Поради

Харчування під час вагітності

Харчування під час вагітності
Одне з найважливіших питань, що виникають у вагітної жінки, – як правильно харчуватися або які зміни внести в своє меню у зв'язку з «цікавим положенням». Якщо жінка до вагітності дотримувалася принципів здорового харчування, то її «вагітний» раціон не зазнає істотних змін. Серйозно перебудуватися доведеться тільки тим майбутнім мамам, які любили їсти що завгодно і коли завгодно. 
 
Основний принцип харчування вагітної жінки – помірність в їжі і різноманітність столу. Традиційний режим триразового харчування вагітній жінці абсолютно не підходить. Оптимальний варіант – 5-6 прийомів їжі меншими порціями. 
 
Найкраще повністю виключити з «вагітного» меню солодощі та борошняні вироби. Це пов'язано з тим, що під час вагітності змінюється процес засвоєння вуглеводів – вони починають засвоюватися швидше, тому вміст глюкози в крові стає стрибкоподібним. Підвищується навантаження на підшлункову залозу, що виробляє інсулін як у мами, так і у дитини – це може привести до діабету вагітної і зайвої ваги малюка. Звичайно, зовсім виключати вуглеводи з раціону було б неправильно. Треба просто замінити прості вуглеводи складними. Ідеальний варіант – додати в меню вагітної на кожен день каші: вони корисні для кишечника, містять необхідні вітаміни та мікроелементи, повільно і надовго підвищують рівень цукру в крові і на відміну від простих вуглеводів майже не сприяють ожирінню. Найкорисніші каші з цільнозернових круп – перловки, вівса, пшона, гречки. Варяться вони, звичайно, довше, ніж пластівці, але це того варто. Втім можна приготувати таку кашу швидше, якщо попередньо замочити крупу на кілька годин або навіть на ніч.
Що можна вагітним в будь-якій кількості, то це овочі. Крім закусок і основних страв з овочів, щодня можна робити свіжовичавлені соки. У поєднанні з крупами будь-яка овочева страва може стати дуже ситною.
 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти
В тему

Останні матеріали