прийом ліків. Крихкість нігтів є побічним ефектом дії деяких препаратів – наприклад, сильних антидепресантів чи снодійного. Таким чином, слід переглядати інструкцію призначеного медикаменту, аби зрозуміти, чи це він призвів до погіршення стану нігтів.
  • Вагітність. Гормональні зміни, що у цей період відбуваються в організмі жінки, часто призводять до ламкості нігтів, також жінка потребує додаткових вітамінів.

Як швидко зміцнити нігті в домашніх умовах

Щоб отримати хороший результат за короткий період зробіть своїм нігтям експрес-лікування вдома. Тим більше, що методи зовсім не складні – головне виконувати процедури для нігтів регулярно та виконувати усі пункти.

Покращити нігті вже за тиждень допоможуть такі кроки:

Щовечора робіть нігтям ванночку із зміцнюючими речовинами (рецепти ми наведемо нижче). Завдяки теплій воді корисні речовини краще проникатимуть у нігті та насичуватимуть їх зсередини.

Опісля осушіть нігті м’яким рушником та виконайте масаж у зоні нігтів. Для нього знадобиться зволожуючий крем  чи ефірне масло. Наносьте їх на кутикулу та безпосередньо  ніготь та акуратно втирайте. Найліпше обирати мало ши чи мигдальне, а крем для нігтів обов’язково має містити живильні елементи.

Як зміцнити нігті вдома
Як зміцнити нігті вдома

Нанесіть зміцнюючий лак – придбати його можна в аптеці. Часто до складу баз входять кальцій та фосфор, які укріплюють крихкі нігті. Лак треба зняти перед наступною ванночкою для нігтів, тобто наступного дня. Для цього скористайтеся безацетоновим засобом для зняття лаку з нігтів.

Таким чином нігті укріпляться та зміцніють, але для досягнення ефекту слід робити дії щовечора принаймні два тижні. Рекомендовано не переривати курс і на довше, адже такі дії не мають жодних побічних ефектів.

Косметика для зміцнення нігтів

Для догляду за нігтями в домашніх умовах в нагоді стануть косметичні засоби з вмістом колагену та кератину, котрі додадуть гнучкості. Це може бути олія для кутикули.

Цей засіб для нігтів радять використовувати принаймні двічі на день. Масло накладають на зону довкола нігтя та розмасажовують. Часто олія для кутикули вже включає до свого складу рослинні ефірні масла та вітамін С – для зміцнення нігтів радять обирати такий засіб, котрий  включає масло лаванди, арганове  чи жожоба. Вони відмінно забезпечать живлення та захист нігтів.

Косметичні засоби для зміцнення нігтів
Косметичні засоби для зміцнення нігтів

Олію для кутикули запросто замінити ефірними маслами – розводити 1-2 краплі масла на 2 ст ложки базового. Максимальний ефект нігтям принесуть іланг-іланг, розмарин, чайне дерево, бергамот, пачулі. У випадку розшарування нігтів рекомендують використовувати оливкову олію-базу із кількома краплями вітаміну А.

Щодо зволожуючого крему для нігтів, то найкраще обирати такий із екстрактом оливок або ж медом та вмістом кальцію і вітаміну С.  Виготовити крем легко удома – 440 мл жирної сметани змішайте із обліпиховою олією та втирайте отриманий крем в нігті.

Окрім того, є природні інгредієнти, що згодяться для приготування масок чи ванночок для нігтів у домашніх умовах. Найпопулярніші «помічники» нігтям – морська сіль, лимон, оливкова олія, віск та йод. Останній рекомендовано наносити безпосередньо на нігті коли вони погано ростуть. Робити це слід 1-2 рази протягом тижня.

Маски та ванночки для нігтів

Вдале поєднання природніх компонентів із теплою рідиною не лише розслабляє, а й покращує проникнення у нігті живильних речовин. Тому найперший помічний засіб для домашнього зміцнення нігтів – ванночки, які варто робити на 10-15 хвилин кожного вечора.

