Поради

Медитація: з чого починати та чому це корисно

Медитація: з чого починати та чому це корисно

Медитація – частина духової практики ведичної культури, яка стала популярною в усьому світі. Спочатку процесом захопилася прогресивна молодь, потім вона вважався «фішкою» багатіїв, які займалися медитацією між заняттям бізнесом, та досить швидко згодом здобула популярність у широких мас.

Однак саме значення процесу медитації люди часто трактують по-різному. Часто під ним розуміють загальні поняття, як-от самозаспокоєння чи дихальні вправи, а хтось, почувши це слово, уявляє себе у позі лотоса на пляжах сонячної Індії. Проте таке поверхневе уявлення викривлює правильне розуміння медитації, її цілей та результатів, яких можна досягти практикуючись. Навіть дослідники заявляють, що медитація позитивно впливає на загальний стан організму та окремі фізіологічні показники.

Нині існують цілі клуби за інтересами, які активно обговорюють цю тему, хтось же практикує (або вважає, що робить саме це), написано чимало книг про медитацію. Проте в такому інформаційному потоці легко загубитися та складно виокремити найголовніше, щоб зрозуміти принципи та доєднатися до медитації.

Медитація
Медитація

Водночас, досі є люди, які вважають це заняття чимсь вигаданим та навіть пов’язують медитацію із сектами. Натомість ті, хто практикує процес, а також деякі науковці заявляють про користь для свідомості  та духовної рівноваги.

Розбираємося, що таке медитація, як правильно нею займатися, а також яку користь організм людини отримає, пізнаючи це древнє мистецтво.

Що таке медитація

Насправді медитація – не магія, як чомусь іноді вважають. Натомість це комплекс вправ та дій, спрямованих на розслаблення, самозаглиблення та звільнення мислення. Процес полягає у концентрації, заспокоєнні та впорядкуванні думок. Зазвичай це відбувається у супроводі легкої тематичної музики, у спеціальній позі та із виключенням відволікаючих факторів.

Медитація відома із 2 тисячоліття до нашої ери, адже заняття із «заспокоєння думок» згадували ще у древніх ведичних текстах. Окрім того, схожі елементи згадувалися й в інших релігіях, адже деякі практики були спрямована на очищення чи навіть тимчасову «паузу» для мислення. Тож у релігійній культурі процес часто супроводжувався начиткою спеціальних текстів у певній позі.

З чого розпочати практику медитації?
З чого розпочати практику медитації?

Відтак сьогодні виділяють різні традиції медитацій, пов’язані власне із релігіями, звідки вони вийшли (буддійська, індуїстська тощо). Натомість сучасна назва виникла при перекладі ведичних текстів, коли процес нарекли латинським визначенням «meditari», що й означає «обдумувати» та «спостерігати».

Підсумовуючи, медитацію можна охарактеризувати як вправи, які навчають розслаблятися та концентруватися, а також звільняти мозок від думок для повного заспокоєння та очищення. Таким чином, процес дозволить зменшити критичну реакцію на стреси, підсилити силу волі, поліпшити конвертацію та увагу.  Як запевняють ті, хто медитує мистецтво, йдеться навіть про постійне поліпшення настрою.

Особливістю процесу є те, що практика потребує певної відстороненості. Тому медитувати варто у спеціально підготованому місці – без сторонніх звуків, надто яскравого чи мигаючого світла, а також варто лишити «за дверима» тривоги та переживання Саме у такому стані потрібно працювати над собою, щоб зрештою досягнути дзену – стану душевної рівноваги.

Дехто сприймає медитацію у дещо вужчому, навіть побутовому сенсі – як процес гострого зосередження над певним видом роботи та цілковите занурення у неї.

З чого почати практику

Коли ви таки наважитеся розпочати, напевне з’являться чимало питань: як медитувати? Яку практику обрати? Коли це треба робити? І головне – з чого почати?

Початковою стадією вважається вправа із концентрації. Ви повинні навчитися зосереджувати свою увагу на певних роздумах. Звісно, зробити це простіше, якщо є базові умови:

  • Зручне місце (стілець, диван чи коврик)
  • Пов’язка на очі
  • Розслабляюча музика
  • Ароматичні олії

Цей список можна варіювати відповідно до особистих вподобань. Головне, аби було зручно вам.

Отож, найперше розслабтеся. Візьміть за правило «лишати за дверима» проблеми та стреси, які обсідали голову ще кілька хвилин тому. Заспокойте своє тіло – глибоко подихайте та відчуйте, як дещо сповільнюється серцебиття.

Опісля навчайтеся поступово відмикати думки. Тобто, не думайте за кілька справ одночасно. Спробуйте заполонити свої роздуми чимось одним – наприклад, уявляйте захід сонця у вечірньому саду. З часом вам простіше буде концентруватися на одній думці, бо спочатку постійно виникатиме бажання «перескочити». Для початку задля ліпшого зосередження можете концентрувати свідомість на підрахунку вдихів, або ж  повторювати певні слова.

