Поради

Як вибрати металочерепицю: що необхідно враховувати

Як вибрати металочерепицю: що необхідно враховувати

Щоб покрівельне покриття було надійним і довговічним, не втрачало привабливий зовнішній вигляд, необхідно знати, як вибрати металочерепицю з великого різноманіття виробників. Для цього потрібно звернути увагу на ключові характеристики матеріалу.

t1.ua та компанія «Євродах Центр» розповідають про основні достоїнства цього матеріалу.

Особливості металочерепиці

Цей покрівельний матеріал виготовляється з оцинкованої сталі з двостороннім захисно-декоративним полімерним покриттям. Профіль аркуша імітує натуральну черепицю, що надає покрівлі особливо привабливий вигляд. Металочерепиця може монтуватися на поверхнях і конструкціях будь-якого типу, в тому числі використовуватися для облаштування покрівель складної форми. Але існує і обмеження застосування: кут нахилу ската повинен становити більше 14°.

Розглядаючи, яку краще вибрати металочерепицю, слід враховувати, що цей матеріал з успіхом застосовується практично у всіх існуючих кліматичних зонах. Сьогодні металочерепиця використовується в якості покрівельного покриття:

  • приватних будинків;
  • громадських багатоповерхових будинків;
  • торговельних об'єктів;
  • промислових будівель.

Металочерепиця може використовуватися при ремонті старих покрівель та укладатися поверх наявного покриття з плоского заліза, рулонних матеріалів, бітумної черепиці.

В якості вихідного матеріалу використовується гарячеоцинкований аркуш, з двостороннім багатошаровим покриттям. Міцність матеріалу залежить від товщини сталевого аркуша, оцинковка захищає від корозії, причому цинк забезпечує катодний захист поверхонь пошкоджень і зрізів. Полімерне покриття дає можливість металочерепиці витримувати кліматичні навантаження в діапазоні від -50 °С до +120 °С.

Один квадратний метр металочерепиці має вагу близько 5 кг. Завдяки невеликій вазі матеріалу здешевлюється вартість зведення кроквяної системи, витрати на доставку та монтаж. Термін служби покрівельного покриття з цього матеріалу може досягати 50 років за умови його високої якості і правильного монтажу. Архітектурна виразність, різноманіття колірних рішень, екологічна безпека і приваблива вартість роблять металочерепичну покрівлю популярним рішенням в будівництві.


Як вибрати якісну металочерепицю?

Сьогодні на ринку металочерепиця доступна від значної кількості зарубіжних і вітчизняних виробників. Безумовно, від великих відомих компаній можна очікувати більш високої якості і дотримання існуючих міжнародних стандартів. При цьому невеликі місцеві виробники пропонують більш вигідні ціни на свою продукцію.

Вирішуючи питання, яку вибрати металочерепицю, щоб заощадити і при цьому придбати матеріал пристойної якості, слід звернути увагу на такі параметри, як:

  • товщина листової сталі;
  • товщина цинкового шару;
  • параметри і вид захисно-декоративного покриття;
  • профілююче обладнання.

Але в першу чергу варто оцінити гарантії виробника. Максимальний гарантійний термін становить 15 років і поширюється на металеву черепицю з полімерним покриттям на основі поліуретану (пурал). Якщо покриття виконано з поліестеру, то максимальний термін гарантії на металочерепичну покрівлю не перевищує 10 років.

Товщина аркуша сталі

Стандартна товщина аркуша металевої черепиці складає 0,5 мм, але на крутих схилах, по яких свідомо ніхто не буде ходити, можна використовувати і покриття з металу товщиною 0,45 мм. Чим тонша сталь, тим дешевший матеріал. Якщо для звичайного даху обрана металочерепиця з товщиною аркуша 0,45 мм, то крок обрешітки слід робити мінімальним.

Вирішуючи, яку краще вибрати металочерепицю, важливо враховувати наступний момент: недобросовісні виробники можуть вказати стандартне значення (0,5 мм), в той час, як за фактом воно становить 0,45 мм або менше. Рекомендується озброїтися мікрометром і перед покупкою провести вибіркову перевірку.