Ванночки для нігтів
Ванночки для нігтів

Морська сіль має майже повний набір елементів, яких так потребують нігті. Для приготування візьміть 2-3 ст л морської солі без барвників та ароматизаторів та розчиніть її у склянці теплої води.

Також легко зробити ванночку для нігтів із додаванням йоду: окрім 1 ст л солі накапайте у склянку 5 крапель йоду.

На допомогу прийде ванночка із морської солі та соку лимона (який ще й має освітлюючий ефект, що дуже актуально для пожовтілих нігтів). Робити її треба так: зі свіжого лимону видушити декілька столових ложок соку та додати кілька щіпок морської солі без добавок. Якщо рідини достатньо, опустіть у неї нігті на 15-20 хв, коли ж соку заламало, перетворіть ванночку в інший засіб: з допомогою пензлика нанесіть суміш на нігті, а згодом – змийте теплою водою.

Ванночка із молока та меду збагатить нігті кальцієм та зміцнить їх. Для цього нагрійте склянку молока до кімнатної температури та розмішайте 2 ст л меду. Додатково засипте 1 ст л морської солі та кілька крапель лимонного соку.

Маски для зміцнення нігтів
Маски для зміцнення нігтів

Для зміцнення нігтів підійде й желатин. Для цього у теплій воді розчиніть 1 ст л желатину, та коли розчин вистигне – опустіть нігті принаймні на 20-25 хв.

Ванночка із касторової та оливкової олії позбавить нігті ламкості та зміцнить пластинку. Для цього досить змішати олії у рівних пропорціях та підігріти до кімнатної температури, а опісля – опустити нігті у ємність із рідиною.

Маску із сиру та рослинної олії робіть так: сир збийте у бленд ері разом із олією до консистенції сметани, крапніть кілька крапель вітаміну Е. Накладіть на нігті та тримайте принаймні пів години 2- рази на тиждень.

 Для маски для нігтів із сушеної ромашки та вівсянки підготуйте суміш  із рівних пропорцій та залийте її окропом. Після вистигання подрібніть у бленд ері та нанесіть на нігті.

 Медово-воскову маску на нігті готують так: розтопіть віск на бані, додайте кілька крапель рослинної олії та меду та помішуйте, поки суміш не стане однорідною. Нанесіть її на зону нігтів на 15-20 хв, опісля змийте.

Важливо, що після виконання будь-яких б’юті-процедур на нігті потрібно накладати зволожуючий крем. Рекомендують поверх одягати паперові рукавички: так нігті краще поглинатимуть крем. Також можна розігріти трохи воску на водяній бані та втирати його у нігті.

Корисні поради по догляд за нігтями

Аби зміцнити нігті та не спричиняти подальшої їх деградації, дотримуйтеся декількох простих правил догляду:

  1. Не стрижіть нігті а також відмовтеся від металевої пилочки для пошкоджених нігтів. Пилочка зі скляним напиленням значно обережніше спилює нігті, не спричиняючи стресу.
  2. Обирайте пилочку для нігтів із дрібним напиленням. Застосовуючи інструмент із великими крупинками нігті відчуватимуть дискомфорт. Натомість дрібне напилення
  3. Якщо нігті крихкі та відшаровуються відмовтеся від шліфування. Адже такий підхід може призвести до зайвого травмування нігтя.
  4. Пиляючи нігті тримайте інструмент перпендикулярно до нігтя, а не під кутом (навіть якщо так зручніше). Розпочинайте процедуру від краю нігтя, поступово переходячи до центру.
  5. Мийте руки у теплій воді, а не холодній чи гарячій, які мають негативний вплив на нігті.
  6. Використовуйте гумові рукавички для захисту рук та нігтів при тривалому контакті з водою.
  7. Не переохолоджуйте руки взимку – це негативно відіб’ється на нігтях. Носіть рукавички у холодну погоду.
  8. Регулярно робіть ванночки для нігтів навіть коли їх стан покращився. Таким чином це буде профілактикою.

Перед нанесенням звичайного лаку на нігті забезпечте додатковий захист з допомогою лікувального лаку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я
В тему

Останні матеріали