Якщо хочете навчитися медитувати, але ніяк не вдається викроїти годину-другу кожного дня, спробуйте концентруватися ситуаційно. Тобто коли на роботі випала невелика пауза – закрийте очі та очистіть роздуми. Глибоко вдихніть і видихніть та дайте собі настанову : «Я – повністю розслаблений, я – чистий аркуш на столі» тощо.

Медитація вдома
Медитація вдома

Намагайтеся медитувати та тренувати корисну звичку за будь-яких доступних умов. Наприклад, якщо очікуєте на щось у черзі. Ввімкніть у навушниках розслабляючу музику та потрохи тренуйте корисний навик. Адже мета медитації – навчитися управляти розумом, мисленням та увагою. Опанувавши вміння зосереджувати увагу лише на обраному вами предметі чи думці ви зможете не пропускати до себе негативних моментів.

Не забувайте, що запорукою успіху є регулярність процесу.

Як почати медитувати вдома

Напевне, саме вдома можна скласти наближені до ідеальних умови для просвітлення свідомості.

  • Налаштуватися на потрібний лад допоможе музика – підійдуть спеціальні записи для медитації, звуки природи (дощ, шум листя чи дзюрчання джерела), або ж звуки дзвіночків чи мантри. Позитивні звукові вібрації дадуть тілу сигнал розслабитися.
  • Прослідкуйте, щоб вас нічого не відволікало. Якщо є можливість займіть окрему кімнату та попередьте, що вас не слід турбувати.
  • Почніть сеанси із 4-5 хв, оскільки людині без досвіду важко буде одразу годинами сидіти у трансі. Згодом, опановуючи себе, ви продовжите сеанси на значно більший час.
  • Займіть зручну позу. Намагайтеся мало рухатися, аби не відволікати свою свідомість. Для початку можете просто сісти або зручно лягти. При сидінні спина має бути прямою.
  • Налаштуйте дихання. Щоб занадто не розслабитися у такій обстановці оберіть об’єкт медитацій – наприклад, дихання. Постійно звертайте увагу на вдихи і видихи, намагайтеся уявити, як молекули повітря потрапляють в дихальні шляхи, біжать ним та через легені насичують кров киснем.
  • Абстрагуйтеся від думок. Уявіть, що стоїте ніби збоку та просто бачите їх, як кораблі, котрі пропливають повз у морі.
  • Задійте тактильні рецептори. Візьміть чотки чи мушлі, котрі слід ритмічно перебирати пальцями. Повністю сконцентруйте увагу на цьому процесі – «перемкнутися» може бути складно, та спробуйте це зробити.
  • Насолоджуйтеся тим, що ваш розум вільний, приймайте те, що контролюєте його. Таким чином вдасться сягнути душевного спокою.

Пам’ятайте, для медитації не обов’язково вишукувати спеціальний одяг чи духовного наставника. Зумівши контролювати увагу, згодом людина зможе медитувати й в інших місцях без музики та крісла. Завдяки цьому вдасться легше приборкувати емоції, контролювати психологічний стан та знайти рівновагу.

Головне – займатися регулярно та виробити у собі цю звичку. Однак, якщо на початковому етапі пропустили один день, не картайте себе – ліпше візьміться до справи з новими силами.

Користь від медитації
Користь від медитації

Мотивація до медитації

Мотивація – дуже важливий аспект, який не завжди дооцінюють. Між тим, від сили мотивації залежить, чи вдасться пройти весь шлях та сягнути контролю свідомості.

Мотивуючі фактори спробувати медитацію такі:

  • Покращення уваги, пам’яті, концентрації . Це – не порожні слова, а висновки, зроблені на основі досліджень.
  • Вміння керувати емоціями. Один із аспектів, який активно залучає до медитації новачків. Духовна практика дійсно дозволяє краще впоратися із собою та навчитися «гальмувати» різкі сплески.
  • Зменшення тривожності та можливість позбутися стресу. Доведено, що люди, котрі страждали на тривожний розлад вже після двох місяців медитації показали клінічне покращення. Є навіть свідчення щодо підвищення рівня імунітету у «медитантів».

Відштовхуючись від цих позицій  легко знайти чимало плюсів та користі, яку принесе в життя медитація. Наприклад, коли йдеться про кар’єрні успіхи, високий ступінь зосередженості дозволить добиватися кращих результатів та підвищить продуктивність, повпливає на зваженість рішень та навчить абстрагуватися. Це важливо коли, наприклад, є конфлікти із колегами, котрі заважають особистісному зростанню.

Так само і з творчістю: медитація дасть краще розібратися у собі, дасть натхнення до нових ідей.