Обладнання

Точний розмір аркушів і цілісність захисного полімерного покриття в процесі прокатування аркуша залежить від якості використовуваного обладнання. Якщо великі імпортні і вітчизняні виробники строго стежать за дотриманням стандартів і своєчасно оновлюють парк техніки, то невеликі компанії, нерідко напівкустарні, задешево купують за кордоном профілююче обладнання, яке виробило свій ресурс – таким чином, висока ймовірність, що у формуючих валиків порушена геометрія. Варто відзначити, що металева черепиця від різних виробників між собою не схожа, навіть якщо виконана з однаковою сталі.

Якість штампування металочерепиці від великих вітчизняних виробників не поступається параметрами продукції імпортних компаній.


Оцинковка

Інструкція з вибору металочерепиці пропонує в обов'язковому порядку оцінити якість оцинковки сталевого листа. Виробники використовують якісну сталь з надійним захистом від корозії. У більшості випадків витрата цинку в процесі обробки сталевого аркуша становить 100-250 грам на один квадратний метр.

Такий параметр, як товщина шару цинку, безпосередньо впливає на довговічність і надійність покрівельного покриття з металевої черепиці. При виборі матеріалу рекомендується порівняти параметри продукції від різних виробників.


Полімерне покриття

Як правильно вибрати якісну металочерепицю, зовнішній вигляд якої не погіршиться з часом? Якісний матеріал відрізняється рівномірним шаром полімерного покриття по всій площі аркуша. Згодом дах вицвітає під впливом ультрафіолету, і якщо полімерний шар був нанесений з порушенням технології, вицвітання буде йти нерівномірно і на покрівлі будуть помітні плями.

Декоративно-захисний шар металевої черепиці виконується з використанням цілого ряду полімерних покриттів, які серйозно розрізняються за довговічністю, міцністю й стійкістю до УФ. До найбільш поширених належать:

  • поліестер (матовий та глянцевий);
  • пластизол;
  • пурал.

Поліестер. Відрізняється високою пластичністю і низькою вартістю. Володіє досить низькою стійкістю до механічних пошкоджень, що вимагає акуратності при монтажі і очищенні покрівлі.

Пластизол. Характеризується високою стійкістю до пошкоджень. Покриття товщиною 200 мкм забезпечено текстурним малюнком (шагрень, березова кора), що робить покрівлю особливо привабливою.

Пурал. Покриття, найменш схильна до вицвітання. Високоякісний пігмент забезпечує яскравість і соковитість кольору, надає гарний блиск поверхні. Поліуретанова основа матеріалу відповідає за високу міцність, стійкість до агресивних середовищ, УФ-випромінювання, атмосферних впливів, механічних пошкоджень.

Полімерне покриття наноситься на сталь товщиною 0,4-0,6 мм і збільшує загальну товщину виробу. Найкращий бюджетний варіант – сталевий аркуш 0,45 мм з покриттям з поліестеру. До оптимального співвідношення ціна/якість можна віднести поєднання сталі 0,5 мм з покриттям з пуралу.

Вибір кольору металочерепиці

Колір покрівельного покриття (як і форма профілю) вибирається згідно з власними уподобаннями та архітектурним особливостям будівлі. Але слід враховувати, що металочерепична покрівля темних тонів вицвітає помітніше, ніж світла.

Статистика продажів свідчить про те, що найвищою популярністю користується металева черепиця темно-червоного, шоколадно-коричневого та зеленого кольору.

Але виробник може не дотримуватися стандартів кольору. І тому виникне проблема, коли не співпадуть відтінки покрівлі, якщо металочерепиця для будинку і гаража (або іншої споруди) закуповувалася у різних виробників.

ЩОБ ЗАМОВИТИ РІЗНІ ВИДИ ПОКРІВЛІ ТА ОТРИМАТИ КОНСУЛЬТАЦІЮ З УСІХ ЗАПИТАНЬ ПЕРЕХОДЬТЕ НА САЙТ КОМПАНІЇ www.eurodach.lutsk.ua

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Дах
В тему