Проте часом ідея, яка надто запалює спочатку, так само швидко впадає в забуття. Особливо враховуючи те, що людині властиво очікувати на швидкі та очевидні результати: мовляв, медитую вже аж три дні, а явної користі ще не відчув, то, може, пора вже відмовлятися від цієї затії? Тож якщо відчуваєте, що мотивація згасає, підсильте її.

  • Заведіть щоденник. У ньому вписуйте позитивні досягнення, які трапилися завдяки медитації – наприклад, що вчора вам вдалося сконцентруватися на рекордні пів години. Або ж що під час останнього сеансу ви вперше жодного разу не відволіклися від об’єкту концентрації. Враховуйте і більш побутові успіхи: «після трьох тижнів занять навчилася без гніву сприймати докори сестри, адже сконцентрувалася на тому, що ця емоція не візьме наді мною гору». У моменти, коли задумуєтеся, чи потрібна вам медитація, перечитуйте ці нотатки.
  • Нагадуйте собі усі переваги того, що дає медитація.
  • Поглиблюйте знання у цій темі. Читаючи профільну літературу, дізнаючись більше ви постійно розширюватимете для себе горизонти світу медитації, нові пози та звички. Можна зареєструватися на відповідному форумі, де зручно спілкуватися із однодумцями.

Користь медитації для людини

Як вже йшлося вище, користь процесу – величезна. Медитація позитивно впливає на фізіологічний та емоційний стани людини.

Аспект впливу медитації на розслаблення та «перезавантаження» організму почали вивчати ще у минулому столітті. Відтак, учені змогли встановити зв’язок між вправами та користю, яку отримав організм. Наприклад, доведені фізіологічні ефекти – зниження тиску, покращення розумової активності, приплив сил тощо.

Користь медитації для свідомості

Користь від процесу для свідомості також відома давно. По-перше, медитація очищує думки, по-друге – трансформує погляди та систему цінностей.

Людина менше зациклюється на буденності та неважливих справах, натомість відчуваючи єднання із природою та бажання пізнавати світ. Часто у людей змінюється мотивація до справи, якою вони займаються – особа більше думає про те, як бути корисною оточенню. Адже тепер мотивація стає внутрішньою і полягає у самовдосконаленні, прислуханні до себе та почуттів.

Свідомість людини із досвідом медитації спрямована на самовивчення та самоспостереження, яке відбувається ніби збоку. Таким чином, людина перепрограмовує себе і на підсвідомому рівні. Це призводить до того, що значних змін зазнає й філософія життя.

Користь медитації для мозку

Протягом останніх десятиліть вченим вдалося довести користь від занять медитації для головного мозку. Встановити ефект вдалося завдяки появі нових методів досліджень та високоточних приладів, здатних фіксувати зміни у різних частинах мозку. Зокрема у 2011 році опублікували результати дослідження, згідно із яким у тих, хто активно медитував протягом 8-ми тижнів, зафіксували фізіологічні зміни. Так, у гіпокампі та задній поясній корі виявили потовщення шару сірої речовини.

Гіпокапм, зокрема, відповідає за контроль емоцій. Тож дослідники припустили, що до такого ефекту призводить практика володіння над своїми почуттями.

Також встановили, що особи які замаються процесом медитації повільніше втрачають сіру речовину у ході старіння. Щоправда, досліджувана американськими вченими вибірка була невеликою – лише 100 осіб. Половина із них медитувала роками, інша не була знайома із цим процесом. У результаті у першої групи встановили повільніше зменшення кількості нейтронів.

Користь медитації з наукової точки зору

Щорічно з’являються нові  дослідження стосовно впливу медитації на здоров’я. Окрім мозку, про який згадували вище, медитацію вважають альтернативним методом для лікування панічних атак, тривожних станів, залежностей тощо. Адже у переважній більшості лише медикаментозно вирішити проблему не вдається.

Тому учені розглядають медитацію як допоміжний метод для позбавлення недуг, бо робота зі свідомістю зарекомендувала себе із найкращого боку.

Також існує ціла наукова галузь (психоімунологія), котра пояснює вплив свідомості на стан імунітету. Дослідження науковців у цій царині показують, що особи, які мають регулярні заняття медитацією, здатні підсилювати свій імунітет. Тож людина ніби змушує організм протистояти запальним процесам та хвороботворним агентам зовні.

Існують дані наукових досліджень, згідно із якими зафіксували збільшення кількості тіл імунної реакції у крові досліджуваної групи.

Зрештою, медитувати чи ні – особистий вибір кожного. Але якщо вже придивляєтеся, до занять. Яким хочете присвятити свій час – звернуть увагу на цей вид практик, адже користь від нього – величезна.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: здоровий спосіб життя, Здоров'я
В тему